ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο κ. Κ. Κωστής, επικεφαλής του ιστορικού αρχείου Alpha Bank. Πηγή: Alpha Bank

Κ. Κωστής: Να προσεγγίσουμε τη Μεταπολίτευση με περισσότερη προσοχή

«Μεταπολίτευση. Η διαμόρφωση μίας έννοιας», ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Κώστα Κωστή, στον κύκλο διαλέξεων για την Ιστορία της Μεταπολίτευσης που εγκαινίασε το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.

Τον νέο κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Συναντήσεις» και θέμα την Ιστορία της Μεταπολίτευσης εγκαινίασε το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη.

Στην πρώτη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Κώστας Κωστής, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank και Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε την επιστημονική του άποψη σχετικά με την έννοια και το φαινόμενο της Μεταπολίτευσης καθώς και τη συλλογιστική του για την αποτίμηση της περιόδου αυτής που αποτελεί μία σημαντική τομή στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«Τη στιγμή που πλησιάζουν τα πενήντα χρόνια από την ‘Μεταπολίτευση’, αξίζει να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό με περισσότερη προσοχή και ψυχραιμία», σημείωσε ο κ. Κωστής για να συμπληρώσει ότι «η σωστή εξέταση της έννοιας «Μεταπολίτευση», θα πρέπει να μην περιορίζεται στην απόδοση αποκλειστικά πολιτικών χαρακτηριστικών και να μην αξιολογείται «μόνο με ελληνικά μάτια», γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η «ουσία του φαινομένου». 

Αναλύοντας την παραπάνω προσέγγιση, ο επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank εξήγησε ότι η εδραίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 εντάσσεται σε μία παγκόσμια διαδικασία για την οποία χρησιμοποιούμε το όνομα «δημοκρατική παγκοσμιοποίηση». «Και εκτός Ελλάδος, το φαινόμενο του παγκόσμιου εκδημοκρατισμού δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία συνιστώσα της διαδικασίας βαθιάς παγκοσμιοποίησης που ξεκινάει το 1971 και ολοκληρώνεται με την μεγάλη παγκόσμια κρίση του 2009» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έκτοτε ο κόσμος περνάει σε μία φάση από-παγκοσμιοποίησης, της οποίας ακόμη δεν έχουμε δει τις πλήρεις συνέπειες, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις απαρχές της, χωρίς να είναι σαφές που θα μας οδηγήσει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά». 

Στη συνέχεια, ο κ. Κωστής σημείωσε ότι για την αποτίμηση της «αμφιλεγόμενης» αυτής περιόδου, οφείλουμε να αναλογιζόμαστε τους στόχους που είχαν τεθεί από το κράτος, επομένως «το ερώτημα δεν είναι τί θέλαμε εμείς να έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι που  κατά διαστήματα τέθηκαν». Η εδραίωση της δημοκρατίας και η ενσωμάτωση της χώρας στον κορμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογράμμισε ότι συνιστούν δύο σημαντικές επιτυχίες του ελληνικού κράτους την περίοδο της Μεταπολίτευσης, επομένως «παρά το γεγονός ότι οι αδυναμίες και οι αποτυχίες ήταν λίγο περισσότερες, θα πρέπει να στεκόμαστε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αντιμετωπίσει όλες τις δοκιμασίες, ακόμη και αυτές της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και να σταθεί στα πόδια της». «Η επιτυχία δεν είναι μικρή», κατέληξε ο κ. Κωστής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος διαλέξεων «Συναντήσεις» πραγματοποιέιται κάθε δεύτερη εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) και η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό (τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων), με προϋπόθεση την κράτηση θέσης μέσω e-ticket στην ιστοσελίδα του Μουσείου, όπου είναι διαθέσιμο και το σχετικό Πρόγραμμα

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ESG

Η Alpha Bank στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές

Η Alpha Bank υλοποιεί ειδικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων για τους πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, στις περιοχές της χώρας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές.
Alpha Bank
ESG

Εκδόθηκε ο 14ος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης από την Alpha Bank

Εκτενής αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα, στήριξε τους Πελάτες της, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Προσωπικό της, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του Covid-19.
ESG

Στη στήριξη των Μονάδων Υγείας 13 νησιών προχωρά η Alpha Bank

Από την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα έχουν παραδοθεί 240.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε 64 νησιά με συνολικό πληθυσμό 800.000 κατοίκους και εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.