ΓΔ: 1402.64 -0.66% Τζίρος: 51.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:51:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκή στήριξη 127 εκατ. για τον πράσινο μετασχηματισμό της Motor Oil

Το έργο IRIS αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil, επιλέχθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Tο Tαμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε το έργο ΙRIS της Motor Oil για χρηματοδότηση ύψους €127 εκατ., υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας Προετοιμασίας Συμφωνίας Επιχορήγησης (Grant Agreement Preparation).

Συνολικά κατατέθηκαν 239 προτάσεις διεκδικώντας €18 δισ. έναντι προϋπολογισμού €3,6 δισ, και επιλέχθηκαν 41 έργα, εκ των οποίων 8 στην κατηγορία «γενική απανθρακοποίηση» όπου συγκαταλέγεται και το έργο IRIS

Συγκεκριμένα, το έργο IRIS αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil. Το IRIS θα μειώσει δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα του διυλιστηρίου, ενώ παράλληλα θα επιδείξει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα παραγωγής υδρογόνου με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τη χρήση του ως φορέα καθαρής ενέργειας.

Με το έργο αυτό δίνεται στη Motor Oil η δυνατότητα να μειώσει ουσιαστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα, να παράγει 56.000 τόνους ετησίως μπλε υδρογόνο που ικανοποιεί όλα τα όρια αειφορίας και τέλος να θέσει τις βάσεις για την  παραγωγή e-fuels μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της Motor Oil αλλά και των δυνατοτήτων της να ηγηθεί της επόμενης ημέρας του ενεργειακού κλάδου. Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil ήδη προχωρά δυναμικά στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές της προτεραιότητες και συνολικά αγγίζει τα €4 δισ. Πρόκειται για ένα πλάνο που αντανακλά τη δέσμευση για υπεύθυνη δράση, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επένδυση σε νέες βιώσιμες τεχνολογίες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

ΤΧΣ: Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τραπεζικού κλάδου

Σύμφωνα με την Τρίτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ταμείου, οι ελληνικές συστημικές Τράπεζες παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις σε όλο το φάσμα του ESG, όπως περαιτέρω μείωση, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 6%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μότορ Όιλ: Σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ ως το 2030

Τα 2,5 δισ. θα επενδυθούν για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετροχημικά, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος) και 1,5 δισ. ευρώ θα επενδυθεί για την ενίσχυση των υποδομών.