ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ρόδος
Φωτο: Shutterstock

Επιχειρήσεις «υιοθέτησαν» καμένο δάσος: Πρωτοποριακή κίνηση στη Ρόδο

Δασική έκταση 2.000 στρεμμάτων που αποτεφρώθηκε το 2008 ανέλαβαν να προστατεύσουν 19 επιχειρήσεις και φορείς του τουρισμού. Η όλη έκταση θα τυγχάνει φροντίδας ώστε να αναγεννηθεί το πράσινο σε όλο το μήκος και το πλάτος της.

Αναλαμβάνουν δράση υπέρ του περιβάλλοντος 19 ξενοδοχειακοί - τουριστικοί όμιλοι στη Ρόδο για την προστασία 2.000 στρεμμάτων δάσους και καμένης δασικής έκτασης για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ιδιώτες «υιοθετούν» ένα δάσος, ένα πάρκο ή ακόμα και ένα δέντρο, οι 19 επιχειρήσεις θα αναλάβουν την φροντίδα της περιοχής κοντά στο φράγμα Γαδουρά, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου, μέσα από την κοινωνική επιχείρηση συλλογικής ωφέλειας «Για τη φύση ΚοινΣΕπ».

Σε δηλώσεις του στο Business Daily, ο Νεκτάριος Καλογήρου, επικεφαλής της «Για τη φύση ΚοινΣΕπ» υποστηρίζει ότι τη συγκεκριμένη δράση την προετοίμαζαν από πέρυσι και ότι χρειάστηκε πολύμηνη προεργασία ώστε να οριστεί το πλαίσιο της δουλειάς.

Αρχικά το όφελος ξεκινά από το φυσικό περιβάλλον, τονίζει ο ίδιος, ενώ οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος βλέπουν τον ανταγωνισμό τους να ενισχύεται, καθώς ο σύγχρονος επισκέπτης – τουρίστας επιλέγει με προσοχή τα καταλύματα για την αναψυχή του κι αποστρέφεται εκείνα που αδιαφορούν για το φυσικό περιβάλλον. «Ποιος θέλει να κάνει διακοπές σε μια ερημοποιημένη περιοχή»; διερωτάται ο κ. Καλογήρου.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ένας μεγάλος αριθμός από εμβληματικές επιχειρήσεις τουρισμού συμπαρατάσσονται σ’ ένα κοινό όραμα και αναλαμβάνουν δέσμευση πολυετούς φροντίδας μιας μεγάλης δασικής έκτασης.

Η περιοχή φροντίδας εφάπτεται στον οδικό άξονα Λάρδου – Λαέρμων και εκτείνεται βόρεια προς το φράγμα Γαδουρά, νήσου Ρόδου.

rodos_dasos

 

Το εκεί δάσος είχε αποτεφρωθεί στη μεγάλη πυρκαγιά του έτους 2008 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ως έκταση με ελάχιστη βλάστηση. Οι συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή δράση αναλαμβάνουν:

  • Τον τακτικό καθαρισμό της από σκουπίδια και υλικά που μπορούν υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών να προκαλέσουν εστίες πυρκαγιάς.
  • Τη φροντίδα και την ανάδειξη της αυτοφυούς βλάστησης.
  • Την αναδάσωση, σύμφωνα με την παλαιά μελέτη της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία θα επικαιροποιηθεί με τη συνεργασία του δασολόγου της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση» και θα ακολουθήσει όλη την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία περί αναδασώσεων. Το κάθε νέο δέντρο θα έχει ταυτότητα γεωσήμανσης με GPS, θα είναι περιφραγμένο για προστασία από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και θα ποτίζεται τακτικά ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή του.
  • Τη φύτευση βοτάνων και φυτών που θα βοηθήσουν τις μέλισσες να επιστρέψουν στην περιοχή.
  • Τη συντήρηση και καθαρισμό των μικρών κοιτίδων δάσους, όπου ήδη υπάρχουν.

Όλες οι δραστηριότητες μέσα στην περιοχή θα παρακολουθούνται στενά από τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, η οποία στην όλη φροντίδα θα διατηρεί υψηλή εποπτεία και θα αποτελεί τον θεματοφύλακα τήρησης όλων των νόμων που διέπουν τις δασικές εκτάσεις.

Με τη δράση αυτή, στα 2.000 στρέμματα διασφαλίζεται οριστικά ότι δεν θα γίνουν κατασκευές, ούτε διανοίξεις δρόμων, ούτε καταπατήσεις για δημιουργία οικοπέδων, ούτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η όλη έκταση θα τυγχάνει φροντίδας ώστε να αναγεννηθεί το πράσινο σε όλο το μήκος και το πλάτος της.

Επίσης, τη δράση υποστηρίζουν οι: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Ρόδου, Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναλυτικά, τη φροντίδα των 2000 στρεμμάτων αναλαμβάνουν και επιμερίζονται οι επιχειρήσεις και οι φορείς:

1. Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

2. H Hotels (όμιλος Χατζηλαζάρου)

3. Esperia Group (όμιλος Βασιλάκη)

4. Rodos Palace & Mediterranean Hotel (όμιλος Καμπουράκη)

5. Lindos Hotels (όμιλος Μηνέττου)

6. Olympic Palace & Porto Angeli Resort (όμιλος Τζακ Γερονικόλα)

7. Markopoulos Group of Hotels (όμιλος Μαρκόπουλου)

8. Atrium Hotels (όμιλος Κωνσταντινίδη - Χατζηκωνσταντίνου)

9. Aeonian Nisos Sublime Hotels & More (όμιλος Ιωαννίδη)

10. Blu Collection (όμιλος Καλιουδάκη - Ροδίτη)

11. Harmony Resorts (όμιλος Κάτρη)

12. Amada Colossos & Park Hotel (όμιλος Σουλούνια)

13. Sheraton Rhodes (όμιλος Sheraton)

14. Rhodes Bay & Elite Suites by Rhodes Bay (όμιλος L&R)

15. Semiramis Hotel (οικογένεια Ιντζά)

16. Cactus Hotel & Aquarium View Hotel (όμιλος Καραγιάννη)

17. Ένωση Τουριστικών Γραφείων

18. GEM Travel (οικογένεια Μιχαλάκη)

19. Marina Rhodes (Μαρίνες Ρόδου)

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξενοδοχείο, Τουρισμός, πισίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας ψάχνουν μεγάλα funds στην Ευρώπη

Τεράστια κεφάλαια βρίσκονται σε αναμονή για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, αλλά είναι λίγες προς το παρόν οι συμφωνίες, καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι ξενοδοχειακών μονάδων αρνούνται να πουλήσουν φθηνά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πωλητήριο σε έξι τουριστικά ακίνητα μέσα στο α' τρίμηνο του 2022

Ιαματικές πηγές Αιδηψού, Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη, μαρίνα Πύλου, μαρίνα Λευκίμμης, Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και Ιαματική πηγή Καμένων Βούρλων παίρνουν σειρά για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας σε Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου: Από τέλη Μαρτίου να είμαστε έτοιμοι

Ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι τόσο οι επαφές που έκανε στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Παρίσι, όσο και τα στοιχεία των κρατήσεων των tour operators, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά για το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Προανήγγειλε καμπάνια επικοινωνίας για τον χειμερινό τουρισμό

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις ορεινές περιοχές με στόχο την ενίσχυση της λειτουργίας των ξενοδοχείων που είναι ανοιχτά σε 12μηνη βάση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιξε πύλες το νέο ξενοδοχείο της Accor στην Ελλάδα, σχέδια για νέες επενδύσεις

Το πέντε αστέρων Athens Capital Center Hotel στην πλατεία Συντάγματος είναι το πολυτελέστερο και ακριβότερο της σειράς MGallery παγκοσμίως. Τη δημιουργία τουριστικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα εξετάζει η Accor.