ΓΔ: 2199.9 -0.20% Τζίρος: 327.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:43:41
Φώτο: ΑΠΕ

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε γάντια και μάσκες στον κάδο ανακύκλωσης

Σχετική οδηγία εξέδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού καθώς τα υλικά αυτά μπορεί να φτάσουν σε εργαζόμενους για χειροδιαλογή.

«Γάντια και μάσκες μίας χρήσης να μην πετιούνται στον μπλε κάδο ανακύκλωσης», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Γιάννης Σιδέρης ύστερα από σχετική οδηγία που εξέδωσε ο ΕΟΑΝ για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σιδέρης, «τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών». Όπως εξηγεί: «Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή». «Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Σιδέρη, «ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. 'Αρα ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».

«Με αυτή την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κ ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιδέρης.

Ενώ, όπως τονίζει, παράλληλα, «βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής». «Προέχει η δημόσια υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών», ξεκαθαρίζει, συμπληρώνοντας ότι «όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα "ύποπτο" υλικό σε μονάδα διαλογής». Καταλήγοντας, ο κ. Σιδέρης επισημαίνει ότι παρατηρείται και το απαράδεκτο φαινόμενο να πετιούνται μάσκες και γάντια στον δρόμο, κάτι το οποίο πρέπει να πάψει, όπως αναφέρει.

«Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι», δηλώνει καταλήγοντας ο κ. Σιδέρης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοριακή βιολογία εργαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα μελέτη εξετάζει τους τρόπους μετάδοσης της γρίπης

Μελέτη του Πανεπιστημίου Μέριλαντ έδειξε ότι σε ελεγχόμενο περιβάλλον κανείς υγιής εθελοντής δεν μολύνθηκε από νέα παραλλαγή της γρίπης, δίνοντας ενδείξεις για το πώς μπορεί να αποτραπεί η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα.
Παπασταύρου, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β'
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπασταύρου με Ιερώνυμο για κέντρο φροντίδας ατόμων με άνοια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄ για την ανέγερση κέντρου για άτομα με άνοια στα σύνορα Αττικής-Βοιωτίας, σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.
Υπερτουρισμός στη Βενετία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στο ανώτατο όριο της διασποράς η εποχική γρίπη με 800.000 κρούσματα

Η εποχική γρίπη στην Ιταλία αγγίζει το «πικ» με 800.000 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα. Τα νοσοκομεία στις νότιες περιοχές, όπως Σικελία και Καλαβρία, πιέζονται ιδιαίτερα, με αυξημένες εισαγωγές λόγω πνευμονίας.
Χέρι με κάψουλες φαρμάκου
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Επανέρχεται το βάρος μετά τη διακοπή φαρμάκου αδυνατίσματος

Η διακοπή φαρμάκων αδυνατίσματος αναιρεί τα οφέλη στο βάρος και άλλες παραμέτρους υγείας μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων 9.341 ασθενών. Το βάρος και οι δείκτες υγείας επανέρχονται στα αρχικά επίπεδα μετά τη διακοπή.