ΓΔ: 1203.32 -1.33% Τζίρος: 45.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Στο φως ήλθε αρχαίο ναυάγιο στα Κύθηρα στο πλαίσιο ερευνών από τον ΑΔΜΗΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ το ναυάγιο το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων χρονολογείται από τα τέλη 5ου έως τα μέσα 4ου αι. π.Χ. 

Ένα σπάνιο ναυάγιο των κλασικών χρόνων έφεραν στο φως οι έρευνες βυθού που πραγματοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στα Κύθηρα, στο πλαίσιο των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ

Στην ανακοίνωση του διαχειριστή τονίζεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ, το ναυάγιο το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων χρονολογείται από τα τέλη 5ου έως τα μέσα 4ου αι. π.Χ. 

Στο φορτίο του βυθισμένου πλοίου αναγνωρίστηκαν αμφορείς με προέλευση από την Κέρκυρα, τη Σκόπελο και τη Χίο, γεγονός που υποδηλώνει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Η ολοκλήρωση της τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να δώσει ακόμη πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος του πλοίου και τον όγκο του φορτίου του. 

 

Προκειμένου τα ευρήματα του αρχαιολογικού θησαυρού να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ο ΑΔΜΗΕ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην Εφορεία Ενάλιων να στηρίξει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες συλλογής ή και έκθεσης των ευρημάτων κατά την κρίση των αρμοδίων. 

«Με τη συνεισφορά του αυτή, ο Διαχειριστής επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τον κοινωφελή χαρακτήρα των έργων του και τα πολλαπλά οφέλη που αυτά κομίζουν στην κοινωνία και το περιβάλλον με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παρακολουθήστε το βίντεο του ΑΔΜΗΕ για τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες του ναυαγίου

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνει μπροστά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Σαουδική Αραβία

Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα εκπονήσει τις μελέτες για την εμπορική βιωσιμότητα του project της διασύνδεσης. Σε ποιους άλλους τομείς ενέργειας θα ενώσουν δυνάμεις οι δυο χώρες.
Ploio-Ship
ESG

Ο ρόλος του υδρογόνου στην περαιτέρω ανάπτυξη της «πράσινης» ναυτιλίας

Να σημειωθεί ότι, το αν η παραγωγή υδρογόνου πάνω στο καράβι είναι κάτι εφικτό και βιώσιμο ή όχι, μένει να το δείξει η έρευνα και η ανάπτυξη, αφού το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα δύο νέα δίκτυα εξαγωγών ενέργειας που αναβαθμίζουν την Ελλάδα

Οι νέοι ενεργειακοί άξονες εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ αντίστοιχα.