ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
λιμάνι Βόλου αεροφωτογραφία
Φώτο: Shutterstock

Ηλεκτρική αυτονομία απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποκτά το λιμάνι του Βόλου

Στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων προχωρά το λιμάνι του Βόλου, προκειμένου να καλύπτει με αυτά τις υφιστάμενες ανάγκες του στο 100% σε ηλεκτρική ενέργεια έως το καλοκαίρι του 2025.

Στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων προχωρά το λιμάνι του Βόλου, προκειμένου να καλύπτει με αυτά τις υφιστάμενες ανάγκες του στο 100% σε ηλεκτρική ενέργεια έως το καλοκαίρι του 2025.

Ήδη, υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΒ, Σωκράτη Αναγνώστου, και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας ZILLION ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, Βασίλειο Ζιώγο, για την υλοποίηση του έργου, παρουσία και του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΛΒ, Θωμά Σπάχου.

Το έργο προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).

Ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι η παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά) που θα δίνεται από τα λιμάνια και θα «αποθηκεύεται» στη ΔΕΗ Α.Ε. και η οποία μέσω του συμψηφισμού από τους μετρητές στη συνέχεια θα καταναλώνεται.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, για την υλοποίηση του έργου είχε ήδη υποβληθεί εμπρόθεσμα αίτημα στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και μετά την έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διεθνής ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός.

Από την εγκατάσταση των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων και την υλοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), υπολογίζεται ότι θα παράγονται σε ετήσια βάση περίπου 2.000.000 kWh, οι οποίες, με μέση τιμή προμήθειας ρεύματος 0,20Euro/kWh (συνυπολογίζοντας τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το Ειδικό Τέλος), αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση περίπου 400.000 ευρώ/έτος.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπληρωμή του αναδόχου προβλέπεται σε πέντε έτη και θα προκύπτει ουσιαστικά από το όφελος εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ θα υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ΟΛΒ Α.Ε. (αναλόγως του τελικού ποσού της σύμβασης και των τιμών ενέργειας).

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει ήδη εγκαταστήσει από το 2019 δύο φωτοβολταϊκά συστήματα για την ηλεκτροδότηση των κτιρίων της νέας Ιχθυαγοράς, ισχύος 100 KW και 46,20 KW, ενώ έχουν αντικατασταθεί οι λαμπτήρες με νέους τύπου LED, σε όλο το παραλιακό μέτωπο, σε τμήμα του χώρου στάθμευσης στον Κεντρικό Προβλήτα, σε όλους τους προβλήτες του εμπορικού λιμένα και τους προβολείς φωτισμού στους έξι ηλεκτροκίνητους γερανούς.

«Το λιμάνι του Βόλου, μετά την εγκατάσταση των νέων φωτοβολταϊκών θα είναι και το μοναδικό λιμάνι της χώρας που θα καλύπτει τις υφιστάμενες ανάγκες του με ηλεκτρική ενέργεια στο 100%» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Σωκράτης Αναγνώστου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνω από 6.000 νέα νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης»

Περισσότεροι από 6.000 νέοι δικαιούχοι μπαίνουν στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», με τις νέες εγκρίσεις να ξεπερνούν τα 21,5 εκατ. ευρώ, προωθώντας ενεργειακά αποδοτικές λύσεις στα ελληνικά νοικοκυριά.
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρίζογλου: Οι δήμοι πρέπει να ηγηθούν στην ενεργειακή μετάβαση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου τόνισε πως οι δήμοι πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική. Ο Άη Στράτης δείχνει ότι η καινοτομία και η ενεργειακή αυτονομία μπορούν να γίνουν πράξη σε τοπικό επίπεδο.