ΓΔ: 1459.89 0.52% Τζίρος: 44.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:24:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Eurobank

Σαμπάνιες για Eurobank, το χιούμορ της ΑΒ, ο Κασσελάκης και τα χειμωνιάτικα

Το premium 18% από τη Eurobank που έφερε χαμόγελα στο ΤΧΣ, το «ιερό» κατάστημα της ΑΒ, οι θερινές διακοπές που έκαναν πρόεδρο τον Κασσελάκη, ο ορκωτός της Epsilon Net και το «λάθος», η πίεση στα ομόλογα και το διαζύγιο Nova - Public.

Μόνο σαμπάνιες που δεν άνοιξαν στο ΤΧΣ μετά την πρόταση της Eurobank να αγοράσει το 1,4% των μετοχών της που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ, προσφέροντας 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Η τράπεζα δίνει premium 18% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την περασμένη Παρασκευή και premium 9% σε σχέση με το υψηλό 52 εβδομάδων. Συνολικά, η συναλλαγή θα ανέλθει στα 93,7 εκατ. ευρώ (1,8 ευρώ Χ 52.080.673 μετοχές). Πρόκειται για μια εξέλιξη που κάνει πολλούς να χαμογελούν: Κυβέρνηση και ΤΧΣ, καθώς το προσφερόμενο premium είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, η διοίκηση της τράπεζας που «κλειδώνει» μια συναλλαγή – ορόσημο, καθώς εξοβελίζει το κράτος από το μετοχικό της κεφάλαιο, αλλά και οι μικροεπενδυτές που βλέπουν την αξία της τράπεζας να αποτιμάται πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Πηγές του ΤΧΣ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη της συναλλαγής, επισημαίνοντας ότι σε μια ανάλογη συναλλαγή τον περασμένο Μάιο,  η τράπεζα Natwest απέκτησε δικές της μετοχές ακριβώς στην τρέχουσα τιμή χωρίς premium.

-- Από εδώ και πέρα, ήδη τρέχει μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει άλλος επενδυτής διατεθειμένος να καταβάλει υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση του 1,4% της Eurobank. Αν αυτό δεν συμβεί, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο, η συναλλαγή θα προχωρήσει με τη Eurobank. Επιπλέον, αν στο μεσοδιάστημα αυξηθεί η χρηματιστηριακή τιμή πάνω από τα 1,8 ευρώ (κάτι πολύ δύσκολο), η Eurobank έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τη διαφορά.


Το «λάθος» και ο ορκωτός

Έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώσει σήμερα η παρουσίαση της οικονομικής έκθεσης πρώτου εξαμήνου της Epsilon Net, μετά το πολυσυζητημένο «λάθος» που ανακαλύφθηκε στα οικονομικά στοιχεία του 2022 (κατόπιν επιστολής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και το οποίο οδήγησε στη μείωση κατά 5,7 εκατ. ευρώ των ενοποιημένων κερδών του ομίλου. Ένα ερώτημα που συζητείται έντονα αυτόν τον καιρό στην αγορά είναι ποια ευθύνη έχει σε αυτή την υπόθεση ο ορκωτός ελεγκτής της ΣΟΛ Α.Ε., που έθεσε… φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην οικονομική έκθεση του 2022, διαβεβαιώνοντας ότι οι εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της εταιρείας EPSILON NET και ότι καταρτίστηκαν «σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Υποθέτουμε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που θα διερευνηθεί από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ)…


Ήρθε για διακοπές, φεύγει με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις ΗΠΑ θα πρέπει να ταξιδέψει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τον σύντροφό του Τάιλερ για να φέρουν… χειμωνιάτικα ρούχα. Την «είδηση» αυτή αποκάλυψε ο αδερφός του Στέφανου, Στέλιος, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή, για να μην μακρηγορούμε, αυτό που μας αποκάλυψε ο Στέλιος Κασσελάκης είναι ότι ο αδερφός του ήρθε στην Ελλάδα με το σύντροφό του μόνο με τα καλοκαιρινά, δηλαδή για καλοκαιρινές διακοπές και τελικώς βρέθηκε με ένα κόμμα στο τσεπάκι! 


Το μαύρο χιούμορ στην ΑΒ Βασιλόπουλος

Με αρκετή δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμό σχολίασε τις φετινές «έκτακτες» ζημιές ο CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας,  στη χθεσινή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο «Βαρούλκο» του γνωστού σεφ, Λευτέρη Λαζάρου. «Με τέτοια αποτελέσματα, αντί για το Βαρούλκο νομίζω ότι μάλλον ότι έπρεπε να σας κάνουμε την παρουσίαση στα σουβλάκια στον Ισθμό», ανέφερε ξεκινώντας την παρουσίαση. Με χιούμορ αντέδρασε και στην ανακοίνωση του τελευταίου καταστήματος που θα ανοίξει φέτος η αλυσίδα, το οποίο θα βρίσκεται στις Καρυές και είναι το πρώτο επώνυμης αλυσίδας που εισέρχεται στο Άβατο του Αγίου Όρους. Στην αντίδραση από το κοινό ότι η κίνηση έγινε «για να σας φωτίσει ο Θεός», συμφώνησε χαμογελώντας. Δεν είναι κακή ιδέα να κρατάς επαφή με τον Μεγαλοδύναμο σε τέτοιες εποχές!

-- Ένα ακόμα κατάστημα της αλυσίδας «συμβατικό» αυτή τη φορά – πρόκειται να εγκαινιαστεί στα μέσα του Νοεμβρίου στο Μαρούσι.


Γιατί ζορίζονται τα ομόλογα

Χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος περιμέναμε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προς το παρόν όμως συμβαίνει το αντίθετο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε χθες πάνω από το 4,2%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο και αρκετά υψηλότερα από το 3,9% όπου βρισκόταν αμέσως πριν ανακοινώσει η DBRS την αναβάθμιση. Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι επειδή πήραμε την επενδυτική βαθμίδα θα δανειζόμαστε ακριβότερα. Δύο είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε πτώση τιμών και αύξηση αποδόσεων των ομολόγων. Αφενός είναι μία πανευρωπαϊκή τάση: Τα επιτόκια ρεκόρ της ΕΚΤ ανεβάζουν τις αποδόσεις όλων των ομολόγων στην ευρωζώνη -χθες το γερμανικό 10ετές έφτασε σε υψηλό 13 ετών. Αφετέρου υπάρχει η βασική αρχή των αγορών που λέει "buy the rumour, sell the fact". Για παράδειγμα, η JP Morgan κάλεσε χθες τους πελάτες της που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα ενόψει αναβάθμισης να αρχίσουν να ρευστοποιούν κέρδη, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην καλή αξιολόγηση που έχει για τους ελληνικούς τίτλους. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα, οι οποίες πιθανόν να εκτονωθούν τους επόμενους μήνες, όταν θα δούμε αναβαθμίσεις και από άλλους οίκους, οι οποίες θα επιτρέψουν να μπουν οι ελληνικοί τίτλοι στους μεγάλους διεθνείς δείκτες ομολόγων.


Το διαζύγιο Nova - Public

Αρκετές εντάσεις κρύβει το τέλος της συνεργασίας μεταξύ Public Group και Nova, πριν ο όμιλος του Π. Γερμανού καταλήξει στην αγκαλιά της Vodafone. Καμία από τις δυο πλευρές δεν παραδέχεται ότι ευθύνεται για τον χωρισμό, σε ένα γάμο που είχε συμφωνηθεί ότι θα διαρκούσε μέχρι το 2027. Τόσο η Nova όσο και η Public ρίχνουν την ευθύνη για τη διακοπή της συνεργασίας στην άλλη πλευρά και μιλούν για διαφορές στην στρατηγική. Σίγουρα η ιστορία δεν έχει λήξει ακόμα και θα υπάρξουν κι άλλα επεισόδια, αλλά όπως διαρρέεται από τις δύο πλευρές στόχος θα είναι ένα συναινετικό «διαζύγιο», χωρίς δικαστικές περιπέτειες. Υπενθυμίζουμε ότι ο γάμος της Public με τη Wind το 2012 είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με τον όμιλο του Π. Γερμανού να αναφέρει κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας ότι βρήκε τον κατάλληλο συνεργάτη. Μετά την άδοξη κατάληξη της συνεργασίας με τη Wind/Nova, η Public προχωρά σε συνεργασία με τη Vodafone, που έχει διαφορετική φιλοσοφία, καθώς θα παρέχονται στη Vodafone shop in shop μέσα στα καταστήματα των Public, που διαβεβαιώνει ότι τα δύο brands θα είναι πολύ ταιριαστά.


Η σταθερή αξία της Barbie

Μπορεί σχεδόν όλα τα παιδιά να έχουν μειώσει τον χρόνο που περνούν με παιχνίδια και να είναι «κολλημένα» μπροστά στην οθόνη ενός κινητού, όμως η Mattel δείχνει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και στη χώρα μας. Στα μεγέθη του 2022 που ανακοίνωσε χθες η Mattel AEBE Παιχνιδιών και Σχολικών Ειδών είδε τις πωλήσεις της αυξημένες κατά 10% στα 42 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων βελτιωμένα κατά 9% στα 1,42 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα μεγέθη της τρέχουσας χρήσης, όπου ένα από τα βασικά της brand, η Barbie υπερπροβλήθηκε μέσα από την ομώνυμη ταινία.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η υπόσχεση Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις, ο νόμος για το ΤΧΣ και οι αναβολές στο ΧΑ

Τι είπε ο πρωθυπουργός στους κεντρικούς τραπεζίτες, οι αστοχίες στον νόμο για το ΤΧΣ, τα νέα σχέδια της Eurobank, οι δύο ασυνήθιστες αναβολές διαπραγμάτευσης μετοχών και τα φυλλάδια της ΑΒ Βασιλόπουλος.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το στοίχημα Αθανασίου για το 2026, πρώτο «καθαρό» investment grade και το νερό

Οι κάτοικοι που θα κάνουν Χριστούγεννα στο Ελληνικό, η αναβάθμιση - κλειδί για τη Eurobank, η ΕΥΔΑΠ ψάχνει ευρωπαϊκό χρήμα για τη λειψυδρία, ο Μανουσάκης (ξανά) στην Κύπρο και το «συγγνώμη, λάθος» του Κρούγκμαν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απωθημένα του Σαμαρά, υπεραξίες με το καλημέρα και οι ουρές στο ΠΑΣΟΚ

Η παρέμβαση Σαμαρά από το βήμα εκδήλωσης - ύμνου στις συνωμοσίες, τα άμεσα οφέλη για Eurobank από την Ελληνική, ένας Παπαθανάσης... δεν φτάνει, οι καραμπόλες στο δημαρχείο, η φωτιά και ο Παπουτσάνης.
Vrettou, Attica Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η γραφειοκρατία στις τράπεζες, η ευκαιρία της Attica και το μπραντάρισμα Τσίπρα

Πώς η Αttica Bank έκλεισε το α' τρίμηνο με θετική πιστωτική επέκταση, τα «απόρθητα» ελληνικά ομόλογα, γιατί δεν είναι αισιόδοξος ο επικεφαλής της Dimand για την εύρεση εργατών και ο ασυγκράτητος Χάρης Δούκας. 
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβερνητική επιστροφή Βαρβιτσιώτη, η σφραγίδα Μεγάλου και το εξώδικο Τσέτη

Το επόμενο βήμα του Θωμά Βαρβιτσιώτη, γιατί έφυγε το... «Τράπεζα» από την Πειραιώς, το εξώδικο σε Δασκαλάκη - Μυτιληναίου, Σ. Εφραίμογλου κ.α., φθηνά στεγαστικά, οι ξεχασμένοι τόκοι και ο Στ. Κασσελάκης.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Καμπανάκια» για το Ταμείο Ανάκαμψης, εξελίξεις στη Eurobank και ο Σ. Κόκκαλης

Συναγερμός από Στουρνάρα για την απορρόφηση του RRF, έρχονται οι εγκρίσεις για την απόκτηση της Ελληνικής από την Eurobank, στην Κύπρο ο ΑΔΜΗΕ, τι ψηφίζει ο Παντελιάδης στον ΣΕΒ, συγχαρητήρια Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, οι δημοσκοπήσεις και ο Ανδρουλάκης.