ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Τα δύο κακά της μοίρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Πολύ βαρύτερες οι απώλειες του ΧΑ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αποτελεί τη μόνη αναδυόμενη αγορά της ευρωζώνης και είναι εξαιρετικά «ρηχή».

Σε συνθήκες κρίσης λειτουργούν σήμερα τα χρηματιστήρια διεθνώς, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο μιας πανδημίας με βαριές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε αυτές τις συνθήκες, επιβεβαιώνει πάλι ότι όχι μόνο δεν είναι «θωρακισμένο», αλλά αποτελεί τον αδύναμο κρίκο των αγορών της ευρωζώνης.

Μια σύγκριση του ευρύ δείκτη των ευρωπαϊκών αγορών Stoxx 600 με το Γενικό Δείκτη στην Αθήνα δείχνει ότι οι απώλειες εδώ, στις σημερινές συνθήκες αναταραχής, είναι σχεδόν διπλάσιες από τον ευρωπαϊκό δείκτη, παρότι αυτός βρισκόταν μέχρι πρόσφατα κοντά σε ιστορικά υψηλά, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ απέχει πολύ από τα δικά του υψηλά, παρά την άνοδο κατά 50% μέσα στο 2019, που τον κατέταξε στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς.

Ο Stoxx 600 και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ (μωβ γραμμή)

stoxx_athens

 

Γιατί, όμως, το ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθεί, παρά τις σαφώς βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας, να δείχνει τέτοια αδυναμία κάθε φορά που εκδηλώνεται μια διεθνής αναστάτωση; Η απάντηση βρίσκεται στα... δύο κακά της μοίρας του:

  1. Η ελληνική αγορά, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, έχασε το status της ανεπτυγμένης και είναι η σήμερα η μοναδική αγορά της ευρωζώνης που κατατάσσεται στις αναδυόμενες. Αυτό έχει μια σοβαρή επίδραση στην επενδυτική συμπεριφορά των διαχειριστών κεφαλαίων: η Αθήνα αξιολογείται ως μια χρηματιστηριακή αγορά υψηλού κινδύνου και εύλογα οι θέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων μειώνονται πολύ περισσότερο σε συνθήκες αναταραχής, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει για τα χρηματιστήρια που θεωρούνται «ώριμα», άρα ασφαλέστερα.
  2. Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εξαιρετικά «ρηχό», με πολύ χαμηλή ημερήσια αξία συναλλαγών. Αυτό αυξάνει το κόστος εξόδου, όταν ένας επενδυτής θέλει να μειώσει γρήγορα τις θέσεις του, καθώς χρειάζεται να αποδεχθεί μεγαλύτερη μείωση τιμής για να καταφέρει να πουλήσει. Αυτό εν μέρει εξηγεί το βάθος της σημερινής υποχώρησης.

Το συμπέρασμα είναι ότι, όσο και αν θέλουμε να δούμε τις καλές προοπτικές της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί και εκθέτουν την αγορά μας σε μεγάλη μεταβλητότητα, κάθε φορά που επιδεινώνονται σοβαρά οι διεθνείς συνθήκες. Μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα, το ρίσκο της αγοράς θα παραμένει υψηλότερο από το ρίσκο των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EXPRESS ANALYSIS

Crash test αγορών Ελλάδας - Τουρκίας: Γιατί βγαίνει νικήτρια η Ελλάδα

Μετά την BlackRock και η HSBC δείχνει προτίμηση στις ελληνικές μετοχές έναντι των τουρκικών. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, γιατί η Τουρκία πληρώνει υψηλό τίμημα για τις πολιτικές Ερντογάν.
EXPRESS ANALYSIS

Ένα ρεκόρ και μια «πληγή» για την αγορά ομολόγων του ΧΑ

Η έκδοση ομολόγων του ΟΠΑΠ με το χαμηλότερο επιτόκιο ως τώρα επιβεβαιώνει την αξία των εταιρικών ομολόγων ως εργαλείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Αλγεινές εντυπώσεις από το πρώτο default στο ομόλογο της MLS.
EXPRESS ANALYSIS

Τι κρύβει η εκτίναξη 6% των δεικτών στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα

Οι επενδυτές περιμένουν έως και 750 δισ. ευρώ από την Κριστίν Λαγκάρντ αύριο και ένα νέο πακέτο στήριξης από την Γερμανία. Το χρήμα κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεις δίνει... φτερά στις μετοχές.