Φώτο: Shutterstock

Η μετάβαση της Ελλάδας στο δίκτυο 5G απαιτεί σημαντικές αποφάσεις

Στην ανάγκη προσεκτικών κινήσεων στο ζήτημα της μετάβασης στην τεχνολογία 5G αναφέρθηκε ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη που τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για να έρθουν αξιόπιστοι πάροχοι.

Την ανάγκη για την μετάβαση σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον και το δίκτυο 5G με προσεκτικά βήματα σημείωσε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ (Gregory Pfleger), μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum στέλνοντας παράλληλα μηνύματα για την Huawei.

Ο Αμερικανός πρόξενος επέστησε την προσοχή σε αυτή την πορεία μετάβασης από το 4G σ' ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον και στην τεχνολογία 5G που θα αρχίσει να μας «δένει» όλους με νέους τρόπους και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζουν αρχές και αξίες κοινές για τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό τέτοιων δύσκολων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζητημάτων.

Υπογράμμισε, δε, ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που εφιστά την προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραπέμποντας στην κοινή εργαλειοθήκη μέτρων μετριασμού που συμφωνήθηκε από τα κράτη- μέλη της Ένωσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια που σχετίζονται με την ανάπτυξη των δικτύων 5G, της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών.

«Πολύ απλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να μετριαστεί επαρκώς ο κίνδυνος περιορίζοντας τον ρόλο ενός μη αξιόπιστου προμηθευτή σε ορισμένα μόνο τμήματα του δικτύου», σημείωσε ο κ. Φλέγκερ, εξηγώντας την αμερικανική στάση στο ζήτημα. Επικρότησε, παράλληλα, τις αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο ώστε να έρθουν αξιόπιστοι πάροχοι στα δίκτυα της Ελλάδας.

Στη βάση της αξιοπιστίας έθεσε και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο τώρα. Κι αυτό επειδή έχουμε εμπιστοσύνη ότι η δύσκολη περίοδος, την οποία διήλθε την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είναι πλέον πίσω μας, έχουμε εμπιστοσύνη στις ευκαιρίες και τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας και των καινοτόμων τομέων -ιδιαίτερα εδώ στη βόρεια Ελλάδα- κι εμπιστευόμαστε τις αξίες και τις πεποιθήσεις που μοιραζόμαστε από κοινού με τους Έλληνες εταίρους μας, οι οποίες και καθιστούν την Ελλάδα έναν τόσο αξιόπιστο σύμμαχο και ηγέτη σ' αυτή την περιοχή, μια περιοχή που βλέπουμε από κοινού να αναπτύσσεται».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός πρόξενος υπογράμμισε την (ψηφιακή) μεταμόρφωσή της, επισημαίνοντας πως πλέον οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν «το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ζωντανό εκπαιδευτικό τοπίο, τις δυνατότητες σε ό,τι αφορά τα logistics και την επικοινωνία που συνυπάρχουν εδώ στη Θεσσαλονίκη» και οι οποίες αποτελούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πόλη και την περιοχή.

«Με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε τη Cisco και τη Pfizer στην απόφασή τους να έρθουν εδώ και να λειτουργήσουν κέντρα καινοτομίας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε εταιρείες όπως η Deloitte και η Veltio αλλά και άλλες που ήδη εργάζονται εδώ σ' αυτούς τους τομείς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόξενος, τονίζοντας πως η παρουσία αυτών των εταιρειών εδώ συνιστά μια σαφή αναγνώριση του κομβικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Φλέγκερ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, αλλά και στο περίπτερο «Digital Greece» την επόμενη χρονιά, ενώ υπογράμμισε τις διάφορες δράσεις της πρεσβείας και του προξενείου για την προώθηση της εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), όπως το πρόγραμμα «Code Girls» που υλοποιείται σε διάφορες ελληνικές πόλεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επόμενη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, παρότρυνε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να προωθήσουν την ιδέα ώστε να έρθουν στη διοργάνωση start-ups από όλες τις γωνιές των Βαλκανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η China Mobile και η Huawei προσφέρουν 5G στο υψηλότερο σημείο του κόσμου

Με την ευκαιρία της 60ης επετείου από την πρώτη επιτυχημένη κατάκτηση του Όρους Έβερεστ, το δίκτυο 5G στο Όρος Έβερεστ θα παρέχει υπηρεσίες επικοινωνίας για τη νέα μέτρηση του Όρους που θα πραγματοποιηθεί το 2020.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύθος ότι η επιδημία του κορονοϊού σχετίζεται με συγκεκριμένες τεχνολογίες

Η ενημέρωση για επιστημονικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία τεχνολογικών υποδομών στην Ελλάδα παρέχεται από θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας, με εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγίες από την ΕΕ για την εγκατάσταση δικτύου 5G, χωρίς αποκλεισμό της Huawei

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να φροντίσουν ώστε κάθε ένας από τους διαχειριστές να έχει στη διάθεσή του πολλούς προμηθευτές για την αποφυγή της «εξάρτησης από εταιρείες που θεωρούνται υψηλού ρίσκου». 
Diktyo 5G
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι απαντάει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο «όχι» της Καλαμάτας για το 5G

Σε διευκρινήσεις προχώρησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G μετά από απόρριψη εφαρμογής του από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας.