ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης
Φώτο: Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης. Credits: Dimitris Kapantais / SOOC

Κεφαλογιάννης: 35.500 προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στη Βουλή τα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου, με 35.500 ελέγχους σε δημόσια κτίρια και προτεραιότητα την ασφάλεια των σχολείων.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πρόοδο του Εθνικού Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου και τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 35.500 προσεισμικοί έλεγχοι σε 18.600 δημόσια κτίρια, με την πλειονότητα να αφορά σχολικές υποδομές.

Από τα συνολικά 20.680 σχολικά κτίρια, έχει επιλεγεί για πρωτοβάθμιο έλεγχο το 76%, δηλαδή 15.700 σχολεία. Από αυτά, έχουν ήδη ελεγχθεί 12.762, που αντιστοιχούν στο 81% των ενταγμένων στο πρόγραμμα.

Περίπου το 20% των σχολικών μονάδων που ελέγχθηκαν έχουν χαρακτηριστεί Α προτεραιότητας για δευτεροβάθμιο έλεγχο, ενώ 117 σχολεία (0,5%) απαιτούν επείγουσες παρεμβάσεις.

Η ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου προβλέπεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με δυνατότητα παράτασης έως τον Ιούνιο του 2026, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί νωρίτερα, λόγω του αυξανόμενου ρυθμού υλοποίησης και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ ΟΑΣΠ και ΤΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου προγράμματος, θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το πλαίσιο και τις διαδικασίες των δευτεροβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, με στόχο την ενιαία μεθοδολογία, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και την πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι κανένας φορέας, όπως Δήμος, Περιφέρεια ή Τεχνική Υπηρεσία, δεν εμποδίζεται να προχωρήσει αυτοτελώς σε δευτεροβάθμιους ελέγχους, ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένου σεισμικού κινδύνου. Ο ΟΑΣΠ έχει ήδη καταρτίσει και εγκρίνει σχετικές μεθοδολογίες, παρέχοντας τα απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία για άμεση και τεκμηριωμένη δράση.

Το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει χρηματοδοτήσει 53 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,64 εκατ. ευρώ για προσεισμικούς ελέγχους δημοσίων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων δευτεροβάθμιων ελέγχων.

 Ενδεικτικά, δήμοι όπως Βέλου-Βόχας, Καλαβρύτων, Φαρσάλων, Θέρμης και Καλαμαριάς έχουν ήδη υλοποιήσει δευτεροβάθμιους ελέγχους σε σχολικά συγκροτήματα και κρίσιμες υποδομές.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «Το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η ολοκλήρωση του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου. Μόνον τότε θα έχουμε τη συνολική, αντικειμενική εικόνα για το σεισμικό αποτύπωμα των σχολικών μονάδων. Στόχος μας είναι κάθε σχολείο και κάθε δημόσιο κτίριο να είναι πραγματικά ασφαλές, για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι εργάζονται σε αυτά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα: Να καταργηθεί το άρθρο 86, φυσικός δικαστής για υπουργούς

Το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο θεωρεί εργαλείο συγκάλυψης για κυβερνητικά στελέχη. Τονίζει πως οι υπουργοί πρέπει να δικάζονται από τον φυσικό δικαστή, όπως όλοι οι πολίτες.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Διαφωνία για συμμετοχή στρατιωτικών Σούδας σε εργασίες σχολείου

Η διοίκηση της εκπαίδευσης τόνισε πως κάθε συνεργασία ή βοήθεια στα σχολεία αξιολογείται με διαφάνεια και ευθύνη. Στη Βουλή τέθηκε το ζήτημα δράσης αμερικανικών στρατιωτικών στη Σούδα σε δημοτικό σχολείο του Ακρωτηρίου Χανίων.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Όλοι απαραίτητοι για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ο Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε τη σημασία της πρόληψης πυρκαγιών από όλους, κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη καθενός και τα αυξημένα κονδύλια στους δήμους για καθαρισμούς οικοπέδων και δασών.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Δελής: Η πάλη του λαού να προκαλέσει ρωγμές στο πολιτικό σύστημα

Ο Γιάννης Δελής του ΚΚΕ ανέφερε ότι οι συνταγματικές προτάσεις για θητεία Προέδρου, δημοψηφίσματα και αυτοδιάλυση Βουλής στοχεύουν σε πιο ανθεκτικό αστικό σύστημα, με όλα τα αστικά κόμματα να μην εμπιστεύονται πραγματικά τη λαϊκή συμμετοχή.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Η Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ τόνισε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση των άρθρων 17, 21 και 24 αποκαλύπτει πως κυβέρνηση και κόμματα συμπλέουν στην θωράκιση του συστήματος, θέτοντας σε προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο 16: Δεκαετίες παραβιάσεων από όλα τα αστικά κόμματα σύμφωνα με Κτενά

Η Αφροδίτη Κτενά του ΚΚΕ δήλωσε πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 στοχεύει σε ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, ενώ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συμφωνία με την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.