ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Κυβέρνηση Vs τραπεζών, τα παράλογα περί πλειστηριασμών, η MIG και οι εκλογές

Η lose-lose situation κυβέρνησης – τραπεζών, η οργισμένη παραπληροφόρηση για τους πλειστηριασμούς και τους servicers, η συνέλευση της MIG και η επόμενη κίνηση Ηλιόπουλου, η αναβάθμιση, ο σεισμός στην Τουρκία και οι εκλογές.

Τελικώς, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε το δίκιο με το μέρος της, σε ότι αφορά την… προθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν στην προσαρμογή των καταθετικών επιτοκίων σε πιο λογικά επίπεδα, μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η μία μετά την άλλη τράπεζα προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων, μόνο που αυτό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων έρχονται μετά από σχετική δυναμική, και θεαματική, παρέμβαση της κυβέρνησης. Οι τράπεζες θα μπορούσαν, και έπρεπε, να δείξουν καλύτερα αντανακλαστικά. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα μπορούσε, και έπρεπε, να χειριστεί με μεγαλύτερη διακριτικότητα το θέμα αποφεύγοντας τον πειρασμό του σόου. Διότι τα σόου μπορεί να πουλάνε στο εγχώριο φιλοθεάμον κοινό, ωστόσο έχουν το μειονέκτημα ότι τα βλέπουν και οι έξω. Έτσι, οι τόσο επιθετικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, κατά των τραπεζών έφτασαν και στη Φραγκφούρτη και όχι μόνο απασχόλησαν τις εποπτικές αρχές αλλά παραλίγο να οδηγήσουν σε δημόσια παρέμβαση του SSM, παρέμβαση που αποτράπηκε στο παρά πέντε. 

-- Η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου, που έκρινε υπέρ των servicers για τη δυνατότητα διενέργειας πλειστηριασμών, πυροδότησε ένα κύμα αγανάκτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς άλλους. Η πραγματικότητα βέβαια είναι λίγο διαφορετική. Διότι ο Άρειος Πάγος δεν εξέτασε το αν θα γίνονται πλειστηριασμοί (πλειστηριασμοί γίνονταν και γίνονται ασχέτως της απόφασης του Αρείου Πάγου) αλλά αν έχουν δικαίωμα οι servicers να προχωρούν στη διενέργεια πλειστηριασμών. Τα περί 700.000 πλειστηριασμών επίσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα καθώς αφορά το σύνολο των εγγυήσεων με τα οποία συνδέονται όλα τα κόκκινα δάνεια και ούτε το 1/3 αυτών δεν θα φτάσει σε αναγκαστική εκτέλεση. Σημειώνεται ότι για τους δανειολήπτες ακόμα και για το χειρότερο ενδεχόμενο, τον πλειστηριασμό, μάλλον είναι καλύτερα αυτά να γίνεται από servicer και όχι από fund. Διότι οι servicers έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στοχοθεσία, εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, και είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ. Αντίθετα τα funds δεν υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς και θα μπορούσαν θεωρητικά να κινηθούν πολύ πιο επιθετικά προσβλέποντας στο άμεσο αποτέλεσμα.

-- Τέλος να σημειώσουμε ότι όταν μιλάμε σήμερα για πλειστηριασμούς μιλάμε για «κόκκινα» δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο μηχανισμό προστασίας, όπως ο νόμος Κατσέλη ή η ρύθμιση για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

-- Όλα αυτά βέβαια είναι ασήμαντες λεπτομέρειες στη χώρα που το ζητούμενο είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία και η πραγματικότητα.

-- Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση της MIG ώστε να τεθούν προς έγκριση τα τέσσερα θέματα που λόγω απαρτίας στην πρώτη συνέλευση δεν είχαν συζητηθεί. Δηλαδή, η μεταβίβαση του 79,38% της Αttica Group που κατέχει η ΜΙG στη Strix Holdings με αντάλλαγμα χρέη 443,8 εκατ. ευρώ, το reverse split, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για απαλoιφή ζημιών και η διανομή stock options στα στελέχη. Η Πειραιώς, μετά και την ανακοίνωση για την υποβολή δημόσιας πρότασης έχει ενισχύσει το ποσοστό της στο 52,8% και, ασχέτως αν μέρος των νεοαποκτηθεισών μετοχών δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη συνέλευση, έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει τα παραπάνω θέματα. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Μάριου Ηλιόπουλου και των φίλιων δυνάμεων που ελέγχουν περί το 11% της MIG. Με αυτό το ποσοστό δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν την ψηφοφορία αλλά μπορούν να ζητήσουν αναβολή της συνέλευσης για 20 ημέρες, αν θέλουν να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο και να βάζουν τρικλοποδιές στον σχεδιασμό της Πειραιώς για την τύχη της Attica.

-- Η λογική λέει, πάντως, ότι δεν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση αφού δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα. Κέρδισαν ήδη πολλά αφού η συμμετοχή τους στη MIG τις τελευταίες 15 ημέρες τους έχει αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ, αν βεβαίως πουλήσουν το ποσοστό τους στην Πειραιώς, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου, είτε κατά τη διάρκεια αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

-- Η Fitch έκανε την έκπληξη και αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην πρόσφατη αξιολόγησή της σε BB+ με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απέχει μόνο ένα σκαλοπάτι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  Η απόφαση της Fitch ήταν έκπληξή, καθώς ενόψει εκλογών σε μια χώρα δύσκολα οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν αποφάσεις για αναβάθμιση ή υποβάθμιση. Έτσι, η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από την DBRS Morning Star στις 10 Μαρτίου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί από τις 18 Μαρτίου του 2022 η DBRS είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BB σε BΒ High, μόλις έναν σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στη δική της κλίμακα αξιολόγησης. Αν λοιπόν στις 10 Μαρτίου προχωρήσει σε αναβάθμιση, τότε η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές δίνοντας τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξισώσει τα ελληνικά ομόλογα με όλα τα υπόλοιπα ώστε να συμμετέχουν στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, καθώς και σε όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να χρειάζονται ειδικές αναφορές και ξεχωριστές δράσεις. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και θα τροφοδοτήσει με  νέα «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο.

-- Η DBRS στην τελευταία της αξιολόγηση στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2022 είχε αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή της για τα ελληνικά ομόλογα. Οι πιθανότητες για διατήρηση της υφιστάμενης αξιολόγησης στις 10 Μαρτίου είναι οι περισσότερες αλλά η έκπληξη της Fitch δημιουργεί προσδοκίες. Άλλωστε, όπως όλοι εκτιμούν, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα χρόνου και αν δεν υπήρχαν οι εκλογές μπορεί και να είχε επιτευχθεί. Η ελληνική οικονομία -αν και είναι νωρίς- δείχνει ότι και το 2023 θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, αφού ο πληθωρισμός υποχωρεί, ο τουρισμός «καλπάζει» και οι θέσεις απασχόλησης αυξάνονται.

-- Η βιβλικών διαστάσεων καταστροφή στην Τουρκία, με περισσότερους από 21.000 νεκρούς και πολλές χιλιάδες αγνοούμενους, αναδιατάσσει τις πολιτικές προτεραιότητες και δυναμικές στην γειτονική χώρα. Οι πιέσεις στο κυβερνών κόμμα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, εντείνονται, καθώς η λαϊκή οργή για το πως κατασκευάζονταν τόσο πρόχειρα, χωρίς καν τα στοιχειώδη, χιλιάδες πολυκατοικίες γιγαντώνεται. Συγκλονιστικό το ξέσπασμα, on air, Τουρκάλας δημοσιογράφου: «Κοιτάξτε πως θάφτηκαν οι άνθρωποι. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Η μοίρα; Η φύση; Όχι. Υπεύθυνοι είναι οι μηχανικοί, η κατασκευαστική και αυτοί που έδωσαν την έγκριση». Καθημερινά αποκαλύπτονται αδιανόητες κακοτεχνίες (κτήρια χωρίς θεμέλια, πολυκατοικίες με κοινό τοίχο κ.α.) και πληθαίνουν οι φωνές κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη εργολάβων και κατασκευαστών κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. 

-- Το που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα αυτή η τραγωδία είναι κάτι που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Η καταστροφή αναπόδραστα επηρεάζει ακούσια για τις ελληνοτουρικές σχέσεις, σηματοδοτώντας το τέλος της έντασης, των ανοιχτών απειλών («θα έρθουμε ένα βράδυ» κ.α.) και της μεγάλης ανησυχίας για πολεμικό επεισόδιο ή έστω ατύχημα με σοβαρότατες και απρόβλεπτες επιπτώσεις.

-- Η παραπάνω εκτίμηση περί υποχρεωτικής ανακωχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει και μια εκλογική διάσταση: αποσυνδέεται ο χρόνος διεξαγωγής των τουρκικών και των ελληνικών εκλογών. Δεδομένης της έντασης και των απειλών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβληματιζόταν πολύ για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και τους κινδύνους που εγκυμονούσε το σχετικά μεγάλο διάστημα κενού ηγεσίας, λόγω των διπλών εκλογών, διάστημα που η χώρα θα «τρέχει» με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι, υπήρχαν εισηγήσεις ώστε οι ελληνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις τουρκικές για να περιοριστεί το διάστημα του κενού ηγεσίας. Μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, φαίνεται ότι η ανησυχία αυτή εκλείπει, αποσυνδέοντας τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα από αυτές στην Τουρκία.

-- Αν και η Κυριακή 9 Απριλίου εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εγχώριων εκλογών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να ποντάρει στη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου, ωστόσο πληθαίνουν αυτοί που ποντάρουν σε μια ημερομηνία αργότερα, τον Μάιο ή ακόμα και Ιούνιο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντεπίθεση Πειραιώς για MIG, ο Τσίπρας και οι πλειστηριασμοί

«Ματώνει» η Πειραιώς για τον έλεγχο της MIG, η επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ στις αντιμνημονιακές ημέρες μέσω πλειστηριασμών, οι servicers και ο εξωδικαστικός και η σύγκρουση στην Ευρώπη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγορανομία στα POS, οι γκρίνιες για την Golden Visa και οι πωλήσεις Porsche

Οι σκέψεις για νόμο που θα μηδενίζει τις προμήθειες σε μικρές συναλλαγές, η δυσφορία στο real estate για τις νέες ρυθμίσεις της Golden Visa, οι καλές εποχές της Porsche, τα πρόστιμα που φτάνουν σε servicers και το «λουκέτο» στη Γιούλα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι business της Aegean στην Ινδία, τα «αρχαία» εμπόδια στους servicers και τα Public

Η Aegean «βλέπει» την υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, τα πιστοποιητικά από την Αρχαιολογία για διαμερίσματα 30 ετών, τα δύο καταστήματα Public που κλείνουν, το γάλλιο από Ελλάδα στην Ευρώπη και οι οδηγίες SSM στις τράπεζες.
Mitsotakis-European-Counsil
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη, η «πράσινη» ΔΕΗ, το σίριαλ Παυλίδη και ο ρόλος του ECM

Η δέσμευση Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη διαφορά του εφετινού συνεδρίου της Morgan Stanley, η «πράσινη» ΔΕΗ, το καρφί Ευ. Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ, η νίκη των servicers, το σίριαλ στην Παυλίδης και η τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα του Π. Δούκα, τα μαντάτα για τους κακοπληρωτές και η Eurobank

Πώς ο δήμαρχος Σπάρτης κατάφερε να εκλεγεί... πέμπτος, γιατί χάνουν στα δικαστήρια οι κακοπληρωτές, η ιστορική ημέρα της Eurobank, οι αιτιάσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου για την κάρτα εργασίας και το φυσικό αέριο στην Αλβανία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μετανάστες και εργατικά χέρια, τα θεραπευμένα «κόκκινα» και η απόδοση του ΑΔΜΗΕ

Παρέμβαση Στουρνάρα για τη διασύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, η win – win κίνηση για τράπεζες, servicers και δανειολήπτες, ο καύσωνας «έκαψε» και τις εκπτώσεις, οι αγγελίες στο ΓΕΜΗ και ο ρωσικός έρωτας.