ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Ο θερμότερος Νοέμβριος τα τελευταία 15 χρόνια

Ο φετινός Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010.

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο φετινός Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010. Στη Θεσσαλία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 2,5 ° C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Για τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα ο δεύτεροςς πιο θερμός(+2,1 ° C).

Άξιο αναφοράς είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον μήνα Νοέμβριο στον μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr/ΕΑΑ στο Σίσι Λασιθίου της Κρήτης. Η θερμοκρασία έφτασε στις 4 Νοεμβρίου 2023 τους 35,1 ° C. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 6-9 ° C εκδηλώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,2 ° C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 και η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,3 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Πάρο, την Τήνο και τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν ο Βόλος και η Σκόπελος με 27 ημέρες. Η μεγαλύτερη απόκλιση μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε στη Λήμνο με +3,7 ° C.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα των Χανίων

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γονιμότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης τις πρώτες μέρες του Απριλίου

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Προειδοποίηση προς τους οδηγούς λόγω της χιονόπτωσης

Οι οδηγοί, θα πρέπει μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν κινηθούν προς τα Ανώγεια τα οχήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο θερμότερος μήνας στην ιστορία του πλανήτη ήταν ο φετινός Ιούλιος

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus σημειώθηκε ρεκόρ στους ωκεανούς με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς, ενώ οι πάγοι της Ανταρκτικής μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο.