ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Hermes
Φωτο: Shutterstock

Hermes: Νέες επενδύσεις και είσοδος σε startup για δέρμα από μηκύλιο

Ο οίκος έχει εισέλθει ως επενδυτής στην startup MycoWorks που στοχεύει στην παραγωγή δέρματος από ένα είδος φυτικού μύκητα. Δεν εγκαταλείπει το δέρμα, από το 2010 έχει ανοίξει 9 εργοστάσια δερμάτινων ειδών στην Γαλλία

Σε μία στιγμή που συνολικά η βιομηχανία της μόδας επανεξετάζει την σχέση της με το δέρμα και την γούνα, ο γαλλικός οίκος Hermes, γνωστός για τα πολυτελή δερμάτινα είδη και τις πανάκριβες γυναικείες τσάντες Kelly και Birkin, επενδύει σε νέα εργοστάσια επεξεργασίας και βυρσοδεψεία, επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή του με το αμφιλεγόμενο για πολλούς υλικό.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ο οίκος εγκαινίασε ένα νέο εργαστήριο επεξεργασίας δερμάτινων ειδών, στα προάστια του Μπορντώ στην Γαλλία, το πέμπτο στην σειρά τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην πιστή πελατεία του αλλά και τους επενδυτές ότι το αληθινό -παραγόμενο από ζώα- δέρμα εξακολουθεί να παραμένει το βασικό υλικό για τις δημιουργίες του οίκου. 

Νωρίτερα εντούτοις, ο οίκος είχε εισέλθει ως επενδυτής στην startup εταιρεία MycoWorks, η οποία στοχεύει στην παραγωγή δέρματος στο εργαστήριο από μυκήλιο, ένα είδος φυτικού μύκητα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι επρόκειτο για κίνηση απομάκρυνσης της εταιρείας από το ζωϊκό δέρμα και στροφής της προς πιο βιώσιμα υλικά, στα χνάρια άλλων γνωστών οίκων μόδας. Ωστόσο, εκπρόσωποι της Hermes έσπευσαν να αποσαφηνίσουν ότι η σχετική επένδυση αποσκοπεί στην ικανοποίηση ενός τμήματος της πελατείας του οίκου που δηλώνουν vegan, χωρίς αυτό να καθορίζει το μέλλον του οίκου. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η παραγωγή δέρματος σε φάρμες αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας και των σύγχρονων οικονομιών της, και κατ’ επέκτασιν, σημαντικό κομμάτι του οίκου. 

Σημειώνεται ότι ο οίκος Hermes αξιολογήθηκε τον προηγούμενο μήνα με “Α” σε ό,τι αφορά τον δείκτη MSCI ESG, ο οποίος βαθμολογεί εταιρείες με βάση την ενσωμάτωση συγκεκριμένων αυστηρών περιβαλλοντικών και κοινωνικών κανόνων λειτουργίας. Επιπλέον, η εταιρεία κατέλαβε την 148η θέση μεταξύ 13.657 εταιρειών οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Sustainanalytics, σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση συγκεκριμένων αρχών βιωσιμότητας, θέτοντας σε νέα πλαίσια την συζήτηση που έχει ανοίξει στην βιομηχανία της μόδας σχετικά με την χρήση δέρματος και την επιβάρυνση που επιφέρει στο περιβάλλον, έναντι συνθετικών εναλλακτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 η Hermes έχει ανοίξει εννέα εργοστάσια δερμάτινων ειδών στην Γαλλία, απασχολώντας περισσότερους από 4.000 εξειδικευμένους τεχνίτες. Το νέο εργοστάσιο θα απασχολεί προσωπικό σχεδόν 300 ατόμων, για την εκπαίδευση των οποίων ο οίκος ανακοίνωσε επιπλέον την δημιουργία ακαδημίας εκπαίδευσης για τεχνίτες δερμάτινων ειδών, οι οποίοι θα στελεχώσουν και τα τρία νέα εργοστάσια που ο οίκος προγραμματίζει να λειτουργήσει στην Γαλλία τους προσεχείς μήνες. 

Μεγάλη αύξηση πωλήσεων

Οι νέες αυτές επενδύσεις έρχονται να απαντήσουν στην αυξημένη ζήτηση για τα είδη που παράγει η Hermes, τα οποία θεωρούνται η επιτομή της πολυτέλειας, συνδυάζοντας την διαχρονικότητα με την υψηλότερη ποιότητα και την μόδα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία, οι πωλήσεις μόνο των δερμάτινων ειδών αυξήθηκαν κατά 25% από το 2019, κι εν μέσω πανδημίας, με τον οίκο να διατηρεί τα πιο αξιοζήλευτα περιθώρια καθαρής κερδοφορίας σε όλη την βιομηχανία της μόδας (27,7% επί των πωλήσεων).

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι πωλήσεις του οίκου αυξήθηκαν κατά 77% έναντι του 2020 και κατά 33% έναντι του 2019, αγγίζοντας τα 4,2 δισ ευρώ, με την περιοχή της Ασίας να καταγράφει θεαματικές επιδόσεις και αύξηση των πωλήσεων κατά 81% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα καθαρά του κέρδη άγγιξαν τα 1,17 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 56% έναντι του β. 

Υπό την πίεση πάντως να καταστεί πιο διαφανής, ο οίκος ανακοίνωσε την πρόθεση του να μειώσει δραστικά το ανθρακικό του αποτύπωμα μέχρι το 2030, στόχο που ευελπιστεί να επιτύχει προχωρώντας στην καθετοποίηση της παραγωγής του καθώς και την συνεργασία μόνο με προμηθευτές που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ήδη, την διετία 2019-2020, η εταιρεία μείωσε κατά 17 τόννους την ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία του δέρματος στα βυρσοδεψεία της, επενδύοντας 1,4 εκατ ευρώ στην βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων συνολικά. 

Πάντως, το 80% των ειδών που φέρουν την υπογραφή Hermes και το 100% των δερμάτινων ειδών του παράγεται στην Γαλλία, με το 61% να κατασκευάζεται σε εργαστήρια που ανήκουν στον ίδιο τον οίκο. Μόνο στην Γαλλία ο οίκος διαθέτει 51 από τα συνολικά 64 εργοστάσια που κατασκευάζουν τα είδη του, με τα υπόλοιπα να λειτουργούν σε Ελβετία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βρετανία. Διατηρώντας αυστηρό έλεγχο της τεχνογνωσίας αλλά κι επενδύοντας στην δημιουργικότητα, ο ιστορικός γαλλικός οίκος ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, προγραμματίζοντας την περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων του, αλλά και την διεύρυνση της παρουσίας του στον χώρο της καλλυντικής περιποίησης με την σειρά Hermes Beauty

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Συμμαχία επιχειρηματικών κολοσσών για μείωση ρύπων της ναυτιλίας

Κορυφαίες επιχειρήσεις του παγκόσμιου εμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μειωθεί ρύπανση από τις θαλάσσιες μεταφορές, με στόχο τη χρήση πλοίων με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2040.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τον πήχη του '19 ρίχνει η Όμικρον τον τζίρο στις γιορτές

Η τρέχουσα εβδομάδα παραμένει κρίσιμη, ωστόσο οι προηγούμενες ημέρες απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, ενώ το κλίμα επιβάρυνε η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων.
emporio-katastimata-click inside-click away
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκοψαν στο μισό τις αγορές των εορτών έξι στους δέκα καταναλωτές

«Πάγωσαν» την αγορά οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και οι ανησυχίες για το νέο κύμα της πανδημίας. Κόπηκαν πρώτες οι δαπάνες για ταξίδια, παιχνίδια και κοσμήματα.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΔΙΕΘΝΗ

«Κουρεύει» τα κέρδη των επιχειρήσεων η «σπασμένη» εφοδιαστική αλυσίδα

Ανάλυση της McKinsey διαπιστώνει ότι οι αναταράξεις της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας δύνανται να μειώσουν τα EBITDA των επιχειρήσεων λιανικής κατά 20% - 40% βραχυπρόθεσμα και 15% - 20% μακροπρόθεσμα, εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύπτει το 2022 η αγορά καλλυντικών τις απώλειες από το 2020

Ο τζίρος στην εγχώρια αγορά καλλυντικών ενισχύεται κατά 8% φέτος συγκριτικά με πέρσι, ενώ για το 2022 οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 5,8%. Έμφαση των ελληνικών εταιρειών στις εξαγωγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστούγεννα με ρεκόρ πληθωρισμού: Κόβουν τις δαπάνες οι καταναλωτές

Φέτος θα χαθεί περίπου το 20% του εορταστικού τζίρου στα εμπορικά καταστήματα. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές προγραμματίζουν να δαπανήσουν λιγότερο από 100 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ.