ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Apostolos Tzitzikostas
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το Παρατηρητήριο θα δώσει τη δυνατότητα αφενός να καταγράφεται η πραγματική εικόνα των περιβαλλοντικών αναγκών, αφετέρου να σχεδιάζονται δράσεις θωράκισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ένα περιβαλλοντικό παρατηρητήριο θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η προετοιμασία για τη λειτουργία του έχει ξεκινήσει και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν εκατοντάδες αισθητήρες και μετρητικά συστήματα, μεταξύ των οποίων, είκοσι έξι μετεωρολογικοί σταθμοί σε δημόσια κτίρια και πάρκα, είκοσι τηλεμετρικά συστήματα καταγραφής των μεταβολών της στάθμης των υδάτων σε γέφυρες πάνω από ποταμούς ή χειμάρρους, πέντε παλιρροιογράφοι σε λιμενοβραχίονες, εβδομήντα συστήματα επιτήρησης φρεατίων όμβριων υδάτων και υποδομών διευθέτησης υδατικών όγκων και πέντε τηλεμετρικά συστήματα μέτρησης της ποιότητας των υδάτων σε περιοχές που είναι αποδέκτες εξόδων βιολογικών καθαρισμών.

Στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο μηχανισμός του θα αξιοποιεί επίσης τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης και των αναβαθμισμένων Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Μέσω της καταγραφής δεδομένων και της παρακολούθησης των περιβαλλοντικών δεικτών θα λαμβάνονται αποφάσεις από την Πολιτική Προστασία ενώ θα σχεδιάζονται μέτρα και δράσεις για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ανέφερε ότι μετά τη συγκρότηση του Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης και την αναβάθμιση των επτά Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων στη Θεσσαλονίκη, το Παρατηρητήριο θα συμβάλλει ώστε να τεθεί υπό συστηματικό περιβαλλοντικό έλεγχο -για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση- το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 2024 η σύμβαση για την αναβάθμιση του άξονα Ευζώνων- Χαλάστρας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Τζιτζικώστα, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα του συγκεκριμένου τμήματος του οδικού άξονα το οποίο δεν λειτουργεί ως κλειστός αυτοκινητόδρομος, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά τροχαία δυστυχήματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημιώσεις για αναστολή εργασίας ζητούν δημοτικοί υπάλληλοι

«Οι υπάλληλοι αυτοί θα μείνουν ξεκρέμαστοι και αν η Πολιτεία δεν αναλάβει να τους αποζημιώσει για το χρόνο που θα μείνουν κλειστές οι δομές, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλυφθούν, από τα ταμεία των δήμων» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ,
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαπέντε μήνες θα διαρκέσουν τα έργα συντήρησης στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι θα γίνει «μια νέα γενναία συντήρηση στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, ειδικά στο τμήμα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιταγή χιλίων ευρώ από το «Voltάρω 2019» στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Πρόκειται για το ποσό που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Voltάρω 2019», της διαδραστικής εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και την Ηλεκτροκίνηση.