ΓΔ: 2662.8 0.35% Τζίρος: 53.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:36
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Γιορτή Δημοκρατίας με τιμές στους αγωνιστές και Θεοδωράκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τη Μεταπολίτευση με εκδήλωση στη Νέα Παραλία: απονομές σε αγωνιστές της Χούντας και συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά να προβάλει τη δημοκρατική παράδοση της χώρας, θεσμοθετώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Γιορτή Δημοκρατίας, έναν πολιτιστικό θεσμό αφιερωμένο στη μνήμη, την τιμή και τις αξίες της ελευθερίας.

Με αφορμή την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τα 51 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, η εκδήλωση του 2025 αποκτά φέτος ξεχωριστή διάσταση, τιμώντας ταυτόχρονα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη που ταύτισε το έργο του με τους διαχρονικούς αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η φετινή εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Ιουλίου, στις 21:00, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, δίπλα στον εμβληματικό Λευκό Πύργο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, προσδίδοντας και συμβολικό χαρακτήρα στην προσβασιμότητα της πολιτιστικής δράσης.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα πραγματοποιηθούν απονομές τιμητικών διακρίσεων σε προσωπικότητες που ταυτίστηκαν με τον αγώνα κατά της δικτατορίας και τη διατήρηση των δημοκρατικών αξιών.

 Μεταξύ αυτών, αγωνιστές και αγωνίστριες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολίτες που υπέστησαν διώξεις, βασανισμούς, εξορίες και φυλακίσεις κατά τη διάρκεια της Χούντας, όπως:

  • Αναστασιάδης Ανέστης
  • Γρίμπας Αλέκος
  • Καλφακάκου Γλυκερία (Ρία)
  • Καρρά Άσπα
  • Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
  • Νέστωρ Στέλιος
  • Σακέτας Σπύρος
  • Σαχίνης Αγάπιος
  • Υψηλάντης Κυριάκος

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Τη σκηνή θα πλαισιώσουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης και η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. 

Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει εμβληματικά τραγούδια που αναδεικνύουν τη σύνδεση του συνθέτη με τον αγώνα για δημοκρατικές ελευθερίες.

Επίσης, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της πόλης στη μνήμη, τη συλλογική ιστορική συνείδηση και την καλλιτεχνική έκφραση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι συνελήφθησαν για κλοπές χρυσών αλυσίδων στο κέντρο

Συμμορία ανηλίκων, 15-19 ετών, συνελήφθη για δύο ληστείες σε νεαρούς πεζούς στο κέντρο Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας χρυσές αλυσίδες με σταυρούς. Οι ληστείες έγιναν χθες τα ξημερώματα σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πού πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό δίκτυο

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πλήρη υλοποίηση του IRIS², του νέου δορυφορικού δικτύου ασφαλών επικοινωνιών, με 66 επιπλέον δορυφόρους. Ο Θεοδοσόπουλος τόνισε τη σημασία της εξέλιξης για την ασφάλεια. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2029.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ 2026: Αιτήματα και διεκδικήσεις στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΣΕΕ συμμετέχει στη ΔΕΘ με παρεμβάσεις για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, όπως ακρίβεια, χαμηλή αγοραστική δύναμη και εντατικοποίηση εργασίας, διοργανώνοντας δράσεις μαζί με το ΕΚΘ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Από 1η Σεπτεμβρίου οι μειώσεις τιμών - Σαφές μήνυμα για ΑΟΖ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη έως το 2030 στο Υπουργικό, δίνοντας έμφαση στη μείωση του χρέους, ενώ προανήγγειλε εθνική συμφωνία μείωσης τιμών σε τρόφιμα και σχολικά είδη.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλυμπος: Νεκρός βρέθηκε ο ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα

Ορειβάτης περίπου 40 ετών εντοπίστηκε νεκρός αφού έπεσε σε χαράδρα στη θέση Λούκι Μύτικα του Ολύμπου. Η Πυροσβεστική ανέσυρε τον άνδρα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λάρισα, όπου θα παραληφθεί από το ΕΚΑΒ.