ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Εκλογές και αυθαίρετα, η ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ και οι θεσμικές παραφωνίες

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η απρόσμενη πασχαλινή κινητικότητα στο Χρηματιστήριο, το τέλος των νομικών περιπετειών του Αλ. Εξάρχου και τα ισχυρά θεμελιώδη της Flexopack. Καλή Ανάσταση - επιστροφή την Τρίτη 18/04.

Δεν θα μπορούσε η χώρα να πάει σε εκλογές, χωρίς να τηρηθεί η παράδοση που ορίζει ότι πάντα πριν από μια εκλογική αναμέτρηση γίνονται κάποιες ρυθμίσεις με τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τα αυθαίρετα. Τηρώντας, λοιπόν, το έθιμο, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε την τελευταία στιγμή και ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής μια τροπολογία με θέμα: «Επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών και αυθαίρετων αλλαγών χρήσεων που διαπιστώνονται από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου».

-- Πρόκειται για ένα θέμα που «καίει» όσους προβαίνουν σε αυθαιρεσίες και συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω από τους ελεγκτές. Γενικά, σε αυτές τις περιπτώσεις κανόνας πρέπει να είναι η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, όμως με την τροπολογία ανοίγει ένα «παραθυράκι» για έκδοση άδειας νομιμοποίησης ακόμη και αφού έχει γίνει ο έλεγχος, ώστε να αποφευχθεί η κατεδάφιση. Αντιγράφουμε από το κείμενο της τροπολογίας, που σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι αποτελεί… μνημείο σαφούς διατύπωσης: «Οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που διαπιστώνονται από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου και δεν έχουν νομίμως υπαχθεί σε διατάξεις περί αναστολής επιβολής κυρώσεων κατεδαφίζονται υπό την επιφύλαξη των περιπτώσεων που εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις παρ. 2, 4, εξαιρουμένου του τελευταίου εδαφίου αυτής, 5 και 6 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με την παρ. 8 του ιδίου άρθρου, υπό την επιφύλαξη της διάκρισης του άρθρου 81, περί πολεοδομικών παραβάσεων, καθώς και αναστολή της άδειας λειτουργίας, αν πρόκειται για χώρο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας».

-- Κάπως έτσι, τώρα που έχουν ρυθμιστεί και θέματα αυθαιρέτων, μπορούμε να πάμε στις κάλπες πιο ήσυχοι…

-- Δεν ήταν λίγοι αυτοί που, με μια διάθεση κάπως περιπαικτική, αναρωτήθηκαν αν μετά την ανακοίνωση του μεγάλου deal για την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat θα σταματήσει και το… δικαστικό κυνήγι της Ελλάκτωρ κατά του Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 μετά από καταγγελίες των νέων μετόχων της Ελλάκτωρ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος της εταιρείας κατά των κ. Αλ. Εξάρχου και Σ. Καλλιτσάντζη. Ο κ. Εξάρχου, ή πιο σωστά το δικηγορικό γραφείο του κ. Εξάρχου, είχε κατηγορηθεί ότι ανέλαβε δικαστικές υποθέσεις και διαιτησίες της Ελλάκτωρ έναντι υπέρογκων αμοιβών κατά την περίοδο που στο τιμόνι του ομίλου ήταν ο κ. Σ. Καλλιτσάντσης.

-- Από το ρεπορτάζ της στήλης προκύπτει ότι οι εν λόγω ανησυχίες είναι υπερβολικές: η σχετική δίωξη κατά του κ. Εξάρχου είχε τερματιστεί με την συναλλαγή πώλησης των μετοχών των εφοπλιστών στη Motor Oil. Φαίνεται ότι ο κ. Εξάρχου και οι εφοπλιστές είχαν θέσει ως όρο τον τερματισμό των δικαστικών διενέξεων για την πραγματοποίηση της συναλλαγής, κάτι που έγινε.

 -- Ένατη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο χθες, έστω και με ήπια κέρδη, και μάλιστα κατά την παραδοσιακά υποτονική Μεγάλη Εβδομάδα. Από τα χαμηλά του Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει κέρδη +10% ενώ από το υψηλό 52 εβδομάδων που είχε σημειώσει την 1η Μαρτίου απέχει περίπου -3,6%. Η δύναμη της αγοράς αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους στέλνοντας περίπατο τις ανησυχίες για χαμηλή πτήση μέχρι τις εκλογές. Στελέχη τραπεζών αλλά και άλλοι που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με στελέχη της S&P, η οποία στις 21 Απριλίου θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εντυπωσιάστηκαν από τη θετική διάθεση των ανθρώπων της S&P. Είναι σαφές ότι πνέει ούριος άνεμος για τη χώρα και μικρή σημασία έχει αν η αναβάθμιση θα έρθει λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές.

-- Ευτυχώς, οι ξένοι της S&P επικεντρώνονται στη μεγάλη εικόνα και τα νούμερα της οικονομίας που πάνε καλά και δεν ασχολούνται με τις ατελείωτες παραφωνίες που καταγράφονται σε κρίσιμους θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη. Διότι η μπάλα έχει χαθεί για να το θέσουμε κομψά. Δεν είναι δυνατό κορυφαίος δικαστικός της χώρας (υπηρετώντας στον Άρειο Πάγο) να παραιτείται με αφορμή την υπόθεση Κασιδιάρη καταγγέλλοντας αρχικά την κυβέρνηση για παρέμβαση και κατόπιν ότι κυβερνητικό στέλεχος του υποσχέθηκε ότι θα αξιοποιηθεί σε υψηλή θέση αν βοηθήσει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές! Και από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν ότι ο εν λόγω δικαστικός μιλούσε συνεχώς για τις επιχειρηματικές πλάτες που είχε κλπ. Και δεν είναι μόνο αυτό: στην Αστυνομία, υψηλόβαθμος αξιωματικός που δεν του έγινε το χατίρι να διατηρήσει την θέση του κατήγγειλε μόλις αντικαταστάθηκε περιστατικό ελέγχου στον γιο του υπουργού ΠΡΟΠΟ και ο οποίος υποτίθεται ότι έδωσε εντολή να θαφτεί η υπόθεση. Άλλοι αξιωματικοί καταγγέλλουν άλλους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ότι συνεργάζονται με εγκληματίες και πάει λέγοντας.

-- Ανήκουστα πράγματα δηλαδή, με δημόσιους αλληλοεκβιασμούς κρατικών αξιωματούχων που δεν υπολογίζουν κανέναν και τίποτα. Μιλάμε για έναν θεσμικό ξεπεσμό και μια θεσμική αποσάθρωση που παραπέμπει στις τελευταίες ημέρες του καταρρέοντος Βυζαντίου. 

-- Στη Flexopack τα οικονομικά στοιχεία ευημερούν αλλά η μετοχή αρέσκεται σε ...χαμηλές πτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  κεφαλαιοποίηση των 104 εκατ. ευρώ υπολείπεται από τα ίδια κεφάλαια ύψους 106 εκατ. ευρώ του ομίλου.  Η χαμηλή έως ανύπαρκτη συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής είναι ένας από τους βασικούς λόγους της συμπεριφοράς αυτής. Κατά μέσο όρο οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν  τα 700 τεμάχια την ημέρα, ενώ υπάρχουν και συνεδριάσεις όπως η χθεσινή που έκανε μόλις 111 τεμάχια, ή άλλες συνεδριάσεις που δεν κάνει καθόλου πράξεις. Πρόκειται για έναν βιομηχανικό όμιλο που δραστηριοποιείται στη συσκευασία τροφίμων με το 89% της παραγωγής του να εξάγεται σε 40 χώρες.  Διαθέτει πέντε εργοστάσια, εκ των οποίων τρία σε Ελλάδα, ένα στην Αυστραλία και ένα στην Πολωνία. Για το  2022 ο όμιλος ανακοίνωσε πωλήσεις 151 εκατ. ευρώ, EBITDA 27 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 14,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32,26%, 46,05% και 35,5% αντίστοιχα σε σχέση με το 2021. Ο όμιλος έχει δάνεια 33 εκατ. ευρώ και ταμείο 23 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA να διαμορφώνεται κάτω από τη μονάδα στο 0,33. Η εταιρεία ελέγχεται από την οικογένεια Γκινοσάτη με ποσοστό 65% με κύριο χαρακτηριστικό της στρατηγικής την επανεπένδυση των κερδών για επενδύσεις που την ενισχύουν έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

-- Παρόλα αυτά το management φαίνεται να μην ασχολείται ιδιαίτερα με τη μετοχή και εμφανίζει σημάδια νεποτισμού αφού 6 από τα 9 μέλη στο ΔΣ ανήκουν στην οικογένεια και οι συνολικές απολαβές τους (2,2 εκατ. ευρώ το 2022) παραπέμπουν σε εταιρεία με πολλαπλάσια κέρδη από τα 14 εκατ. ευρώ που πέτυχε η εταιρεία το 2022.  Ίσως ένα επιθετικό σπλιτ της μετοχής που αριθμεί μόλις 12 εκατ. τεμάχια να έδινε μια πνοή στη συναλλακτική δραστηριότητα.

-- Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! Η στήλη θα επανέλθει την Τρίτη του Πάσχα, 18 Απριλίου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγορές έρμαιο πολέμου, οι εκλογές, το χάος στα υποθηκοφυλακεία και η Δικαιοσύνη

Τα χρηματιστήρια παγιδευμένα στη συνεχή ροή πληροφοριών από πολεμικά και διπλωματικά μέτωπα, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η νομοθετική ρύθμιση για το χάος στα υποθηκοφυλακεία και οι ακατάλληλοι δικαστές που διορίζονται στο Δημόσιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ρουμανία, η Alpha Bank, η ευκαιρία στο ΧΑ και η Δικαιοσύνη

Η κυβερνητική επίσκεψη στην Ρουμανία, τα σχέδια της Alpha Bank στη χώρα, η ουκρανική κρίση ως ευκαιρία τοποθετήσεων στο ΧΑ, η αμηχανία Μητσοτάκη για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη και η «ιστορική» απόφαση για τον Σώρρα.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.
Μιχάλης Χρυσοχοιδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστροφή στην κανονικότητα, διεργασίες στην Ελλάκτωρ και ο «μνηστήρας» της MLS

Οι 400 του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τι συμβαίνει με τις επαφές Ολλανδών - εφοπλιστών για την Ελλάκτωρ, οι φήμες για ενδιαφέρον σοβαρού fund για την MLS και η εκτίναξη του τζίρου στο Χρηματιστήριο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.