ΓΔ: 1436.2 1.11% Τζίρος: 39.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το ΤΧΣ και τα τραπεζικά deals, οι μετρητές της ΔΕΗ, οι «σύμβουλοι επενδύσεων» και η ΕΚ

Γιατί δεν «περπατούν» τα σενάρια για απευθείας αγορά των τραπεζικών μετοχών του ΤΧΣ, η νέα άνοδος στο ΧΑ, γιατί καθυστερεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τους έξυπνους μετρητές, η καθήλωση της Ιντρακάτ και τι θα κάνει η ΕΚ με τους λογιών λογιών «συμβούλους».

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια που οι εγχώριες τράπεζες παρακολουθούν μια μεγάλη διεθνή αναταραχή, που πυροδοτεί αυτή τη φορά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, κάπως αφ' υψηλού. Η μόνιμη ανησυχία που συνόδευε για χρόνια τις τράπεζες στην Ελλάδα (φόβος για κούρεμα καταθέσεων, νέες ανακεφαλαιοποιήσεις κλπ.) έχει παρέλθει. Οι τράπεζες έχουν αλλάξει σελίδα: έχουν «καθαρίσει» το μέγα πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, η ρευστότητά τους βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ μετά από πολλά χρόνια καταγράφουν ισχυρούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Πλέον το βασικό άγχος των τραπεζών είναι να δώσουν νέα δάνεια, το πόσο θα κρατήσει η διεθνής αναταραχή και πόσο αυτή θα ψαλιδίσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια τα άγχη επιβίωσης έχουν σχεδόν ξεχαστεί δίνοντας τη θέση τους στο πολύ υγιέστερο άγχος της ανάπτυξης των εργασιών.

-- Η αλλαγή σελίδας στον κλάδο έχει αποτυπωθεί στο χρηματιστήριο και τις αποτιμήσεις. Διότι μπορεί να μην έχουμε δει κανένα σοβαρό ράλι, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες φορές που σε κάθε κρίση οι τραπεζικές μετοχές έχαναν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, τώρα οι τιμές κρατάνε και ο κλάδος υπεραποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (ο οποίος υπεραποδίδει ακόμα περισσότερο σε σχέση με Ευρώπη και Αμερική). Η αλλαγή σελίδας αποτυπώνεται και στη χρηματιστηριακή φημολογία: εκεί που συζητούσαμε ποια τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί, τώρα συζητάμε για deals και επενδυτές που καλοβλέπουν τις μετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες. Άραβες για Εθνική Τράπεζα, πρόταση για τις μετοχές του Πόλσον στην Πειραιώς, πρόταση της ΙΟΝ Group για τις μετοχές του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς και πάει λέγοντας.

-- Μακάρι να δούμε πολλά deals και γρήγορα, ωστόσο, η στήλη κρατά πολύ μικρό καλάθι για τις μετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες και τις προτάσεις απευθείας αγοράς τους από επενδυτές. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι οι άνθρωποι του ΤΧΣ θα προχωρούσαν σε απευθείας πωλήσεις μετοχών χωρίς να τηρηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και χωρίς να πραγματοποιηθούν ανοιχτοί διαγωνισμοί, ώστε να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον της αγοράς. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά: η διοίκηση του ΤΧΣ δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθεί εκτός του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου. Για να μην βάλουμε και την πολιτική διάσταση: φανταστείτε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, να πουλά, χωρίς διαγωνισμό, σε funds το 20% της Εθνικής Τράπεζας ή της Τρ. Πειραιώς…

-- Ο σχετικός θόρυβος προκάλεσε την αντίδραση του ΤΧΣ το οποίο με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ μας είπε, στο περίπου, ότι «παιδιά cool, η στρατηγική αποεπένδυσης βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση».

-- Μ' αυτά και μ' αυτά είχαμε νέα ισχυρή άνοδο στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη +1% πάνω από τις 850 μονάδες και τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άλμα +2,63%. Μετά τη χθεσινή άνοδο, ο δείκτης τραπεζών πέρασε σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους (+1,19%), με τον Γενικό Δείκτη στο ίδιο διάστημα να είναι στο -5,46% και τους βασικούς δείκτης σε Ευρώπη και ΗΠΑ με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

-- Πάνω από τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την εκδήλωση ενδιαφέροντος επτά εταιρειών και σχημάτων για την εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ, αλλά ακόμη ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των φακέλων. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι διεκδικητές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις και μάξιμουμ έξι. Από τη στιγμή που υπέβαλαν φακέλους επτά εταιρείες θα πρέπει η Επιτροπή του διαγωνισμού να απορρίψει μια εταιρεία. Για να μην υποβάλει ενστάσεις η εταιρεία που θα κοπεί και καθυστερήσει περαιτέρω ο διαγωνισμός, θα πρέπει η Επιτροπή να εξετάσει λεπτομερώς τα νομιμοποιητικά έγγραφα, ώστε η απόφαση που θα λάβει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Εξού και η καθυστέρηση. Η δεύτερη φάση προβλέπει ότι οι έξι εταιρείες που θα συνεχίσουν θα λάβουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και θα υποβάλουν τις τεχνικοοικονομικές μελέτες, ώστε να αναδειχθούν οι τρεις ανάδοχοι που θα εκτελέσουν το έργο.

-- Το έργο αφορά στην εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έως το 2030, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ. Για το 2022, το αρχικό πλάνο προέβλεπε την εγκατάσταση 300.000 μετρητών, αλλά με τις καθυστερήσεις, οι πρώτοι «έξυπνοι» μετρητές θα εγκατασταθούν το 2023. Οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι εξής: Η ρουμανική Elster (θυγατρική της αμερικανικής Honeywell) μαζί με την Intracom Telecom, η αμερικανική Itron, η ελβετική Landis+Gyr που διατηρεί εργοστάσιο στην Κόρινθο, η ελληνική Protasis που αντιπροσωπεύει στη χώρα μας τη γαλλική Sagemcom, η ιταλική Gridspertise, η σλοβένικη Iskraemeco και ο όμιλος Netcompany – Intrasoft από τη Δανία.

-- Παραμένει εκτός κλίματος η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και θα συνεχίσει να παραμένει εκτός κλίματος μέχρις ότου ανακοινωθούν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου και παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο της διοίκησης. Χθες η μετοχή έκλεισε με απώλειες -1,43%, τη στιγμή που το ΧΑ έκλεισε με κέρδη +1%, καθώς κανείς δεν βιάζεται να τοποθετηθεί μέχρι να βγουν τα νούμερα της αύξησης και να γίνει λογαριασμός. Επιπλέον, κάποιοι μικρομέτοχοι που είχαν τοποθετηθεί πριν την εξαγορά και ονειρεύονταν ότι θα πουλήσουν στα 2,95 ευρώ, στην τιμή δηλαδή που απέκτησε την εταιρία η τριανδρία των κκ Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου, όχι μόνο δεν είδαν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα, αλλά θα πρέπει να… πληρώσουν για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Στην ουσία τώρα: η μετοχή έχει πιεστεί μάλλον υπερβολικά, η νέα διοίκηση έχει φιλοδοξίες, πολλές κινήσεις δουλεύονται (και οι οποίες θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα), λεφτά οι βασικοί μέτοχοι έχουν, ο κλάδος έχει μεγάλες προοπτικές και όλα αυτά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποτυπωθούν και στο ταμπλό. Και, όπως έχει σημειώσει η στήλη ξανά στο παρελθόν, σοβαρές μπίζνες μόνο με δανεικά και προκαταβολές από «σκοτωμένα» έργα δεν γίνονται. Και το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι μιας εταιρείας βάζουν νέα κεφάλαια στην εταιρία τους αποτελεί θετική εξέλιξη.

-- Να «κυνηγήσει» τις εταιρείες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες (εντός πολλών εισαγωγικών…) χωρίς άδεια, δεσμεύτηκε η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσα από το πενταετές στρατηγικό της σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως επισημαίνεται, «οι εταιρείες που δεν πληρούν τα ελάχιστα κανονιστικά πρότυπα και παρέχουν υπηρεσίες χωρίς την προηγούμενη απαραίτητη άδεια της ΕΚ θέτουν σε κίνδυνο τους επενδυτές και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αγορές. Η ΕΚ ενεργεί όσο πιο άμεσα δύναται, ώστε να εξαλειφθούν αυτές τις εταιρείες από την αγορά και να συμβάλει σε μια καλύτερα λειτουργούσα αγορά. Μάλιστα προχωρά άμεσα - και θα συνεχίσει αδιαλείπτως- σε δημοσίευση προειδοποιήσεων προς το επενδυτικό κοινό όταν διαπιστώνει τέτοιες περιπτώσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών από πρόσωπα (φυσικά ή νομικά συμπεριλαμβανομένων και των πλατφορμών) που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια». Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι: μόνο για φέτος, μετρήσαμε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής 19 προειδοποιήσεις για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες χωρίς άδεια, κατά κανόνα «μαδώντας» ανυποψίαστους, εύπιστους ή πλεονέκτες επενδυτές. Τώρα μάλιστα με τα κρυπτονομίσματα, οι πάσης φύσεως επιτήδειοι έχουν ακόμη μεγαλύτερο ορίζοντα δράσης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός στις τράπεζες, οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και η αλλαγή στον ΟΤΕ

Ο επίλογος στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, η εύκολη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, η έξοδος του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ, η Λαγκάρντ κόντρα στις αγορές και πώς θα άλλαζε η Ελλάδα με εξαγωγές 100 δισ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διαρροή τραπεζικών στελεχών, οι προκλήσεις για την Άκτωρ και ο τουρισμός

Γιατί επιτελικά στελέχη εγκαταλείπουν τις τράπεζες, πότε η Άκτωρ θα συμβάλει στα αποτελέσματα της Intrakat, ο Π. Χριστοδούλου πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας και η κατώτερη των προσδοκιών πορεία του τουρισμού τον Μάιο.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.