ΓΔ: 1429.82 0.41% Τζίρος: 18.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:37:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΧΣ.

Ο ταλαντούχος Η. Ξηρουχάκης, οι αγανακτισμένοι servicers και οι δαπάνες του ΕΒΕΑ

Η διπλή βράβευση του ΤΧΣ, γιατί ανησυχούν οι servicers με τη νέα εμπλοκή στους πλειστηριασμούς, οι αυξημένες δαπάνες του ΕΒΕΑ, τα κέρδη της Mytilineos, η επιστροφή κεφαλαίου από Ideal, οι όροι της ΑΜΚ της Intrakat, η νέα άνοδος στο ΧΑ, η κυριαρχία Σι Τζινπίνγκ και οι αγορές.

Μπορεί η νέα εμπλοκή στο θέμα των πλειστηριασμών να μην αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για τους servicers και όσους παρακολουθούν πιο στενά τα ελληνικά πράγματα -από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και μετά με την μια ή άλλη αφορμή κάθε κυβέρνηση σπρώχνει το τενεκεδάκι μακρύτερα στο θέμα των πλειστηριασμών-, ωστόσο αυτή τη φορά το ζήτημα έχει θορυβήσει κάπως περισσότερο. Η νομική εμπλοκή για τις αναγκαστικές εκτελέσεις που πραγματοποιούν οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, για την οποία θα αποφανθεί κάποια στιγμή ο Άρειος Πάγος, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένα νέο κύμα καθυστερήσεων για τις οποίες οι servicers δεν είναι προετοιμασμένοι. Όπως μεταφέρουν στη στήλη τραπεζικές πηγές, οι servicers, βάσει του νόμου, είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν ετήσια πλάνα εσόδων για τις τιτλοποιήσεις και με τις νέες καθυστερήσεις τα πλάνα εσόδων θα πατώσουν. Όπως εκτιμούν, το πρόβλημα των χαμηλών εισπράξεων θα χτυπήσει και τα senior ομόλογα που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο με το σχέδιο «Ηρακλής». «Ε, και; Τόσα χρόνια έχουν περάσει, δεν χάλασε  ο κόσμος αν καθυστερήσουμε μερικούς μήνες με τους πλειστηριασμούς  - έχουμε και εκλογές μπροστά», ίσως σχολιάσει κυνικά κάποιος. Δεν είναι εντελώς παράλογη η σκέψη, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες: τα ετήσια πλάνα θα τα εξετάσει η DBRS και αν αποτυπωθεί αυτή η αδυναμία στα έσοδα θα προχωρήσει γρήγορα στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων, εξέλιξη που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη και από τη Eurostat. Ενδεχομένως και από τους ορκωτούς των τραπεζών καθώς οι τράπεζες διακρατούν τα senior ομόλογα στους ισολογισμούς τους, αν και η κρατική εγγύηση που φέρουν μέσω του «Ηρακλή» αποτελεί ισχυρή δικλείδα ασφαλείας.

-- Η υπόθεση πάντως προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στις εταιρείες διαχείρισης, για την ακρίβεια στους μητρικούς πολυεθνικούς ομίλους των servicers, που αγανακτούν με τη συνεχή αλλαγή των κανόνων.

-- Διπλή βράβευση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τον οργανισμό International Finance Awards! Το ΤΧΣ έλαβε το βραβείο «άριστης εταιρικής διακυβέρνησης», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, έλαβε το βραβείο του καλύτερου Διευθύνοντος συμβούλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού (Best CEO – Financial Institute) για το 2022! Τώρα μην ρωτήσετε «πώς» και «γιατί» - ούτε ξέρουμε ούτε μπορούμε να αμφισβητήσουμε την κρίση ενός διεθνούς οργανισμού όπως το International Finance Awards! Στην ανακοίνωση του Ταμείου τονιζόταν ότι «σύμφωνα με τον οργανισμό International Finance Awards, η επιλογή των βραβευθέντων γίνεται κατόπιν  προσεκτικής αξιολόγησης από εξειδικευμένο επιτελείο έρευνας που εντοπίζει οργανισμούς που παρουσιάζουν σημαντικά επιτεύγματα...Τα Βραβεία International Finance Awards αναγνωρίζουν το ταλέντο, τις ηγετικές δεξιότητες, την καθαρή αξία και τις ικανότητες σε μια διεθνή πλατφόρμα». Με λίγα λόγια το ταλέντο του κ. Ξηρουχάκη έλαμψε και εντοπίστηκε από το εξειδικευμένο επιτελείο έρευνας του οργανισμού International Finance Awards.

-- Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΧΣ είναι κατά βάση ένας κρατικός οργανισμός, το πλαίσιο λειτουργίας και διακυβέρνησης του οποίου προσδιορίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια από σχετικό νόμο. Το ινστιτούτο περιλαμβάνει περίπου 100 βραβεία για την κατηγορία Banking Awards και περισσότερα από 100 βραβεία στην κατηγορία Financial Awards και πολλά, πολλά ακόμα.

-- Λεφτά υπάρχουν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και μάλιστα πολλά. Έτσι η νέα πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Σοφία Εφραίμογλου – Κουνενάκη (που κάποιοι κακεντρεχείς υποστηρίζουν ότι ήταν επιλογή του νυν υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και πρώην προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννη Μπρατάκου), εισηγήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την αύξηση των δαπανών του Επιμελητηρίου, κατά 986.000 ευρώ, καθώς όπως είπε υπάρχουν λεφτά! Που θα πάνε οι πρόσθετες δαπάνες; Τα έξοδα δημοσίων σχέσεων από 250.000 ευρώ θα ανέλθουν σε 400.000 ευρώ, ενώ το κόστος της συμμετοχής του ΕΒΕΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από 20.000 ευρώ δεκαπλασιάζεται και θα ανέλθει σε 200.000 ευρώ. Πάμε δηλαδή για υπερπαραγωγή το 2023. Επιπλέον, κατά 150.000 ευρώ θα αυξηθεί το κονδύλι «νομικές εταιρείες και υπηρεσίες» που ως τώρα «κόστιζαν» 780.000 ευρώ ετησίως. Υπάρχουν και άλλες αυξήσεις σε διάφορες δαπάνες που οδηγούν το συνολικό ποσό της αύξησης στα 986.000 ευρώ για τις οποίες δεν υπάρχει και πολύ φως…

-- Την εξαιρετική φετινή πορεία των αποτελεσμάτων της αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα η Mytililineos με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και 9μήνου, πριν το άνοιγμα των συναλλαγών στο ΧΑ. Όπως αναφέρει η Alpha Finance, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να υπερδιπλασιάζονται το γ’ τρίμηνο και να ανέρχονται σε 179,9 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA από τη μεταλλουργία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 53%, στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ από την ενέργεια θα ανέλθουν στα 90 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Τα EBITDA του 9μήνου αναμένονται στα 473 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 266 εκατ. ευρώ. Η Euroxx σημειώνει ότι, με βάση την καθοδήγηση που έχει δώσει η διοίκηση για ένα δεύτερο εξάμηνο ακόμη καλύτερο από το πρώτο, τα EBITDA αναμένονται αυξημένα κατά 104% το τρίτο τρίμηνο και τα καθαρά κέρδη κατά 169%, ενώ αντίστοιχα τα μεγέθη του 9μήνου θα είναι αυξημένα κατά 94% και 133%, λαμβάνοντας ώθηση από τη μεταλλουργία, που ευνοείται από τις υψηλότερες τιμές του αλουμινίου και τα αυξημένα premia, αλλά και από τους τομείς ενέργειας και ΑΠΕ.

-- Σε επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή προχωρεί η Ideal Holdings. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Νοεμβρίου, ώστε η πληρωμή να γίνει εντός του 2022. Το 2022 η εταιρεία είχε επιστρέψει στους μετόχους και 0,07 ευρώ ανά μετοχή με αποτέλεσμα συνολικά οι μέτοχοι να λάβουν εντός του έτους 0,19 ευρώ ανά μετοχή, που συνιστά μερισματική απόδοση της τάξης του 5,5%. Σε απόλυτο νούμερο η εταιρεία μοίρασε 2,8 εκατ. ευρώ και θα μοιράσει άλλα 4,8 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Δεδομένου ότι εισέπραξε 45 εκατ. ευρώ από την πώληση της Three Cents στην Coca-Cola ίσως κάποιοι να ανέμεναν κάτι καλύτερο. Πηγές κοντά στην εταιρεία αναφέρουν ότι στόχος δεν είναι ο εντυπωσιασμός αλλά να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ideal να διατηρεί μια επαναλαμβανόμενη υψηλή μερισματική πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά λένε, «τα λεφτά δεν τα πετάς, τρέχουμε μαραθώνιο και όχι σπριντ».

-- Πριν το χθεσινό  διοικητικό συμβούλιο της Intrakat λάβει την απόφαση να προχωρήσει η εταιρεία σε αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ προηγήθηκε μια εμπεριστατωμένη αποτίμηση της κατάστασης από την Deloitte σχετικά με τον όγκο των έργων που έρχονται και πώς η εταιρεία θα αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Στόχος της αύξησης είναι  να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησης κατά 50 εκατ. ευρώ, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την αγορά και να συνεχίσουν τα έργα να εκτελούνται απρόσκοπτα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για εξαγορές τόσο στον τομέα του real estate, όσο και στις ΑΠΕ.

-- Ήδη έχουν φύγει επιστολές προς τους βασικούς μετόχους σχετικά με τους όρους και τη διαδικασία της αύξησης και αναμένεται από αυτούς η εκδήλωση προθέσεων, αν δηλαδή θα συμμετάσχουν στην αύξηση ή όχι. Σημειώνεται πως οι  βασικοί μέτοχοι της Intrakat είναι οι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου μέσω της Winex με 31,07%, ο  εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης με 13,64%, ο εφοπλιστής Κώστας Αγγέλου με 13,08%, η Αdamas του Δημήτρη Κούτρα με 8,13% και η Intracom με 5,09%. Ποσοστό 28% ανήκει σε μικρομετόχους οι οποίοι θα αξιολογήσουν τους όρους της αύξησης (1,38 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά με τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ ανά μετοχή) για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν. Η τιμή διάθεσης, είναι σε discount 29% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.

-- Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με μεγάλη άνοδο στη Wall Street, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν μίνι ράλι μέχρι τις εκλογές για το Κογκρέσο, ενώ το ΧΑ ανεβάζει στροφές. Χθες η εγχώρια αγορά επιβεβαίωσε τη δυναμική της και παρά την πολύ πιο συγκρατημένη εικόνα των ξένων αγορών μέχρι το απόγευμα που ολοκληρώθηκε η «ελληνική» διαπραγμάτευση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +1,32% στις 866,25 μονάδες, αφήνοντας πίσω το επίπεδο των 850 μονάδων. Τράπεζες, ΔΕΗ, διυλιστήρια, Mytilineos, Lamda και «Στασινόχαρτα» ήταν οι μπροστάρηδες της χθεσινής ανόδου.   

-- Την απόλυτη κυριαρχία του επιβεβαίωσε στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα θα μπορεί να παίζει το νταούλι και να χορεύουν οι αγορές. Το αντίθετο. Η απόλυτη κυριαρχία του Σι ερμηνεύτηκε ως μία ένδειξη ότι θα συνεχιστεί η παράλογη, κατά πολλούς αναλυτές, πολιτική του μηδενικού Covid και η σοσιαλιστική στροφή στην οικονομική πολιτική. Έτσι, χθες σημειώθηκε πανικόβλητη φυγή κεφαλαίων από τις κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και πολύ περισσότερο από τα κινεζικά blue chips στην Αμερική, όπου οι απώλειες ήταν διψήφιες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 20%. Το κινεζικό νόμισμα διολίσθησε σε χαμηλό 14 ετών έναντι του δολαρίου. Όσο συμπαγής ήταν η θετική ψήφος από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τόσο συμπαγής ήταν και η καταψήφιση από τις αγορές…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΤΧΣ και τα τραπεζικά deals, οι μετρητές της ΔΕΗ, οι «σύμβουλοι επενδύσεων» και η ΕΚ

Γιατί δεν «περπατούν» τα σενάρια για απευθείας αγορά των τραπεζικών μετοχών του ΤΧΣ, η νέα άνοδος στο ΧΑ, γιατί καθυστερεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τους έξυπνους μετρητές, η καθήλωση της Ιντρακάτ και τι θα κάνει η ΕΚ με τους λογιών λογιών «συμβούλους».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εξαφάνιση Ξηρουχάκη, γκρίνιες στο υπ. Άμυνας και ταλαιπωρία δια χειρός Vinci

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και το placement της Τρ. Πειραιώς, τα ακίνητα των εποπτευόμενων φορέων του υπ. Άμυνας, οι μέτοχοι της Ολυμπίας Οδού και η πασχαλινή ταλαιπωρία, ο ESM ως Ταμείο Άμυνας και ο φόρος ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Νηνεμία πριν την καταιγίδα, η Aegean ΒΒ στον Μυστακίδη και η μάχη στο ΕΒΕΑ

Αναμονή νέων επεισοδίων στην σύγκρουση κυβέρνησης - Β . Μαρινάκη, έκλεισε η εξαγορά της Aegean Baltic Bank, ο διακριτικός τραπεζίτης στη Λεωφόρο, η επιστροφή Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ, τα μπόνους στη Motor Oil και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.