ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράν
Φώτο: Shutterstock

Ξεκίνησαν προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στην Ελβετία

Ξεκίνησαν προπαρασκευαστικές συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ μεταξύ διπλωματών, με στόχο τη διατήρηση του διαλόγου ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου. Η Ελβετία προσφέρει διακριτικό και αξιόπιστο πλαίσιο, χωρίς αποκαλύψεις για τις συνομιλίες.

Ξεκίνησαν σήμερα στο Μπούργκενστοκ, κοντά στη Λουκέρνη, προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ διπλωματών, με στόχο τη διατήρηση του διαλόγου για την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ελβετίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας, η χώρα συνεχίζει να προσφέρει «ένα διακριτικό και αξιόπιστο πλαίσιο» στο Μπούργκενστοκ, προκειμένου να διευκολύνει τις συζητήσεις για την εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Διπλωμάτες από διάφορες χώρες συμμετέχουν στις επαφές, επιδιώκοντας τη διατήρηση του διαλόγου, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Το ελβετικό ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι, για λόγους εμπιστευτικότητας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες ή το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως οι συνομιλίες είναι, εκ της φύσεώς τους, προπαρασκευαστικές.

Αναβολή υψηλού επιπέδου συνάντησης

Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου που είχαν προγραμματιστεί για χθες στην Ελβετία αναβλήθηκαν, γεγονός που επανέφερε την κατάσταση σε αβεβαιότητα. Παράλληλα, το Ισραήλ συνέχισε τις πολύνεκρες επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Το ελβετικό δίκτυο RTS μετέδωσε ότι στις συζητήσεις συμμετέχουν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς και των μεσολαβούντων χωρών, του Κατάρ και του Πακιστάν.

Αμερικανική και ιρανική συμμετοχή

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αμερικανός μεσολαβητής Στίβεν Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, ταξιδεύουν προς την Ελβετία. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε στο Fox News ότι θα μεταβεί επίσης στη χώρα εντός των επόμενων ημερών.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η ιρανική αντιπροσωπεία αναχωρεί από την Τεχεράνη για την Ελβετία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν η άλλη πλευρά δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, το Ιράν θα απαντήσει λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα.

Κλιμάκωση στο Στενό του Ορμούζ

Νωρίτερα, το Μεικτό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν ανακοίνωσε τον εκ νέου αποκλεισμό του στρατηγικού Στενού του Ορμούζ, σε αντίδραση στις επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, οι οποίες, σύμφωνα με την Τεχεράνη, παραβιάζουν το πρωτόκολλο της συμφωνίας που έχει συναφθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ανακοινώνεται δια της παρούσης ότι το Στενό του Ορμούζ θα κλείσει για την ναυσιπλοΐα (...) αυτό το πρώτο μέτρο αποτελεί απάντηση στην παραβίαση των δεσμεύσεων του εχθρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου, που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Αν η επίθεση συνεχισθεί, άλλα μέτρα θα σχεδιασθούν και θα εφαρμοσθούν για να πεισθεί ο εχθρός να σεβασθεί τις υποχρεώσεις του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν συγκροτεί τέσσερις ομάδες εργασίας για τις συνομιλίες με ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στην Ελβετία, με τη δημιουργία τεσσάρων ομάδων εργασίας για την άρση κυρώσεων, το πυρηνικό πρόγραμμα, την οικονομική ανάπτυξη και την επιτήρηση εφαρμογής των συμφωνιών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν καταγράφουν πρόοδο σε συνομιλίες για Λίβανο και Ορμούζ στην Ελβετία

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμών για διακοπή εχθροπραξιών στον Λίβανο και ασφαλείς διελεύσεις στο Ορμούζ, με στόχο οριστική συμφωνία σε 60 μέρες. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στις ελβετικές Άλπεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και ΗΠΑ συμφωνούν σε «γραμμή επικοινωνίας» για ασφαλή διέλευση Ορμούζ

ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν «γραμμή επικοινωνίας» για την ασφαλή διέλευση πλοίων από το στενό του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσαν οι μεσολαβητές Πακιστάν και Κατάρ κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται όλη τη νύχτα οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στην Ελβετία

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στην Ελβετία για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα. Έμφαση δίνεται σε μέτρα πρόληψης νέων συγκρούσεων και διατήρηση του στενού του Ορμούζ ανοιχτού και της εκεχειρίας στον Λίβανο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός διπλωμάτης: «Καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε στο Axios πως σημειώθηκε "καλή πρόοδος" στις συνομιλίες με το Ιράν στην Ελβετία για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ συζητήθηκαν αποκλιμάκωση στον Λίβανο και κατάπαυση πυρός. Η ιρανική αντιπροσωπεία αποχώρησε μετά το τέλος.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Επικεντρώθηκαν στην άρση κυρώσεων και τα παγωμένα κεφάλαια οι συνομιλίες

Στην Ελβετία, ΗΠΑ και Ιράν συζήτησαν για τον τερματισμό του πολέμου, την άρση κυρώσεων και την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων. Προσχέδιο για εξαίρεση του ιρανικού πετρελαίου από κυρώσεις οριστικοποιήθηκε και αναμένεται απόφαση.