ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 03:51:33
Λογότυπο ΣΕΒ
Φώτο: ΑΠΕ

ΣΕΒ: Απαραίτητη η προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία

Οι περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν η ισότητα στην εργασία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, αλλά αρκετές εξ αυτών δεν έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους.

Η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι προτεραιότητα για την εμβάθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης αλλά είναι, επίσης, προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Πάγια θέση του Συνδέσμου, είναι πως με την ανάδειξη του δυναμικού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, οι επιχειρήσεις όχι μόνο γίνονται πιο δίκαιες, αλλά αποκτούν παράλληλα πρόσβαση σε περισσότερες, πολυποίκιλες ιδέες, προοπτικές και πρακτικές που ενισχύουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης σε βιομηχανικές επιχειρήσεις φέρνει στο τραπέζι της συζήτησης και λήψης αποφάσεων μια διαφορετική παλέτα δεξιοτήτων, με πτυχές πολύ ουσιώδεις για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την ανάπτυξη κάθε επιχείρησης. Για αυτό ο ΣΕΒ ενθαρρύνει συνεχώς τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ταχύτερα εκείνο το περιβάλλον που προάγει την ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Η νοοτροπία αυτή, άλλωστε, διέπει ήδη τον Σύνδεσμο, καθώς σχεδόν το 70% των διευθυντικών θέσεων στη δομή μας είναι γυναίκες.

Ωστόσο, ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας για την Ισότητα που παρουσίασε ο ΣΕΒ πριν από έναν χρόνο, με τίτλο «Επιχείρηση Ισότητα» ανέδειξε πως ενώ 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στην εργασία είναι πολύ σημαντική, περισσότερες από 8 στις 10 δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φυλών. Τα στοιχεία αυτά δυστυχώς δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες.

Επιδιώκοντας την έμπρακτη βελτίωση αυτών των αποκαρδιωτικών επιδόσεων, ο ΣΕΒ έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών. Δημιούργησε την Ομάδα Εργασίας για τη Συμπερίληψη, με επικεφαλής την κα Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) και γενική γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΒ, με στόχο τη διαρκή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επιχειρήσεων. Στον κύκλο «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ» με το ALBA προωθούνται τα σεμινάρια ανάπτυξης στελεχών “Women in Leadership”, για τη συμπερίληψη και στοχευμένα για τις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας, ενώ στο πλαίσιο της δράσης #Skills4Jobs, στο επίκεντρο έρχεται η ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων σε ειδικότητες κρίσιμες για τη βιομηχανία, με μεγάλη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή και απασχόληση νεαρών γυναικών σε ρόλους ηλεκτρολόγων αυτοματιστών, τεχνικών πληροφορικής και στελεχών εξαγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλατεία Συντάγματος Μεξικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ευκαιρίες του Μεξικού στο επίκεντρο εκδήλωσης για την ενίσχυση εξαγωγών

Ελληνικοί φορείς και επιχειρήσεις εξετάζουν τις προοπτικές της αγοράς του Μεξικού, με έμφαση στη βιομηχανία, την τεχνολογία και το εμπόριο, αναδεικνύοντας σημαντικές ευκαιρίες για νέες συνεργασίες.
σημαία του Μεξικού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδήλωση «Discover Mexico» αναδεικνύει ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις

Το «Discover Mexico» στο ΕΒΕΑ ανέδειξε τις ευκαιρίες της μεξικανικής αγοράς για ελληνικές επιχειρήσεις, με φορείς και ειδικούς να παρουσιάζουν προοπτικές εξαγωγών, επενδύσεων και διμερών συνεργασιών.
Νίκη Κεραμέως ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κοινωνική συμφωνία για ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν νέα κοινωνική συμφωνία που ενισχύει τις Συλλογικές Συμβάσεις, καταργεί μνημονιακούς περιορισμούς και ενισχύει την προστασία εργαζομένων, με νομοθέτηση στις αρχές του 2026.
Μάρκος Βερέμης, Άρθουρ Μένς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρθουρ Μενς: Συζητήσεις με ΣΕΒ και ενίσχυση συνεργασιών στο AI

Ο Άρθουρ Μενς της Mistral AI συναντήθηκε με τον ΣΕΒ και κορυφαίους επιχειρηματίες στην Αθήνα, ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη και αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως ανερχόμενο κόμβο καινοτομίας.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΕΒ: Έλλειψη ιατρών εργασίας και ανάγκη άμεσων λύσεων στην αγορά εργασίας

Η Κατερίνα Δασκαλάκη του ΣΕΒ επισημαίνει το σοβαρό έλλειμμα ιατρών εργασίας, προτείνοντας νέες ειδικότητες με πιστοποίηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες επιχειρήσεων, ενώ υπογραμμίζει τη μείωση εργατικών ατυχημάτων.