Με την ανέλκυση ξύλινων τμημάτων του πλοίου και την ανακάλυψη θραυσμάτων αγαλμάτων και κεραμικών, ολοκληρώθηκε το δεύτερο πενταετές πρόγραμμα (2021-2025) των υποβρύχιων ερευνών στο ιστορικό ναυάγιο των Αντικυθήρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Η φετινή περίοδος σηματοδοτεί την πέμπτη και τελευταία φάση του προγράμματος, συμπίπτοντας με τα 125 χρόνια από την πρώτη ανασκαφική προσπάθεια στο σημείο (1900-1901).
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η ανέλκυση πλήρους τμήματος του ξύλινου πετσώματος του πλοίου – εύρημα που παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για την τεχνική «shell first» που κυριαρχούσε στη Μεσόγειο από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.
Η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει χρήση δρυός και φτελιάς και χρονολόγηση γύρω στο 235 π.Χ.
Το πάχος των ξύλων, μικρότερο από παλιότερα ευρήματα (όπως του Cousteau), προκαλεί ερωτήματα για πιθανή ύπαρξη δεύτερου πλοίου ή διαφορετικού κατασκευαστικού επιπέδου.
Μετά την απομάκρυνση μεγάλου βράχου, εντοπίστηκαν θραύσματα ανδρικού αγάλματος σε στάση contrapposto και μαρμάρινη πλίνθος. Ανάμεσά τους, ένα πήλινο ιγδίο φωτίζει πλευρές της καθημερινής ζωής στο πλοίο, ενώ ο εντοπισμός Χιακών αμφορέων αποκαλύπτει μεγαλύτερη ποικιλία φορτίου απ’ ό,τι είχε καταγραφεί.
Οι έρευνες αξιοποίησαν προηγμένο εξοπλισμό, όπως ρυθμιστές κλειστού κυκλώματος και υποβρύχια drone της Hublot Xplorations. Δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα μοντέλα και γεωχωρική τεκμηρίωση GIS, με βάση το επιτόπιο εργαστήριο στον Ποταμό.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Γενεύης, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την Ελληνική Ακτοφυλακή και εξειδικευμένους επιστήμονες από την Ελβετία και την Ελλάδα.