ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Από αριστερά : ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Ταξίαρχος Χίου κ. Εμμανουήλ Χατζής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ.κ. Μάρκου, η Πρόεδρος της ΙΕΕΕ κα. Φανή Μαλλούχου-Tufano, ο Ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Κάπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Regional Director 1ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής & Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ιάκωβος Βρούτσης, ο Περιφερειακός Διοικητής Λ.Σ. κ. Χαρίλαος Ευμορφόπουλος και ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος.

Εγκαινιάστηκε η μεγάλη έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση»

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου TEENS. Κειμήλια του Αγώνα θα ταξιδέψουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Εγκαινιάστηκε στο λιμάνι της Χίου την Κυριακή 26 Ιουνίου η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου TEENS. Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, θα ταξιδέψουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022. Την έκθεση συνοδεύει, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του πλου, η ιστορικός, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα. Μαρία Ευθυμίου

Τα εγκαίνια της πλωτής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στη Χίο, όπου έδωσαν το «παρών»  εκπρόσωποι των τριών συνδιοργανωτών, οι αρχές της Χίου και εκπρόσωποι των ναυτιλιακών και πανεπιστημιακών φορέων της νήσου. O Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Β.Α. κκ. Νικόλαος Νύκτας, Στέλιος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, η Πρόεδρος της ΙΕΕΕ κα. Φανή Μαλλούχου-Tufano, η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Μαρία Ευθυμίου, η Α΄ Αντιπρόεδρος της Ι.Ε.Ε.Ε. και μέλος Δ.Σ. κα. Μαριέττα Μινώτου, ο Γενικός Γραμματέας της ΙΕΕΕ κ. Θεμιστοκλής Κοντογούρης, ο Νικόλαος Κοκκινάκης, τακτικό μέλος του Δ.Σ. της ΙΕΕΕ, ο Regional Director 1ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής & Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ιάκωβος Βρούτσης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΙΜ κα. Δήμητρα Κουκίου, ο Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Χατζής, ο Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Χίου κ. Κυριάκος Ζωάνος, ο Διοικητής Ναυτικού Κλιμάκιου Χίου κ. Ηρακλής Ρεβύνθης, ο Διευθυντής Α.Δ. Χίου κ. Γεώργιος Κεβόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Λ.Σ. κ. Χαρίλαος Ευμορφόπουλος, ο Λιμενάρχης Χίου κ. Παντελής Βατούσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κ. Ιωάννης Μάργαρης, ο Διοικητής ΑΕΝ Οινουσσών κ. Δημήτριος Κλουμάσης.

Γενική εισαγωγή στην τελετή των εγκαινίων έκανε ο Γενικός Διευθυντής του  Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Μιχαήλ Μπελέγρης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιδρυτής του Ιδρύματος  Κάπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Πρόεδρος της ΙΕΕΕ κα. Φανή Μαλλούχου-Tufano, ο Regional Director 1ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής & Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ιάκωβος Βρούτσης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΙΜ κα. Δήμητρα Κουκίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Νύκτας και ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Κατά την εκδήλωση, η κα. Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ακολούθησε αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων, κ.κ. Μάρκου.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στον ύψους 18 μέτρων ιστό που έχει στηθεί στο λιμάνι της Χίου με δαπάνη του Ιδρύματος, συνοδείᾳ πομπής σπουδαστών της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και της Φιλαρμονικής του Δήμου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων προ του εκπαιδευτικού σκάφους «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου TEENS.

Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό μεταξύ 17:30-20:00 την Κυριακή, 26 Ιουνίου και την επόμενη ημέρα 27/6, μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-19:00.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο η έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση»

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.
ESG

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει την ισότητα των φύλων με μια τοιχογραφία

Με αυτή την εικαστική  παρέμβαση,  σε ένα εμβληματικό σημείο της πόλης των Αθηνών, απέναντι από την «Αθηναϊκή Τριλογία», η Τράπεζα προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων. 
Xatzinikolaou George, Trapeza Peiraios
ESG

Τρ. Πειραιώς: Παρουσίαση των εκδόσεων «Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του»

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανέφερε ότι με τις δύο αυτές εκδόσεις η τράπεζα ολοκληρώνει το επετειακό της πρόγραμμα.
ESG

Τρ. Πειραιώς: Δύο εκδόσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Δύο μοναδικές στο είδος τους εκδόσεις, αφιερωμένες σε πρόσωπα και γεγονότα της εποχής της Επανάστασης του 1821, αντλώντας το υλικό τους από, εν πολλοίς, ανεξερεύνητες πρωτογενείς πηγές και πολύτιμα αρχειακά τεκμήρια.