ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ρόδος
Φωτο: Shutterstock

Επιχειρήσεις «υιοθέτησαν» καμένο δάσος: Πρωτοποριακή κίνηση στη Ρόδο

Δασική έκταση 2.000 στρεμμάτων που αποτεφρώθηκε το 2008 ανέλαβαν να προστατεύσουν 19 επιχειρήσεις και φορείς του τουρισμού. Η όλη έκταση θα τυγχάνει φροντίδας ώστε να αναγεννηθεί το πράσινο σε όλο το μήκος και το πλάτος της.

Αναλαμβάνουν δράση υπέρ του περιβάλλοντος 19 ξενοδοχειακοί - τουριστικοί όμιλοι στη Ρόδο για την προστασία 2.000 στρεμμάτων δάσους και καμένης δασικής έκτασης για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ιδιώτες «υιοθετούν» ένα δάσος, ένα πάρκο ή ακόμα και ένα δέντρο, οι 19 επιχειρήσεις θα αναλάβουν την φροντίδα της περιοχής κοντά στο φράγμα Γαδουρά, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου, μέσα από την κοινωνική επιχείρηση συλλογικής ωφέλειας «Για τη φύση ΚοινΣΕπ».

Σε δηλώσεις του στο Business Daily, ο Νεκτάριος Καλογήρου, επικεφαλής της «Για τη φύση ΚοινΣΕπ» υποστηρίζει ότι τη συγκεκριμένη δράση την προετοίμαζαν από πέρυσι και ότι χρειάστηκε πολύμηνη προεργασία ώστε να οριστεί το πλαίσιο της δουλειάς.

Αρχικά το όφελος ξεκινά από το φυσικό περιβάλλον, τονίζει ο ίδιος, ενώ οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος βλέπουν τον ανταγωνισμό τους να ενισχύεται, καθώς ο σύγχρονος επισκέπτης – τουρίστας επιλέγει με προσοχή τα καταλύματα για την αναψυχή του κι αποστρέφεται εκείνα που αδιαφορούν για το φυσικό περιβάλλον. «Ποιος θέλει να κάνει διακοπές σε μια ερημοποιημένη περιοχή»; διερωτάται ο κ. Καλογήρου.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ένας μεγάλος αριθμός από εμβληματικές επιχειρήσεις τουρισμού συμπαρατάσσονται σ’ ένα κοινό όραμα και αναλαμβάνουν δέσμευση πολυετούς φροντίδας μιας μεγάλης δασικής έκτασης.

Η περιοχή φροντίδας εφάπτεται στον οδικό άξονα Λάρδου – Λαέρμων και εκτείνεται βόρεια προς το φράγμα Γαδουρά, νήσου Ρόδου.

rodos_dasos

 

Το εκεί δάσος είχε αποτεφρωθεί στη μεγάλη πυρκαγιά του έτους 2008 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ως έκταση με ελάχιστη βλάστηση. Οι συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή δράση αναλαμβάνουν:

  • Τον τακτικό καθαρισμό της από σκουπίδια και υλικά που μπορούν υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών να προκαλέσουν εστίες πυρκαγιάς.
  • Τη φροντίδα και την ανάδειξη της αυτοφυούς βλάστησης.
  • Την αναδάσωση, σύμφωνα με την παλαιά μελέτη της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία θα επικαιροποιηθεί με τη συνεργασία του δασολόγου της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση» και θα ακολουθήσει όλη την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία περί αναδασώσεων. Το κάθε νέο δέντρο θα έχει ταυτότητα γεωσήμανσης με GPS, θα είναι περιφραγμένο για προστασία από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και θα ποτίζεται τακτικά ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή του.
  • Τη φύτευση βοτάνων και φυτών που θα βοηθήσουν τις μέλισσες να επιστρέψουν στην περιοχή.
  • Τη συντήρηση και καθαρισμό των μικρών κοιτίδων δάσους, όπου ήδη υπάρχουν.

Όλες οι δραστηριότητες μέσα στην περιοχή θα παρακολουθούνται στενά από τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, η οποία στην όλη φροντίδα θα διατηρεί υψηλή εποπτεία και θα αποτελεί τον θεματοφύλακα τήρησης όλων των νόμων που διέπουν τις δασικές εκτάσεις.

Με τη δράση αυτή, στα 2.000 στρέμματα διασφαλίζεται οριστικά ότι δεν θα γίνουν κατασκευές, ούτε διανοίξεις δρόμων, ούτε καταπατήσεις για δημιουργία οικοπέδων, ούτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η όλη έκταση θα τυγχάνει φροντίδας ώστε να αναγεννηθεί το πράσινο σε όλο το μήκος και το πλάτος της.

Επίσης, τη δράση υποστηρίζουν οι: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Ρόδου, Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναλυτικά, τη φροντίδα των 2000 στρεμμάτων αναλαμβάνουν και επιμερίζονται οι επιχειρήσεις και οι φορείς:

1. Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

2. H Hotels (όμιλος Χατζηλαζάρου)

3. Esperia Group (όμιλος Βασιλάκη)

4. Rodos Palace & Mediterranean Hotel (όμιλος Καμπουράκη)

5. Lindos Hotels (όμιλος Μηνέττου)

6. Olympic Palace & Porto Angeli Resort (όμιλος Τζακ Γερονικόλα)

7. Markopoulos Group of Hotels (όμιλος Μαρκόπουλου)

8. Atrium Hotels (όμιλος Κωνσταντινίδη - Χατζηκωνσταντίνου)

9. Aeonian Nisos Sublime Hotels & More (όμιλος Ιωαννίδη)

10. Blu Collection (όμιλος Καλιουδάκη - Ροδίτη)

11. Harmony Resorts (όμιλος Κάτρη)

12. Amada Colossos & Park Hotel (όμιλος Σουλούνια)

13. Sheraton Rhodes (όμιλος Sheraton)

14. Rhodes Bay & Elite Suites by Rhodes Bay (όμιλος L&R)

15. Semiramis Hotel (οικογένεια Ιντζά)

16. Cactus Hotel & Aquarium View Hotel (όμιλος Καραγιάννη)

17. Ένωση Τουριστικών Γραφείων

18. GEM Travel (οικογένεια Μιχαλάκη)

19. Marina Rhodes (Μαρίνες Ρόδου)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

a' katoikia-spitia-athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ζητούν οι δήμοι και τα ξενοδοχεία

Ζητούν ρυθμιστική παρέμβαση με κεντρικό ρόλο των δήμων για τον περιορισμό των κατοικιών που τίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση. Θεσμικές πρωτοβουλίες εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Τι λέει στο BD αξιωματούχος της Κομισιόν.
tourism, tourismos, athens, athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίος προορισμός η Ελλάδα για το solo travel των γυναικών

Τα ταξίδια για τους μοναχικούς ταξιδιώτες είναι η νέα μεγάλη τάση στον παγκόσμιο τουρισμό, που ενισχύθηκε σημαντικά από την πανδημία και κατά 82% γίνονται από γυναίκες. Γιατί η Ελλάδα είναι ψηλά στη σχετική κατάταξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα: Γιατί έγινε μαγνήτης επενδύσεων

Ώθηση στον σχεδιασμό για νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα δίνει η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Ποια project ετοιμάζονται, πώς προωθείται η επέκταση της τουριστικής σεζόν.
ESG

Αστυπάλαια και Χάλκη με την αειφορία πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών

Η αναγνωρισιμότητα των νησιών στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, απόρροια των δράσεων για την αειφορία τους, που συνοδεύεται με την συνεργασία της VW στην Αστυπάλαια και της Citroen για τη Χάλκη, έχει αντίκτυπο και στις αφίξεις ξένων επισκεπτών.
Xenodoxeia, Hotels, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» επενδύσεων από ξένους ομίλους για ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Νέα κεφάλαια εισέρχονται σε ξενοδοχεία πόλης κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε resort σε Μύκονο, Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Ανακάμπτει ο τουρισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα μεγέθη του 2019, το 2023.