ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απάνθρωπες και επικίνδυνες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στη Μόρια

Οι γερμανικές εφημερίδες επισημαίνουν τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας και σημειώνουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθεί ο νέος κορονοϊός καθώς απουσιάζουν οι συνθήκες υγιεινής.

Οι καταυλισμοί προσφύγων στην Ελλάδα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο της διεθνής κριτικής με την γερμανική εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια σημειώνοντας πως «η ζωή είναι ούτως η άλλως ανυπόφορη στον υπερπλήρη προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Το νερό είναι ελάχιστο, άνθρωποι στοιβάζονται σε ελάχιστο χώρο, πολλοί υποφέρουν από ασθένειες. Με τον κορωνοϊό έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου και ο φόβος κυριαρχεί».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα», επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός στους διαμένοντες στον καταυλισμό, με δεδομένες τις ελλειπείς συνθήκες υγιεινής και τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «στη Λέσβο υπάρχουν μέχρι στιγμής τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά στον καταυλισμό της Μόριας ούτε ένα».

Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεχτούν τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους μετανάστες από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πρόσφατα ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο, η Επίτροπος Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «οι προετοιμασίες στην Γερμανία και στο Λουξεμβούργο έχουν ήδη προχωρήσει. Ελπίζω ότι τα πρώτα παιδιά μπορούν να μεταφερθούν στις χώρες υποδοχής την επόμενη εβδομάδα».

Το εάν η Γερμανία θα δεχτεί τελικά 250 ή 400 ανηλίκους δεν είναι πάντως σαφές, όπως αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα πότε θα φύγουν από την Ελλάδα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατική ανταλλαγή απόψεων με τους Ευρωπαίους εταίρους για να εξασφαλιστεί η άμεση αναχώρηση από τα ελληνικά νησιά», ανέφεραν πηγές του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφυγικό: Παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας 1,56 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία

Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στην Αθήνα συνολικά 55 φορτηγά με υλικό αξίας 1,56 εκατ. ευρώ για τη άμεση στήριξη των ελληνικών αρχών στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών με είδη ύπνου,
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε ο κ. Σολτς.