ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Melissokomoi-Meli
Φωτο: Shutterstock

Έφτασαν στην Αθήνα οι μελισσοκόμοι, συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

Ήδη έχουν φτάσει στην Αθήνα οι πρώτοι και έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, όπου αναμένεται να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Αθήνα κατευθύνονται με φορτηγά και λεωφορεία μελισσοκόμοι της χώρας σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως αυτό της ελληνοποίησης μελιού.

Ήδη έχουν φτάσει στην Αθήνα οι πρώτοι και έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, όπου αναμένεται να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ ο προγραμματισμός της Ομοσπονδίας τους περιλαμβάνει μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή 20 μελισσοκομικών φορτηγών και συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο. 

Οι αγρότες

Στο μεταξύ οι αγρότες, οι οποίοι απέκλεισαν χθες το απόγευμα συμβολικά το Τελωνείο των Ευζώνων για δύο ώρες, ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα και πάλι τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους. Σκοπός είναι να αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και, εάν ναι, με ποιο τρόπο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το βέβαιο πάντως είναι πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον ως τις 26 Φεβρουαρίου, μέρα την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να του δώσουν αυτό το μέσο πίεσης προς την ΕΕ, όπως χαρακτήρισε και ο ίδιος τις διαμαρτυρίες τους. Ζητούν πάντως νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, παρότι ο πρωθυπουργός το απέκλεισε.

Αν και οι περισσότεροι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης για να δουν πώς θα κινηθούν, αυτοί της Δυτικής Ελλάδας προτείνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι Μακεδόνες επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων. Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αυτοί που προσανατολίζονται στο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται μια συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση επιμέρους αιτημάτων τα οποία σχετίζονται με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Ντάνιελ στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται πληρωμές 76 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023

Με την πληρωμή αυτή έχουν καταβληθεί σε διάστημα δύο μηνών 130 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, ενώ προβλέπεται η εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του Ά εξαμήνου του 2024.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
businessdaily-Agrotes-Bruxxels
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ασφυξία οι αγρότες της Ευρώπης: Γιατί βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους

Μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ΕΕ και Ελλάδα; Μία πρώτη αποτίμηση του αγροτικού ζητήματος».
businessdaily-Melissokomoi-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κυψέλες και καπνιστήρια έξω από τη Βουλή οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται

Με τα φορτηγά τους, τα μελίσσια τους και τα καπνιστήρια τους οι μελισσοκόμοι διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
businessdaily-Agrotes-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν στα μπλόκα τα τρακτέρ μετά την ολονυχτία στο Σύνταγμα

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
businessdaily-Agrotes-Trakter-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αγρότες κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου στις 6.30 το απόγευμα πάνω από 6.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο.