ΓΔ: 2564.01 -2.21% Τζίρος: 188.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:46:37
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί

Στην πυροσβεστική ο έλεγχος και τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα

Η Πυροσβεστική αναλαμβάνει ελέγχους και πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα. Η προθεσμία δήλωσης καθαρισμού λήγει στις 15 Ιουνίου 2025.

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων, μετά από καταγγελίες πολιτών, που έχουν υποβληθεί στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή (30-5-2025).

Υπενθυμίζεται ότι, για φέτος, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης καθαρισμού από τους υπόχρεους λήγει στις 15 Ιουνίου 2025, ενώ το ύψος του διοικητικού προστίμου περί μη υποβολής δήλωσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη καθαρισμού ή ψευδούς δήλωσης, ή μη υποβολή δήλωσης - ακόμη και στην περίπτωση καθαρού οικοπέδου - επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, καθαρίζεται αυτεπάγγελτα ο χώρος με δαπάνη του ιδιοκτήτη, ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ΚΥΑ καθορίζει τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης διοικητικού προστίμου, στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων καθαρισμού στην ψηφιακή πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr. 

Σκοπός είναι η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων περί του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η διαδικασία διενέργειας ελέγχων από τους δήμους προβλέπει ότι κάθε δήμος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει ότι η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και πράξη ευθύνης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Κεφαλογιάννης σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η αντιπυρική περίοδος είναι μια διαρκής καθημερινή μάχη

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης δήλωσε πως σύντομα η Πυροσβεστική θα αναλάβει επίσημα τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων για ακαθάριστα οικόπεδα, με σχετική υπουργική απόφαση.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Το 2027 θα προσληφθούν 600 νέοι πυροσβέστες θητείας

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε στη «Βραδυνή» την πρόσληψη 600 πυροσβεστών φέτος και άλλων 600 το 2027. Τόνισε τη μείωση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων φέτος, αλλά και την ανάγκη επαγρύπνησης.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή η Ρόδος για την κακοκαιρία: Έτοιμες υπηρεσίες και εθελοντές

Σε ετοιμότητα παραμένει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Ρόδου λόγω πορτοκαλί συναγερμού για καταιγίδες. Η πρώτη βροχόπτωση δεν δημιούργησε προβλήματα, ενώ συνεχίζονται περιπολίες και έλεγχοι από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Διαφανής έρευνα για την έκρηξη στην Πλάκα και έλεγχοι σε καταλύματα

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη εκφράζει θλίψη για τα θύματα στην Πλάκα, συλλυπητήρια στις οικογένειες, ευγνωμοσύνη σε διασώστες και ζητά άμεσους ελέγχους στα κτίρια και στήριξη των πληγέντων. Επισημαίνει ότι είχαν υπάρξει έγκαιρες προειδοποιήσεις.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα για τον θάνατο πυροσβέστη σε επιχείρηση διάσωσης στη Ρόδο

Εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση έδωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για το δυστύχημα στη Ρόδο που κόστισε τη ζωή πυροσβέστη. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε η ηγεσία του Σώματος.