ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΟΤΕ

Προκαλεί «πόλεμο» η Huawei και επί ελληνικού εδάφους

Με μια ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, την οποία καλείται να αιτιολογήσει, η Huawei «χτύπησε» τον ΟΤΕ και την Cisco για σημαντικό έργο στα δίκτυα ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Την ώρα που κορυφώνεται η εκστρατεία της Ουάσιγκτον να σταματήσει τη διεθνή επέλαση της κινεζικής Huawei στα δίκτυα 5G, ώστε να αποτραπεί, όπως επιμένουν οι Αμερικανοί, η χρήση αυτής της τεχνολογίας για κατασκοπεία, ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών προσπαθεί, με μια προσφορά απίστευτα χαμηλή, να αναλάβει την αναβάθμιση του δικτύου ελληνικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά το 5G, η προσπάθεια της κινεζικής εταιρείας να διεισδύσει στην ελληνική αγορά έχει πάει αρκετά πίσω, μετά την απόφαση του ΟΤΕ να επιλέξει τη σουηδική Ericsson ως εταίρο για την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί ισχυρή πίεση στην Αθήνα για τον αποκλεισμό της Huawei από τα ελληνικά δίκτυα.

Όμως, η Huawei δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια διείσδυσης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και  κατάφερε πριν από λίγες εβδομάδες να μειοδοτήσει σε διαγωνισμό του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.).

Ο διαγωνισμός αφορούσε τη στοχευμένη αναβάθμιση του δικτυακού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού συγκεκριμένων ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, προϋπολογισμού άνω των 8 εκατ. ευρώ.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, όμως, ήταν το γεγονός ότι η Huawei προσέφερε μια ασυνήθιστα μεγάλη έκπτωση για να κερδίσει το διαγωνισμό, όπου είχε απέναντί της κοινοπραξία του ΟΤΕ με την αμερικανική Cisco.

Η χαμηλή προσφορά της Huawei σήμανε συναγερμό και στην επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία δεν προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού στους Κινέζους, αλλά ζήτησε από την Huawei να αιτιολογήσει την προσφορά της, δηλαδή να εξηγήσει πώς μπορεί να προσφέρει τα ζητούμενα προϊόντα σε τόσο χαμηλή τιμή.

Η απόφαση για αιτιολόγηση, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του διαγωνισμού, προκαλεί συζητήσεις στην αγορά. Κάποιοι θεωρούν πως τα πανεπιστήμια μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χαμηλή τιμή, αφού η Ηuawei θέλει να προσφέρει εξοπλισμό σε χαμηλό κόστος ως «εισιτήριο» για να αυξήσει το αποτύπωμά της στην αγορά. Προσθέτουν, επίσης, ότι με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού «οι συμβάσεις και των τριών τμημάτων θα ανατεθούν με βάση το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει τιμής».

Άλλοι θεωρούν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιθετική πολιτική τιμών αρκετών κινεζικών ομίλων, ενώ δεν λείπουν και όσοι θεωρούν εύλογες τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Ουάσιγκτον για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι συζητήσεις αρκετών ευρωπαϊκών παρόχων για τον εξοπλισμό που θα εγκαταστήσουν για τα δίκτυα 5G, με τους Κινέζους να δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων ώστε να επικρατήσουν.

Στην Ελλάδα, πάντως, έχασαν ήδη τον ΟΤΕ που ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ericsson για το δίκτυο 5G, ακολουθώντας τις επιλογές της μητρικής Deutsche Telekom, ενώ στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται και η αντίστοιχη διαδικασία της Vodafone Ελλάδος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με τον μητρικό βρετανικό όμιλο, όπως εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.

Μάχη για επιβίωση

Την ώρα που στην Ελλάδα κινείται εξαιρετικά, η Huawei παραδέχεται πλέον ότι δίνει μάχη για την επιβίωσή της, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει εναντίον της κινεζικής εταιρείας το λεγόμενο «πυρηνικό όπλο» της, δηλαδή να απαγορεύσει τη διάθεση μικροτσίπ αμερικανικής τεχνολογίας στην Huawei. Αυτά τα μικροτσίπ κατασκευάζονται με άδεια αμερικανικών εταιρειών στην Ταϊβάν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την Παρασκευή από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση της Huawei ως «αυθαίρετη και καταστροφική». «Θα εργαστούμε σκληρά για να σχεδιάσουμε την επιβίωσή μας», δήλωσε ο Γκουό Πινκ, πρόεδρος της Huawei, μιλώντας σε αναλυτές και πρόσθεσε: «Η επιβίωση είναι τώρα η λέξη-κλειδί για εμάς».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η Huawei βοηθά την κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τον κυβερνοχώρο και να υποκλέπτει τεχνολογία. Με βάση την απόφαση της Παρασκευής, η Huawei δεν αποκλείεται μόνο από τις πωλήσεις υλικών από αμερικανικές εταιρείες, όπως συνέβαινε ως τώρα, αλλά πλέον απαγορεύονται και οι πωλήσεις μικροτσίπ που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες, όπως στην Ταϊβάν από την Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο, καθώς χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αμερικανικών εταιρειών.

Κάθε ξένος κατασκευαστής τσιπ που σκοπεύει να προχωρήσει σε πωλήσεις στην Huawei, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ θα πρέπει στο εξής να υποβάλει αίτηση για ειδική άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πολιτικό θρίλερ με το 5G και την τύχη της κινεζικής Huawei

Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τα ευρωπαϊκά δίκτυα, προσωπική παρέμβαση Τραμπ σε Μητσοτάκη, στις 7 Ιανουαρίου. Κρίσιμες οι αποφάσεις της Γερμανίας.
ote-cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκπτωση ζητά η Orange από τον ΟΤΕ στο τίμημα για Telekom Romania

Μείωση κατά 24 εκατ. από τα 497 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής του ΟΤΕ έχει ζητήσει η Orange. Για τυπικό ζήτημα που δεν προκαλεί ανησυχία και συμβαίνει στα deals τόσων εκατομμυρίων κάνουν λόγο πηγές της αγοράς.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.
internet-diadiktyo-fiber
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οπτικές ίνες: Η νέα συμμαχία της Telekom και οι φήμες για την Ελλάδα

Σχήμα για επενδύσεις στις οπτικές ίνες συγκροτεί η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η ίδια θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και επενδυτική εταιρεία άλλα 500 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα και στην ελληνική αγορά.