ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βίαιη επίθεση κατά τρανσέξουαλ ατόμων χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη

Η Αστυνομία ύστερα από την επίθεση που δέχθηκαν τα δύο τρανσεξουαλ άτομα, το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία Αριστοτέλους προχώρησε σε 21 συλλήψεις. Το γεγονός καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, με δήλωσή του καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή ομοφοβική επίθεση σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πλατεία Αριστοτέλους. «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές» τονίζει ο κ. Αγγελούδης.

«Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη δικαισύνη», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή επίθεση σε βάρος δύο τρανσέξουαλ ατόμων, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: «Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω».

«Αποτροπιασμός», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία «ανέβασε» το βίντεο από «τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης». «Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας», προσθέτοντας: «Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε:

«Χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γιορτάζει το φως του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού.

Δεκάδες νέοι άνθρωποι, ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα. ''Καλλιεργείτε το σκοταδισμό και τη βία με τις αναχρονιστικές σας αντιλήψεις και  την ανεπάρκειά σας'' προειδοποιούσαμε τα στελέχη της ΝΔ  στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου ισότητας στο γάμο.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε, μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Το χθεσινό περιστατικό προκαλεί ντροπή και θλίψη. Προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα. Πολύ σοβαρά τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α.Τ  και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και παρόλα αυτά, στο πογκρόμ βίας, τα άτομα αυτά έδρασαν ανενόχλητα.

Μαζί, όλοι οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να υψώσουμε τείχος απέναντι στο φασισμό. Να τελειώσουμε με τις διακρίσεις  λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι.»

Ανάρτηση υπήρξε και από τον Παύλο Χρηστίδη, υπεύθυνο Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ:

«Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες.  Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε.»

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».

«Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της. Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά» υπογραμμίζει σχόλιο του κόμματος.

«Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται "διαφορετικό" οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής», τονίζει η Νέα Αριστερά, με αφορμή την επίθεση όχλου σε δυο τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη.

«Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν», «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας», αναφέρει η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο». «Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό», σημειώνει.

Η ΕΛΑΣ για το περιστατικό

Για το περιστατικό συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, μεταξύ αυτών 11 ανήλικοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρονται τα εξής: «Η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες (09-03-2024), οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων.

Πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και 9 ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα ''Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά''.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά και έρριψαν μπουκάλια σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ άγνωστοι δράστες έπτυσαν και χτύπησαν ένα εξ αυτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος τα απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Αυτόφωρο οι 9 συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για εννέα από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποθέσεις κλοπών στη Θεσσαλονίκη εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες, ενεργώντας με συνεργούς, κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2023 – Ιουλίου 2023, διέρρηξαν δύο εταιρείες στην περιοχή της Καλαμαριάς, αποκομίζοντας το συνολικό χρηματικό ποσό των 283.000 ευρώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Οι συλληφθέντες διακινητές με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους από αστυνομικούς των Τμημάτων Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας, Θέρμης και Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση, θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική Αρχή.