ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί υπεραποδίδουν οι τράπεζες - Στο +25% η Πειραιώς

Με ενθουσιασμό αντιδρούν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές στα ύψη. Ο δείκτης των τραπεζών αποκομίζει κέρδη άνω του 11% σχεδόν διπλάσια των κερδών του Γενικού Δείκτη (+6%).

Με ενθουσιασμό αντιδρούν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές στα ύψη. Ο δείκτης των τραπεζών αποκομίζει κέρδη άνω του 11% σχεδόν διπλάσια των κερδών του Γενικού Δείκτη (+6%).

Το εκλογικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, που ήθελε μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, επέβαλε την επίσπευση των εθνικών εκλογών (τερματίζοντας τον κίνδυνο μιας τετράμηνης προεκλογικής απραξίας) και καθιστά πολύ πιθανό το σχηματισμό μιας ισχυρής, αυτοδύναμης κυβέρνησης, κεντρική επιδίωξη της οποίας θα είναι η στροφή της οικονομικής πολιτικής σε κατευθύνσεις περισσότερο φιλικές προς τον ιδιωτικό τομέα, με ελάφρυνση της φορολογίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διασκέδασε και τις τελευταίες ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός νέου πολιτικού ατυχήματος στην Ελλάδα, με μια αδύναμη Νέα Δημοκρατία και τη χώρα χωρίς ισχυρή κυβέρνηση.

Η διαφορά των δύο κομμάτων δημιουργεί ασφάλεια και βεβαιότητα στην αγορά για την επικείμενη πολιτική αλλαγή, την συνέχιση της σταθερής πορείας της χώρας και τις δυνατότητες επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Στο περιβάλλον αυτό οι τράπεζες θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα τις επιτρέψει να προχωρήσουν γρήγορα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Παράλληλα υπάρχουν προσδοκίες ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην προώθηση των σχεδίων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος στις ευρωπαϊκες αρχές ώστε να εγκριθούν και τεθούν σε εφαρμογή.

Το «άλμα» της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς με +25% αποτυπώνει την προσδοκία της αγοράς για την γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάθεσης της διαχείρισης χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων σε επενδυτή, και την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας εκπληρώνοντας τις εποπτικές απαιτήσεις.

Το «άλμα» της μετοχής της Alpha Bank, με +13,09%, αποτυπώνει επίσης την προσδοκία της αγοράς ότι η διοίκηση Ψάλτη θα μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα στο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωσης των «κόκκινων» δανείων με πωλήσεις πακέτων προβληματικών δανείων.

Η Eurobank με το +7,56% επικυρώνει το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, επιστέγασμα της μεγάλης συγχώνευσης με την Grivalia στο πλαίσιο του προγράμματος Επιτάχυνση, με το οποίο η τράπεζα πετυχαίνει, πρώτη, την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τέλος σημαντικά κέρδη αποκομίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με +7,07%, ωστόσο σε σχέση με την πορεία των άλλων συστημικών τραπεζών η μετοχή της έχει μείνει πίσω. Παρά την υπεροχή της ΕΤΕ σε πολλά ποιοτικά στοιχεία η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο για την μετά την κρίση εποχή.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 27/05/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Ανεβάζει στα 0,217 ευρώ την τιμή στη Δημόσια Πρόταση για MIG

Απέκτησε χθες επιπλέον 6,4 εκατ. ευρώ μετοχές της MIG με ανώτατη τιμή τα 0,2170 ευρώ και τροποποιεί προς τα πάνω την τιμή της δημόσιας πρότασης. Ελέγχει πλέον το 53,5% των μετοχών της MIG
ΑΓΟΡΕΣ

Στο limit-up η μετοχή της MIG με πιθανό αγοραστή τον εφοπλιστή Ηλιόπουλο

Η μετοχή έφτασε τα 0,2170 ευρώ, πολύ πάνω από τα 0,1668 που προσφέρει η Πειραιώς με τη δημόσια πρόταση. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, δεν μπορούν να μπλοκαριστούν οι αποφάσεις στη Γ.Σ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΜΙG: Υπέβαλε δημόσια πρόταση η Πειραιώς προσφέροντας 0,1668 ευρώ ανά μετοχή

Η τράπεζα ενίσχυσε το ποσοστό της στη MIG στο 41,42%. Η «εξουδετέρωση» του Μάριου Ηλιόπουλου θα κοστίσει στην τράπεζα περί τα 107 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της Πειραιώς να παραμείνει στο Χρηματιστήριο η MIG
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη σε συναλλαγές και τον Νοέμβριο στο χρηματιστήριο η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ηγείται της αγοράς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση τα τελευταία χρόνια, με σταθερή άνοδο του μεριδίου αγοράς από το 10% του 2017 σε άνω του 20% το 2021 όταν πραγματοποίησε συναλλαγές που υπερέβησαν τα 7 δισ.ευρώ.