ΓΔ: 2100.46 0.81% Τζίρος: 264.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Οδοντίατρος εργαλείο γάντι
Ο οδοντίατρος προετοιμάζει τα εργαλεία για την οδοντιατρική εξέταση σε σύγχρονο ιατρείο.

Πιέσεις για απαγόρευση των αμαλγαμάτων υδραργύρου στα οδοντιατρεία από το 2030

ΗΠΑ και άλλες χώρες ζήτησαν διεθνή απαγόρευση του υδραργύρου σε οδοντιατρικά αμαλγάματα από το 2030, τονίζοντας πως υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές και επικρίνοντας τα «διπλά κριτήρια» στη χρήση του, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας των ΗΠΑ.

Αυξανόμενη διεθνής πίεση ασκείται για την πλήρη απαγόρευση του υδραργύρου στα οδοντιατρικά αμαλγάματα έως το 2030, με πρωτοβουλία κρατών της Αφρικής και τη στήριξη χωρών όπως οι ΗΠΑ. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε σε σύνοδο που διεξάγεται στη Γενεύη, με βασικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» να επιτρέπεται ακόμη η χρήση κραμάτων με βάση τον υδράργυρο στην οδοντιατρική περίθαλψη, όταν υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. Τόνισε την ανάγκη για ενιαία κριτήρια όσον αφορά τη χρήση του υδραργύρου, επισημαίνοντας την αντίφαση στη μεταχείρισή του σε διάφορα προϊόντα.

Ήδη, ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε απαγόρευση του υδραργύρου στα οδοντιατρικά αμαλγάματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τα σχετικά σφραγίσματα από τον Ιανουάριο, ενώ παγκοσμίως μόνο 43 χώρες έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα, σύμφωνα με το European Network for Environmental Medicine. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τον υδράργυρο στις δέκα πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες για τη δημόσια υγεία.

Η Σύμβαση της Μιναμάτα, που υιοθετήθηκε το 2013, προβλέπει σταδιακή κατάργηση της χρήσης οδοντιατρικών αμαλγαμάτων υδραργύρου. Ωστόσο, οι αφρικανικές χώρες ζητούν τώρα την πλήρη απαγόρευση παραγωγής, εισαγωγής και εξαγωγής τους από το 2030, με σχετική πρόταση τροποποίησης που θα εξεταστεί στη διάρκεια της έκτης συνόδου των χωρών μελών της Σύμβασης, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μπουρκίνα Φάσο, η σταδιακή διακοπή της χρήσης οδοντιατρικών αμαλγαμάτων θεωρείται αναγκαία, καθώς στις αναπτυσσόμενες χώρες συχνά απουσιάζουν οι υποδομές για ασφαλή διαχείριση των απορριμάτων υδραργύρου.

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, το Ιράν και η Ινδία. Η εκπρόσωπος της Βρετανίας υπογράμμισε ότι το 2030 θεωρείται πολύ κοντινή ημερομηνία και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη το κόστος και η βιωσιμότητα των εναλλακτικών λύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Πολίτες προσφεύγουν κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Εκατοντάδες πολίτες στην Ιαπωνία κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ανεπαρκή δράση για την κλιματική αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τα εισοδήματα και το περιβάλλον.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει το κλείσιμο κέντρου κλιματικής έρευνας

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Κολοράντο, κατηγορώντας το για κλιματική κινδυνολογία. Οι σημαντικές δραστηριότητές του θα μεταφερθούν σε άλλη δομή ή τοποθεσία.
Παγόβουνο στην Ανταρκτική
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αρκτική είχε το θερμότερο έτος στην ιστορία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Η Αρκτική κατέγραψε τη θερμότερη χρονιά της, με 1,6°C άνοδο από το μέσο όρο 1991-2020, σύμφωνα με έκθεση NOAA. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την υπερθέρμανση ανησυχητική και πρωτοφανή για την περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η φαιντανύλη είναι «όπλο μαζικής καταστροφής»

Ο Τραμπ ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα κατά της διακίνησης ναρκωτικών, χαρακτηρίζοντας τη φαιντανύλη και τις χημικές ουσίες της ως «όπλα μαζικής καταστροφής», λόγω των δεκάδων χιλιάδων θανάτων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από υπερβολική δόση.
Εργοστάσιο άνθρακα καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για απόκρυψη ανθρώπινου ρόλου

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, αφαίρεσε από τον ιστότοπό της αναφορές στον ανθρώπινο παράγοντα για την κλιματική αλλαγή, αποδίδοντάς την πλέον σε «φυσικές διαδικασίες».