ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:52 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
Φωτο: ΔΕΠΑ Εμπορίας

Τα υπερκέρδη που θα δοθούν σε καταναλωτές, οι μισθοί στη ΔΕΗ και το ίντερνετ - αστραπή

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην φορολογήσει τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ για να μετατραπούν σε εκπτώσεις υπέρ των καταναλωτών, οι αυξήσεις μισθών και η μεγάλη φυγή προσωπικού από τη ΔΕΗ, τι λένε οι ανταγωνιστές για το γρήγορο ίντερνετ του ΟΤΕ και η μάχη Βορρά - Νότου στην ΕΚΤ.

Μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα βρέθηκε η κυβέρνηση, μετά την καταγραφή από τη ΡΑΕ των υπερκερδών που συγκέντρωσαν οι ενεργειακές εταιρείες την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022: να φορολογηθεί και η ΔΕΠΑ με τον ίδιο τρόπο που φορολογήθηκαν οι παραγωγοί ενέργειας; Η ΡΑΕ είχε υπολογίσει σε περίπου 400 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ από τις υψηλές τιμές του αερίου και το υπουργείο Ενέργειας αρχικά είχε ανακοινώσει ότι: «Με νομοθετική ρύθμιση που θα υποβάλει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η θετική μεταβολή στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ του 2020 και του 2021 θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%, όπως συνέβη και με την αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

-- Όμως, στην πορεία φαίνεται πως επικρατούν άλλες σκέψεις, με βασικό κριτήριο την αναγκαιότητα να υποστηριχθούν όσοι καταναλωτές στηρίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και έχουν την ατυχία να βρίσκονται, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους, σε... ρωσική ομηρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αφήσει αφορολόγητα μεν αυτά τα κέρδη των 400 εκατ. ευρώ, αλλά όχι και αναξιοποίητα: με αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας, η διοίκηση της ΔΕΠΑ θα προσφέρει τον χειμώνα αυξημένες εκπτώσεις στους καταναλωτές. Έτσι, θα μετριαστούν οι αυξήσεις που είναι αναπόφευκτες λόγω της ξέφρενης ανόδου των διεθνών τιμών, ενώ και το κράτος δεν θα βρεθεί στην αμήχανη θέση να παρέχει υπερβολικά αυξημένες επιδοτήσεις για να υποστηριχθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια να μειωθεί.

-- Άμεσα ωφελημένοι βγήκαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από την ιδιωτικοποίησή της. Στα στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2022 αναφέρεται ότι η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού αυξήθηκε κατά 26,4 εκατ. ευρώ στα 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς μετά την αύξηση του κεφαλαίου το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση υποχώρησε κάτω από το 50% με αποτέλεσμα να αρθεί το πλαφόν στη μισθοδοσία και να επαναχορηγηθούν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.

-- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η αναφορά στον συνολικό αριθμό εργαζομένων. Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022 ο όμιλος απασχολούσε 12.582 εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών και οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πριν δέκα χρόνια, το 2012, ο όμιλος απασχολούσε 20.030 εργαζόμενους. Έχει επέλθει δηλαδή μια μείωση περίπου 7.500 υπαλλήλων αλλά η πραγματική μείωση είναι 6.000, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ που τώρα είναι ανεξάρτητος φορέας.

-- Καθώς ο όμιλος τα τελευταία έχει κάνει και προσλήψεις, προκύπτει ότι ο αριθμός εργαζομένων που έχει αποχωρήσει από την επιχείρηση είναι πάνω από 6.000. Πρόκειται για αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, τόσο τα χρόνια των μνημονίων αλλά και αργότερα. Η μεγάλη «φυγή» δεν έχει επηρεάσει την εταιρεία –αν εξαιρεθεί η τρέχουσα συγκυρία με τα μεγάλα κόστη- που πάει από το καλό στο καλύτερο, αφού εμφανίζει υψηλή λειτουργική κερδοφορία, μειώνει το δανεισμό της και έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για τη δυναμική της είσοδο στις ΑΠΕ.

-- Δεν έχουν εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα τα στελέχη των ανταγωνιστικών εταιρειών της Cosmote από τις νέες γραμμές που διαθέτει με σούπερ ταχύτητα 1 Gbps. Όπως λένε, δεν αλλάζουν και πολλά στην πράξη στην αγορά, αφού για τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών οι ταχύτητες 50 – 100 Mbps είναι υπεραρκετές. Δεν παύουν, πάντως, να σημειώνουν και μια «ενοχλητική» παράμετρο της τεχνολογικής εξέλιξης που προωθεί ο όμιλος του ΟΤΕ με όλο και πιο γρήγορες συνδέσεις: αναπόφευκτο είναι ότι η αύξηση των ταχυτήτων θα ασκήσει πίεση στις τιμές για τις συνδέσεις των «νορμάλ» ταχυτήτων που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Αυτό μπορεί να ενοχλεί τους παρόχους, για τους καταναλωτές όμως είναι ευχής έργον. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, σε συνέντευξή του στο Business Daily, στην Ελλάδα οι τιμές των τηλεπικοινωνιών είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με πολύ μεγάλη διαφορά από άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

-- Έγινε «μάχη» Βορρά - Νότου στο χθεσινό συμβούλιο της ΕΚΤ για τα επιτόκια, καθώς οι τραπεζίτες του Νότου τάχθηκαν κατά της μεγάλης αύξησης επιτοκίου κατά 0,75%. Αυτό είναι το συμπέρασμα από όσα είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να περιγράψει πώς εξελίχθηκε η συζήτηση μεταξύ των τραπεζιτών. Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, εκφράσθηκαν διαφορετικές απόψεις, έγινε εγκάρδιος διάλογος σε βάθος και το αποτέλεσμα ήταν μια ομόφωνη απόφαση. Δηλαδή, όλοι οι τραπεζίτες του Νότου, αφού είδαν τα στοιχεία και άκουσαν τα επιχειρήματα των «γερακιών» του Βορρά, ψήφισαν τελικά υπέρ της μεγάλης αύξησης επιτοκίων. Αυτή η ομόφωνη έγκριση μιας αυστηρής απόφασης (πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ) ίσως να μην υπήρχε, αν δεν είχε δημιουργηθεί το ειδικό εργαλείο στήριξης των υπερχρεωμένων οικονομιών, το TPI, που δηλώθηκε χθες με σαφήνεια από το συμβούλιο ότι είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί, αν αυξηθούν υπερβολικά τα κόστη δανεισμού ορισμένων χωρών. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι το «πάρε - δώσε» ήταν ισορροπημένο και έτσι η Λαγκάρντ απέφυγε τις κακές εντυπώσεις που θα δημιουργούσε μια απόφαση με «αστερίσκους» διαφωνιών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Βαρβιτσιώτης έπιασε δουλειά, συνάντηση Στάσση - Πάιατ και τα δίδακτρα «φωτιά»

Η πρώτη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας, το αυστηρό μήνυμα της κ. Μπουχ στους τραπεζίτες, τα POS και το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο Κολέγιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το γράμμα της ΕΚΤ στις τράπεζες, η Παγκρήτια πάει Αθήνα και το deal για υδρογόνο

Οι προειδοποιήσεις από Φρανκφούρτη στις τράπεζες για τα «πράσινα» τεστ, ο «κρητικός γόρδιος δεσμός» για την έδρα της Παγκρήτιας Τράπεζας, η σημασία της συμφωνίας Motor Oil - ΔΕΗ και η γαλλική επίσκεψη στον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψίθυροι για Ν. Παπαθανάση, το άλμα της ΔΕΗ και τα κανάλια Δ. Μελισσανίδη

Οι γκρίνιες για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν φτάνουν στην αγορά, τι είπε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές, κοντά στην εξαγορά δυο τηλεοπτικών σταθμών ο Δ. Μελισσανίδης, ο Ν. Ταχιάος «τρέχει» για το Flyover και τα περίεργα του δικαστικού χάρτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η βόμβα στη Σταδίου, τα ζόρια της κυβέρνησης, η ΔΕΗ και οι παλιές αμαρτίες

Τα σκληρά διλήμματα της κυβέρνησης για τους αγρότες, τα κτήρια για πανεπιστήμια με 500.000 ευρώ, η ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, η ΔΕΗ μπροστά σε αμαρτίες του παρελθόντος και ο σταθερά απαισιόδοξος Βακάκης.