ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ολοκληρώθηκε ο 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διοργάνωσε τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων Bankofgreece Datathon 2023.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε στις 22 & 23 Απριλίου 2023, τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων Bankofgreece Datathon 2023, στο Innovathens (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων). 

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία πρωτοβουλία ανοικτής καινοτομίας της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία και με την υποστήριξη της ΕΕΛΛΑΚ με στόχο να θέσει σε κίνηση ένα οικοσύστημα συνεργατικής δημιουργίας από τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών για τον σχεδιασμό πρωτότυπων εφαρμογών, που προωθούν τη χρήση των ανοικτών δεδομένων που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με άλλες διαθέσιμες πηγές.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος άνθρωποι προερχόμενοι κυρίως από τον χώρο των Πανεπιστημίων, την ελληνική startup κοινότητα, καθώς και ανεξάρτητοι επαγγελματίες.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν πρωτότυπες εφαρμογές που δίνουν καινοτόμες λύσεις, ώστε να παράγουν προστιθέμενη αξία και να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Προτεραιότητα δόθηκε στους τομείς της αγοράς ακινήτων, του τουρισμού και της τραπεζικής & νομισματικής ανάλυσης. 

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Τσαβέας ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πρωτοπόρος ανάμεσα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος στον τομέα των ανοικτών δεδομένων, με τη λειτουργία του Open Data Portal ήδη από το 2018 και σημείωσε ότι η συμμετοχή τόσων ομάδων «μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες της Τράπεζας για αξιοποίηση του πλούτου των δεδομένων που διαθέτει». 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΛΛΑΚ κ. Αλέξανδρος Μελίδης μιλώντας για τη σημασία του διαγωνισμού τόνισε ότι «η αξία των δεδομένων φαίνεται όχι μόνο από το αν αυτά τηρούν τα υψηλότερα τεχνικά πρότυπα, αλλά κυρίως από την επανάχρησή τους και από τις λύσεις που δίνουν στην οικονομία, στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις». 

Την ανάδειξη των νικητών πραγματοποίησε τριμελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: κ. Σπυρίδωνα Γαρδικιώτη, Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Οργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ηρακλή Βαρλάμη και κ. Ιωάννη Βογιατζή, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΛΛΑΚ.

Τα τρία Βραβεία κέρδισαν οι ακόλουθες ομάδες:

  • 1ο Βραβείο (Έπαθλο 3.000 ευρώ): Up Green
  • 2ο Βραβείο (Έπαθλο 2.000 ευρώ): iContact
  • 3ο Βραβείο (Έπαθλο 1.000 ευρώ): Coastal Pulse: Tourism Trend Analyzer

Τους νικητές βράβευσε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ESG

ΤτΕ: Εθνικός συντονιστής της παγκόσμιας εκστρατείας «Global Money Week»

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ που αφορά την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Η εκστρατεία αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης των νέων για βασικές οικονομικές έννοιες.
Τράπεζα της Ελλάδος
ESG

ΤτΕ: Δεύτερη χρονιά για το διεπιστημονικό σεμινάριο οικονομικής ιστορίας

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο συνάντησης ερευνητών, οι οποίοι, ενώ προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, συγκλίνουν στο ενδιαφέρον τους για την οικονομική ιστορία.
businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ESG

ΤτΕ: Αναμνηστικό νόμισμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κων. Καραθεοδωρή

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων της διασποράς που διακρίνονται για την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος προς την πατρίδα τους, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ESG

Γ. Στουρνάρας: Επιτακτική ανάγκη για ταχεία μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές, διεθνώς, συνεχίζουν να ενσωματώνουν περαιτέρω θέματα βιωσιμότητας στις λειτουργίες τους.