ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Η επενδυτική βαθμίδα, οι εκπτώσεις μαϊμού και η δήλωση – Μπρέζνιεφ του Κ. Σκρέκα

Οι προσδοκίες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο πονοκέφαλος της ακρίβειας, η σοβιετικού τύπου δήλωση του υπ. Ανάπτυξης, η πτήση του πετρελαίου και η διαγραφή των λογαριασμών του MediaMarkt.gr.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από την DBRS και το αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση είναι να αναβαθμίσει τη χώρα ώστε να «πιάσουμε» την επενδυτική βαθμίδα μια μέρα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

-- Όλες τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη των οίκων αξιολόγησης ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ ζητώντας συνεχώς στοιχεία και διευκρινίσεις -έπονται αξιολογήσεις από τη Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου, S&P στις 20 Οκτωβρίου και Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Γενικά, υπάρχει η αίσθηση πως η αναβάθμιση είναι θέμα χρόνου, αλλά αν κρίνουμε από τα στοιχεία που ζητούν τα στελέχη των οίκων αξιολόγησης καλό να είναι να κρατάμε και μια... πισινή. Μεταξύ των «αγκαθιών» που εντοπίζουν οι αναλυτές των οίκων είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ ζητούν να μάθουν την ακριβή επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τις αμυντικές επενδυτικές δαπάνες (Rafale, γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες), καθώς επίσης το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών στην οικονομική δραστηριότητα.


Ο πονοκέφαλος της ακρίβειας

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι ο πληθωρισμός και ειδικότερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Μπορεί να μην έχουμε από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη, αλλά τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρουν οι συγκρίσεις αλλά το τι μένει στην τσέπη του. Πηγές της κυβέρνησης μιλώντας στο BD άφησαν σαφείς αιχμές κατά των παραγόντων της αγοράς, λέγοντας πως «μας έχουν πουλήσει, δεν βάζουν πλάτη». Μάλιστα δεν το λένε φωναχτά αλλά αναπολούν τις πρακτικές του Αδωνι Γεωργιάδη που κάθε εβδομάδα έβγαζε στη «σέντρα» όποιον αύξανε τις τιμές με αποτέλεσμα -τουλάχιστον στους μεγάλους λιανέμπορους-  να είχαμε μια συγκράτηση των τιμών, μόνο και μόνο από το φόβο της αρνητικής διαφήμισης.


Οι εκπτώσεις μαϊμού και η σοβιετικού τύπου δήλωση Σκρέκα

Το ότι οι αγορές και ο ανταγωνισμός δεν δουλεύουν στην Ελλάδα είναι κάτι γνωστό και έχει επισημανθεί πολλές φορές από πολλούς. Ωστόσο, αυτό με τις πλασματικές εκπτώσεις πάει αρκετά βήματα πέρα από τη μη αποτελεσματική λειτουργία των αγορών καθώς εμπεριέχει στοιχεία οργανωμένης παραπλάνησης των καταναλωτών. Όπως έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Ανάπτυξης επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 720.000 ευρώ στην Κωτσόβολος (Dixons), 100.000 ευρώ στη Γερμανός και από 40.000 ευρώ στην Hondos Center, την GALLERIE DE BEAUTE και τα Sephora για πλασματικές – εικονικές εκπτώσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

-- Πολλά μπράβο για τον εντοπισμό και τον διασυρμό των παραβατών από το υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο στην ανακοίνωση του κ. Σκρέκα υπήρχε ένα ομολογουμένως περίεργο σημείο: «Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι για το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπλανητικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», τόνισε ο κύριος υπουργός. Αλήθεια, τι προσθέτει η αναφορά στον πρωθυπουργό; Δίνει πόνους στον πρωθυπουργό; Θέλει να κολακεύσει τον πρωθυπουργό; Είναι δήλωση πίστης και αφοσίωσης; Ή έκρινε απαραίτητο ο υπουργός να μας υπενθυμίσει πόσο καλό πρωθυπουργό έχουμε;

-- Ο Κώστας Σκρέκας είναι απίθανό να είναι κουμουνιστής, ωστόσο η δήλωσή του θυμίζει τις ένδοξες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης με τους ηγέτες – ήρωες, όπως του Γενικού Γραμματέα, Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ και μέγα Στρατηλάτη, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που δεν μπορούσε να σηκωθεί από την καρέκλα του υπό το βάρος των ατελείωτων παρασήμων που κοσμούσαν τη στολή του έχοντας «διακριθεί» σε κάθε τομέα διακυβέρνησης.

-- Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο κ. Σκρέκας δεν είναι ο μόνος υπουργός που νιώθει την υποχρέωση να αναφερθεί στον πρωθυπουργό σε διάφορες δηλώσεις.  


Η πτήση του πετρελαίου

Αψηφά τη βαρύτητα η διεθνής τιμή του πετρελαίου, με το μπρεντ χθες να ανεβαίνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022, ξεπερνώντας τα 88 δολάρια το βαρέλι. Η εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα πίεζαν χαμηλότερα την τιμή του μαύρου χρυσού δεν επιβεβαιώνεται, καθώς καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει η ελλιπής προσφορά και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+ για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τον περιορισμό της παραγωγής. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι πρυτανεύει η αβεβαιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η S&P Global έχει καταστρώσει σενάρια για την περίοδο ως το τέλος του 2024 με την τιμή από 70 έως και 110 δολάρια το βαρέλι.


Σβήνουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των Media Markt

Διαγράφονται οι λογαριασμοί των πελατών της ηλεκτρονικής σελίδας του MediaMarkt, μετά το άδοξο τέλος των φυσικών καταστημάτων, υπόθεση που παρουσίασε αναλυτικά το Business Daily, και το συνεπακόλουθο τέλος και του ηλεκτρονικού καταστήματος MediaMarkt.gr με τη σκυτάλη να περνά αποκλειστικά στο brand Public. Όπως έγινε γνωστό με email προς τους πελάτες της MediaMarkt: «Από σήμερα το MediaMarkt.gr δίνει τη θέση του στο Public.gr, οπότε και δεν θα έχεις πλέον τη δυνατότητα να συνδεθείς στο Media Markt λογαριασμό σου. Αν έχεις ήδη καταχωρήσει την παραγγελία σου στο MediaMarkt.gr μην ανησυχείς μπορείς να συνεχίσεις να παρακολουθείς την πορεία της στο Public.gr. Σε περίπτωση που είχες δημιουργήσει λογαριασμό στο MediaMarkt.gr χρησιμοποιώντας το παρόν e-mail, σε ενημερώνουμε ότι η Εταιρεία μας θα προχωρήσει σε διαγραφή του λογαριασμού σου, με εξαίρεση τυχόν δεδομένα σου, η διατήρηση των οποίων απαιτείται στα πλαίσια συμμόρφωσης της Εταιρείας μας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (π.χ. δεδομένα συναλλαγών)».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση καραμπόλα στην Τρ. Πειραιώς, τα μελομακάρονα Σκρέκα και τα ΕΛΤΑ

Τι βρίσκεται πίσω από την παραίτηση της κ. Tondi από την Τρ. Πειραιώς, κλείνουν οι εκκρεμότητες για το IPO του Αεροδρομίου, τα μπρος πίσω του ΥΠΑΝ, οι καθυστερημένοι ισολογισμοί των ΕΛΤΑ και ο πόλεμος της μπάλας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πόρτα» σε Κ. Μπακογιάννη, αλλαγές στη Δικαιοσύνη και το πακετάρισμα στη Eurobank

Το «όχι» επενδυτικής τράπεζας στον πρώην δήμαρχο, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και η συνέχεια του κράτους, η μετακόμιση της Eurobank στα νέα γραφεία και η επένδυση στη fintech Plum, το πείραμα της Qatar Airways Cargo, η διάκριση του ΟΔΔΗΧ και η ΑΜΚ της Mere.
Stefanos Kasselakis, SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πρώτη κρίση για τον Stefanos, τα 50 εκατ. του ΣΕΒ και η Άμεση Δράση Σκρέκα

Οι μεγάλες ζημιές των κομματικών media του ΣΥΡΙΖΑ και τα διλήμματα του Κασσελάκη, η δωρεά του ΣΕΒ χωρίς ανάμιξη του κράτους, η αναμόρφωση της Intrakat, οι συνδικαλιστές που επιμένουν σε κρατικά ΕΛΠΕ και η αστυνόμευση των τιμών.
Patelis, ND, Nea Dymokratia, Nea Dimokratia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Πατέλης σε ρόλο πυροσβέστη, το νέο ΔΣ στην ΕΥΔΑΠ και το «μαύρο» στα Public

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού καθησυχάζει τους επενδυτές, τα εκτός λειτουργίας ηλεκτρονικά συστήματα του Public, τι είπε ο Χ. Θεοχάρης για τις καταθέσεις, οι εργαζόμενοι των πλημμυρισμένων επιχειρήσεων και τα τιμημένα γηρατειά στα social.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ρεκόρ κίνησης στους δρόμους, ασπίδα για μικρές τράπεζες και το πράσινο ομόλογο

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τα αδιέξοδα στις μικρές τράπεζες χωρίς να ζημιώνονται καταθέτες – φορολογούμενοι, το εορταστικό άλμα κίνησης στους αυτοκινητόδρομους, το πρόβλημα του ΟΔΔΗΧ και η δυσάρεστη υπόθεση Γεωργούλη.
public
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Δικαιοσύνη - Tik Tok, τα διαδοχικά λουκέτα στα Public και το πράσινο ομόλογο

Πώς η εγκληματικότητα περνά μπροστά από τη Δικαιοσύνη σαν τα μικρά βίντεο του Tik Tok, τι κρύβει η επιδημία λουκέτων στα καταστήματα Public, το ομολογιακό της ΚΡΙ ΚΡΙ, γιατί μπαίνει στο συρτάρι το σχέδιο για πράσινο ομόλογο και το πρόβλημα των ΜμΕ.