ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
psaltis-pwc
Φώτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της Price Waterhouse Coopers Greece (PwC) Μάριος Ψάλτης

Δεν είναι στις προτεραιότητες των Ελλήνων CEO η κλιματική αλλαγή

Περίπου 8 στους 10 Έλληνες διευθύνοντες συμβούλους αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία περιμένει από τις εταιρείες να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της, όμως μόλις το 28% περιλαμβάνεται στη στρατηγική τους.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων CEOs αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην οικονομική επίδοση μιας εταιρείας, μόλις ένας στους τέσσερις συμπεριλαμβάνει αυτές τις προτεραιότητες στην στρατηγική των εταιρειών τους, ακόμα και αν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία περιμένει από τις εταιρείες να αναλάβουν δράση για την επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Price Waterhouse Coopers Greece (PwC), τα ευρήματα της οποία παρουσίασε στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Ψάλτης, σε ποσοστό 81% των CΕΟs αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην οικονομική επίδοση μιας εταιρείας. Παρόλα αυτά το μόνο το 28% εξ αυτών έχει συμπεριλάβει τα ρίσκα αυτά στη στρατηγική της εταιρείας. 

Στο ερώτημα αν θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις σε ESG, ένα 58% των Ελλήνων CEOs απαντάει θετικά, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για τον κ. Ψάλτη. Το 42% όμως δεν διακρίνει κάποιο λόγο για επιπλέον επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, επίσης ένα υψηλό ποσοστό σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη. Παράλληλα, το 75% των διευθυνόντων συμβούλων αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία περιμένει από τις εταιρείες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εντούτοις μόλις το 36% έχει θέσει τις προτεραιότητες ESG στη στρατηγική τους. 

Απεναντίας, όπως επισήμανε ο κ. Ψάλτης, διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς το 65% όσων συμμετείχαν στην έρευνα έχει συμπεριλάβει αυτούς τους παράγοντες στις επενδύσεις τους. Ένα 72% βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, έχουν δική τους μεθοδολογία με την οποία μπορούν να εκτιμήσουν τα ρίσκα και τις ευκαιρίες. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται μια αύξηση στα εξειδικευμένα funds που επενδύουν σε ESG, τόνισε ο κ. Ψάλτης. Επί του παρόντος, στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 14% των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό διαχείριση και σύμφωνα με μελέτη της PwC Λουξεμβούργου τα κεφάλαια αναμένεται να τριπλασιαστούν και το ποσοστό αυτό αναμένεται στο 25%. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται από 250 δισ. ευρώ σήμερα σε 775 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, σε ποσοστό περί του 80%, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ευαισθητοποιημένοι με τους ESG παράγοντες. Κλείνοντας ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια μόνο στην Ευρώπη θα χρειασθούν 11,9 τρισ. δολάρια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στόχος ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής η Amazon

Η Amazon, αντιμετωπίζει επικρίσεις από οικολόγους ακτιβιστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει το περιβάλλον, ενώ μια συμμαχία συνδικάτων καταγγέλλει πως η εταιρεία δεν πληρώνει αρκετά τους εργάτες της.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μέσα στο 2022 η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης χρηματοδότησης, έχοντας συμπεριλάβει επενδύσεις οι οποίες συμφωνούν με την «Αρχή Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης» της Ε.Ε.