ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Υπουργείο Οικονομικών.

Οι Ρώσοι της Olympus, το πλαφόν στα μετρητά και τα στρατόπεδα στη MIG

Το ρωσικό άρωμα και η χρεοκοπία της συνεταιριστικής τράπεζας Όλυμπος, οι πληρωμές μισθών με μετρητά, η καταμέτρηση δυνάμεων στην MIG, το project Skyline, και τα απίστευτα γεγονότα στην ΕΛΑΣ και η νέα στήλη του BD.

Χωρίς να ανοίξει… ρουθούνι, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις της Olympus Bank (ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιριστική Τράπεζα Συν. Π.Ε.) που μεταφέρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Εθνική, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέβασε το Σαββατοκύριακο τα ρολά της μικρότερης από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας. Πολλά έχουν ειπωθεί για συμμετοχή ρωσικών κεφαλαίων στην τράπεζα, μέσω της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου, τα οποία είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αφού τα κεφάλαια εμφανίστηκαν να έρχονται μέσω της Κύπρου. Όμως, βέβαιο είναι ότι τελευταία διευθύνουσα σύμβουλος της Olympus Bank ήταν η ρωσικής καταγωγής Άννα Αβάκοβα. Πριν κλείσει στα χέρια της η Olympus Bank, η Ά. Αβάκοβα ήταν διευθύντρια της τελευταίας αμιγώς ρωσικής τράπεζας που λειτούργησε στην Ελλάδα, του ελληνικού καταστήματος της Bank Otkritie, που προηγουμένως λειτουργούσε ως B&N BANK και αρχικά, για αρκετά χρόνια, ως Kedr Bank. Το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα έκλεισε κατόπιν πρωτοβουλίας της ρωσικής διοίκησης και η κ. Αβάκοβα ανέλαβε υπεύθυνη των σχετικών διαδικασιών, πριν μεταπηδήσει στην Olympus Bank. Για την ιστορία, όταν αφαιρέθηκε η άδεια της Olympus ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνούσε το 80%.

-- Φαίνεται ότι έχουν το δίκιο τους στο υπουργείο Οικονομικών που θέλουν να κατεβάσουν κι άλλο το πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά, από τα 500 στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή. Η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τη στάση των καταναλωτών ως προς τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα: ξεχωρίζει από όλες τις χώρες την Ελλάδα, ως προς την καταβολή εισοδημάτων σε μετρητά. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων κατοίκων ευρωζώνης, ποσοστό 85%, δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν οποιοδήποτε τακτικό εισόδημα, όπως είναι οι μισθοί, σε μετρητά. Η Ελλάδα, σημειώνεται στην έρευνα, είναι η μόνη χώρα που ξεφεύγει από τον κανόνα: το 11% των ερωτηθέντων λένε ότι πληρώνονται μετρητοίς έως το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους, το 8% το μισό τους εισόδημα και το 9% πάνω από τα τρία τέταρτα του εισοδήματος. Όλα αυτά, ενώ υποτίθεται ότι εδώ και χρόνια έχει καταστεί υποχρεωτική η καταβολή της μισθοδοσίας σε τραπεζικό λογαριασμό. Άντε μετά να μαζέψεις τη φοροδιαφυγή, όταν τόσο πολλά εισοδήματα κυκλοφορούν με τη μορφή μετρητών.

-- Μια πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων έγινε χθες στη συνέλευση της MIG, όπου o Μάριος Ηλιόπουλος κατέβηκε με ένα ποσοστό της τάξης του 10%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Αντιθέτως, δεν εμφανίστηκε ο Αναστάσιος Στάμου της Ρόλοπακ που επίσημα κατέχει λίγο πάνω από το 5% της MIG. Δεν υπήρξε απαρτία για να συζητηθεί το βασικό θέμα  της ημερήσιας διάταξης, αυτό δηλαδή της μεταβίβασης του 78% της Attica από τη MIG σε θυγατρική της Πειραιώς με αντάλλαγμα τα δάνεια 443 εκατ. που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στη MIG.

-- Η επαναληπτική ορίστηκε για τις 13 Φεβρουαρίου. Ο Μάριος Ηλιόπουλος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει αναβολή της συνέλευσης για 20 ημέρες όντας κάτοχος άνω του 1/20 του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που το θεωρεί σίγουρο η αγορά, ώστε να έχει το χρόνο να ενισχύσει τη θέση του. Αν, βεβαίως, θέλει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες  για να μπλοκάρει τη συγχώνευση της Attica με την ΑΝΕΚ. Κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση αφού η μετοχή της MIG έκλεισε στο limit up στα 0,0988 ευρώ με συναλλαγές 35 εκατ. τεμαχίων.

-- Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, η Πειραιώς με το 31,7% που ελέγχει στη MIG έχει τον πρώτο λόγο για να υπερψηφιστεί το σχέδιό της για την Attica στην επαναληπτική γενική συνέλευση.

-- Δεν κατάλαβαν Σαββατοκύριακο οι άνθρωποι της Alpha Bank, της Dimand και της Premia, προκειμένου να συμφωνηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της μεγάλης συμφωνίας και να ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που έγινε χθες. Από πλευράς Alpha το μεγάλο ζητούμενο ήταν να διασφαλιστεί το τίμημα, καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων επηρέαζε πολλές πτυχές του deal. Μάλλον είναι περιττό να υπογραμμίσουμε το πόσο ενδιέφερε την τράπεζα το ύψος του τιμήματος. Σημαντική διάσταση για την τράπεζα ήταν επίσης το να εξασφαλιστεί σημαντικός ρόλος στο project για την Alpha Αστικά Ακίνητα. Τέλος, ο όμιλος Alpha Bank διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό στο νέο σχήμα (35%) και μπορεί να προσβλέπει σε επιπλέον οφέλη, σε δεύτερο χρόνο, από το project. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθοριστική ήταν η συμβολή της Διεύθυνσης Corporate Finance της τράπεζας.

-- Είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς ποια εκδοχή είναι χειρότερη: το ότι ένας υπουργός Προστασίας Πολίτη παρεμβαίνει για να διασώσει το γιό του από αστυνομικό έλεγχο και να θάψει το συμβάν (όπως καταγγέλλεται από πρώην αξιωματικό της ΕΛΑΣ) ή ότι ένας πρώην επικεφαλής της Άμεσης Δράσης εκβιάζει τον πολιτικό του προϊστάμενο προκειμένου να παραμείνει για άλλον ένα χρόνο στη θέση του με ψευδείς καταγγελίες (όπως αναφέρεται από κύκλους του υπουργού ΠΡΟΠΟ). 

-- Δεν υπάρχουν λόγια για την ένταση και το εύρος της καταστροφής που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και Συρία. Χιλιάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι και τεράστια καταστροφή σε υποδομές είναι η πρώτη αποτίμηση της τραγωδίας.

-- Το μέγεθος της καταστροφής έγινε πρώτο θέμα σε όλα εγχώρια μέσα ενημέρωσης σε μια από τις σπάνιες στιγμές εγκατάλειψης του ελληνοκεντρισμού μας.

-- Μια κάποια αυτοσυγκράτηση με τα μηνύματα έκτακτης ανάγκης του 112 δεν θα έβλαπτε. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος εκφυλισμού του μηχανισμού στο πρότυπο της ιστορίας του βοσκού με το λύκο. 

-- Συγκάτοικο αποκτά η στήλη. Η νέα στήλη του Business Daily, Market Maker, θα δίνει καθημερινά το «παρών», εκτός Σαββάτου και Κυριακής, και θα εστιάζει σε ένα αγαπημένο πεδίο: τις αγορές. Θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και γενικότερα στις αγορές και τις επενδύσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από Επ. Ανταγωνισμού, τα deal τραπεζών στα ακίνητα και η Intracom

Διευκρινίσεις ζητά η Επ. Ανταγωνισμού για τις ανορθόδοξες συζητήσεις του Χρ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η νέα κίνηση της Eurobank στα ακίνητα, η στενή σχέση Alpha – Quest και τα νέα σχέδια Κόκκαλη για τον τομέα της άμυνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καρατομήσεις στην Attica, η νέα μέτοχος στη MIG, τα βαρέα και η κατάληψη ΣΕΒ

Η άκρως ελληνική ιστορία με τα βαρέα ένσημα στον ΟΛΠ, η απομάκρυνση στελεχών της «ομάδας Ellington» από την Attica Bank, οι προθέσεις της εφοπλιστικής οικογένειας που μπήκε στη MIG και η προεκλογική ντρίπλα για την επιστρεπτέα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο επαναστατικός σουρεαλισμός, η μετοχή – ομόλογο και τα δάνεια της Τρ. Πειραιώς

Η αναμονή για την έγκριση του Ηρακλή ΙΙ και το αίτημα των servicers, η σταθερότητα της μετοχής της Alpha Bank, τα νέα δάνεια της Τρ. Πειραιώς και η επίθεση στην Ευρώπη με χορηγό το ΕΣΠΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ακλόνητη τιμή του Galaxy, η γνωμοδότηση της ΕΚΤ και ο ενθουσιασμός για τον FSRU

Πώς η Alpha Bank προστάτευσε την τιμή της τιτλοποίησης από τις πιέσεις της πανδημίας, τι έχει συμβεί με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για τον νέο πτωχευτικό, γιατί αυξήθηκε η στρατηγική αξία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Theodorikakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σοφία Θεοδωρικάκου, η ΑΜΚ της Attica και πώς οι super rich γονάτισαν την CS

Η αστυνομία σε ρόλο… περιφρούρησης καταλήψεων, οι διαπραγματεύσεις για συμμετοχή της Thrivest στην αύξηση της Attica Bank, οι ευθύνες των κεντρικών τραπεζών για τις τραπεζικές αναταράξεις και το φιλέτο του ΒΟΑΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δύναμη της μαγικής σκέψης, η νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και το call της Alpha

Η απεργία της ΑΔΕΔΥ, τα Τέμπη και οι ιδιωτικοποιήσεις, τι θα γίνει με τα επιτόκια της ΕΚΤ, το «βουνό» καταγγελιών για τα τρένα, τι είπε στους επενδυτές ο CEO της Alpha, οι επαφές ΤΧΣ στο συνέδριο της M. Stanley και η εκτόξευση των δαπανών της Aegean για καύσιμα.