ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.

Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγιεινές συνήθειες από νωρίς «θωρακίζουν» την καρδιά για δεκαετίες

Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής από τη νεαρή ηλικία μειώνει εντυπωσιακά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα, δείχνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Τροφιμα-Σούπερ Μαρκετ
ΔΙΕΘΝΗ

Εθισμένοι στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οι μεσήλικες Αμερικάνοι

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνει υψηλά ποσοστά εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στους μεσήλικες, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο και αυξημένο κίνδυνο απομόνωσης.