ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα των Χανίων

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα.

Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θύμιζε η εικόνα στα Χανιά με την ατμόσφαιρα σήμερα λόγω της Αφρικανικής Σκόνης να δημιουργεί εικόνες απόκοσμες. Η Αφρικανική Σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα της πόλης από κόκκινο σε πορτοκαλί και τους πολίτες να αναπτύσουν ο καθένας τη δική του θεωρία και άποψη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων pm 2,5 που σήμερα είναι πολύ αυξημένα, όπως και pm 10. «Η σκόνη προέρχεται από Βόρειες ερημοποιημένες ζώνες της Αφρικής, δεν είναι επικίνδυνη κατά βάση, δημιουργεί όμως μεγάλο πρόβλημα οπτικού όπως ορίζεται, χαρακτήρα».

Ο κ. Λέκκας, μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα. «...κυρίως στα χαμηλά στρώματα. Στα υψηλά στρώματα η σκόνη θα υπάρχει». Εξήγησε επίσης, πως πρόκειται για σκόνη η οποία κάνει καλό στο έδαφος δεδομένου ότι περιέχει και μεταφέρει ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στον εμπλουτισμό της γης που καλλιεργείται.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν διότι παρά το φόβο που υπήρχε παλαιότερα και τις θεωρίες για προβλήματα στην υγεία, όταν η σκόνη αυτή εισπνέεται, δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια σε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα πολύ χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, άτομα που έχουν προβλήματα αναπνευστικά, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης τις πρώτες μέρες του Απριλίου

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Προειδοποίηση προς τους οδηγούς λόγω της χιονόπτωσης

Οι οδηγοί, θα πρέπει μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν κινηθούν προς τα Ανώγεια τα οχήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιεί σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, προειδοποιώντας πως το 2023 είναι πλέον «πρακτικά βέβαιο» πως θα αποδειχθεί η θερμότερη χρονιά στα χρονικά.
Vroxi, Kakokairia, Kairos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Σώοι οι δύο αγνοούμενοι - Μήνυμα του «112» στους κατοίκους Λασιθίου

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άντρας από το όχημα του στην περιοχή Αγίας Πελασγίας του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για έναν άντρα περίπου 50 ετών, που παρασύρθηκε με το όχημά του στη θάλασσα.