ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Τα δύο κακά της μοίρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Πολύ βαρύτερες οι απώλειες του ΧΑ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αποτελεί τη μόνη αναδυόμενη αγορά της ευρωζώνης και είναι εξαιρετικά «ρηχή».

Σε συνθήκες κρίσης λειτουργούν σήμερα τα χρηματιστήρια διεθνώς, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο μιας πανδημίας με βαριές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε αυτές τις συνθήκες, επιβεβαιώνει πάλι ότι όχι μόνο δεν είναι «θωρακισμένο», αλλά αποτελεί τον αδύναμο κρίκο των αγορών της ευρωζώνης.

Μια σύγκριση του ευρύ δείκτη των ευρωπαϊκών αγορών Stoxx 600 με το Γενικό Δείκτη στην Αθήνα δείχνει ότι οι απώλειες εδώ, στις σημερινές συνθήκες αναταραχής, είναι σχεδόν διπλάσιες από τον ευρωπαϊκό δείκτη, παρότι αυτός βρισκόταν μέχρι πρόσφατα κοντά σε ιστορικά υψηλά, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ απέχει πολύ από τα δικά του υψηλά, παρά την άνοδο κατά 50% μέσα στο 2019, που τον κατέταξε στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς.

Ο Stoxx 600 και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ (μωβ γραμμή)

stoxx_athens

 

Γιατί, όμως, το ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθεί, παρά τις σαφώς βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας, να δείχνει τέτοια αδυναμία κάθε φορά που εκδηλώνεται μια διεθνής αναστάτωση; Η απάντηση βρίσκεται στα... δύο κακά της μοίρας του:

  1. Η ελληνική αγορά, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, έχασε το status της ανεπτυγμένης και είναι η σήμερα η μοναδική αγορά της ευρωζώνης που κατατάσσεται στις αναδυόμενες. Αυτό έχει μια σοβαρή επίδραση στην επενδυτική συμπεριφορά των διαχειριστών κεφαλαίων: η Αθήνα αξιολογείται ως μια χρηματιστηριακή αγορά υψηλού κινδύνου και εύλογα οι θέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων μειώνονται πολύ περισσότερο σε συνθήκες αναταραχής, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει για τα χρηματιστήρια που θεωρούνται «ώριμα», άρα ασφαλέστερα.
  2. Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εξαιρετικά «ρηχό», με πολύ χαμηλή ημερήσια αξία συναλλαγών. Αυτό αυξάνει το κόστος εξόδου, όταν ένας επενδυτής θέλει να μειώσει γρήγορα τις θέσεις του, καθώς χρειάζεται να αποδεχθεί μεγαλύτερη μείωση τιμής για να καταφέρει να πουλήσει. Αυτό εν μέρει εξηγεί το βάθος της σημερινής υποχώρησης.

Το συμπέρασμα είναι ότι, όσο και αν θέλουμε να δούμε τις καλές προοπτικές της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί και εκθέτουν την αγορά μας σε μεγάλη μεταβλητότητα, κάθε φορά που επιδεινώνονται σοβαρά οι διεθνείς συνθήκες. Μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα, το ρίσκο της αγοράς θα παραμένει υψηλότερο από το ρίσκο των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σήμα για ράλι από τις διεθνείς αγορές, φεύγει η απειλή των επιτοκίων

Το τέλος της «μάχης» με τον πληθωρισμό προανήγγειλαν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Απομακρύνεται ο κίνδυνος εισαγόμενης διόρθωσης στο ΧΑ. Η αγορά ομολόγων έχει δώσει ήδη investment grade στην Ελλάδα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφει η απειλή του Covid στις αγορές, δεν έρχεται «ράλι του Άι Βασίλη»

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα, επαναφέρουν τα τεστ οι Αμερικανοί, φόβοι για εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού. Δεύτερη ημέρα πτώσης στη Wall, «σβήνουν» οι ελπίδες ανόδου στην τελευταία εβδομάδα της χρονιάς. Πτώση και στην Ασία σήμερα.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι φοβάται η ΕΚΤ για τις μετοχές: Τα επιτόκια και ο κίνδυνος «βουτιάς»

Αυξημένο κίνδυνο άτακτης δυναμικής στις αγορές λόγω υψηλών επιτοκίων και απότομης οικονομικής επιβράδυνσης «βλέπει» η ΕΚΤ. Χαρακτηρίζει τραβηγμένες τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ανθεκτικές οι ελληνικές μετοχές, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν τον δρόμο για κέρδη οι αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

«Φρέναρε» χθες το ράλι των δύο πρώτων ημερών του Οκτωβρίου, αλλά μετοχές και futures επανήλθαν σε άνοδο στις συναλλαγές στην Ασία. Οι επενδυτές θέλουν να δουν το τέλος της bear market, ενώ η Fed προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναμένεται χαλάρωση πολιτικής το 2023.
trapezes-banks
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς «βαρίδια» οι τραπεζικές μετοχές, διαψεύδονται τα «μαύρα» σενάρια

Νέα δεδομένα για την αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών. Αποδεικνύονται... μύθοι τα δυσμενή σενάρια για οικονομική επιβράδυνση, πιστωτική ασφυξία και πολιτικούς κινδύνους, που έφεραν «βουτιά» 40%. Η «μάχη» για προσέγγιση των υψηλών του 2022 και πώς ο τραπεζικός δείκτης νικάει τον Stoxx 600 Banks.