ΓΔ: 2642.23 -0.33% Τζίρος: 415.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έλληνες στρατιώτες παράταξη
Φωτογραφία Shutterstock

Ξεκινά η εθνική άσκηση “Παρμενίων-25” με ρεαλιστικά σενάρια κρίσεων

Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου διεξάγεται η εθνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων-25», με συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών φορέων για δοκιμή επιχειρησιακών σχεδίων.

Η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων-25» ξεκινά την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, καλύπτοντας όλη την περιοχή ευθύνης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Η «Παρμενίων-25» αποτελεί τακτική άσκηση με τη συμμετοχή στρατευμάτων, η οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται με πλήρη κινητοποίηση του στρατιωτικού τομέα και ανάπτυξη δυνάμεων. Παράλληλα, η άσκηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς και υπηρεσίες, διασφαλίζοντας την ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση κρίσεων.

Κεντρικός στόχος της είναι η εξέταση και δοκιμή των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων σε πραγματικές συνθήκες. Μέσω της άσκησης, επιδιώκεται:

  • Η εξάσκηση στη σχεδίαση και υλοποίηση διακλαδικών επιχειρήσεων, με κατάλληλη προσαρμογή στα δεδομένα τόσο του άμεσου όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντος, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις διεθνείς εξελίξεις και τις σχέσεις της χώρας.
  • Η δοκιμή και αξιολόγηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων, σε συνδυασμό με τη δοκιμή των σχεδίων και διαδικασιών συνεργασίας με υπηρεσίες Παλλαϊκής 'Αμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.
  • Η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών και στρατιωτικών φορέων, κατά την εφαρμογή του εθνικού επιχειρησιακού σχεδιασμού.
  • Η ενοποίηση και ο συγχρονισμός όλων των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέατρο των επιχειρήσεων για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε σύνθετα σενάρια.

Η άσκηση «Παρμενίων-25» θα πραγματοποιηθεί με ρεαλιστικά σενάρια και θα εκτελείται σε 24ωρη βάση, ενισχύοντας το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και των συνεργαζόμενων φορέων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική αλλά περιορισμένη στήριξη στο ΝΑΤΟ

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν πλέον πιο περιορισμένες αλλά κρίσιμες δυνατότητες στη Συμμαχία, καθώς οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για ανησυχίες για κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ιράν, ενώ συζήτησαν και για τον Κόλπο και την Ουκρανία.
Σημαίες Ελλάδας Αιγύπτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στρατηγικός σύμμαχος η Αίγυπτος για Ελλάδα και Κύπρο

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Αίγυπτο «στρατηγικό και απαραίτητο σύμμαχο» για Ελλάδα και Κύπρο, μετά την τριμερή συνάντηση υπουργών Άμυνας στο Κάιρο, τονίζοντας τη σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας των τριών χωρών.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ευθύνη για την Αρκτική λόγω Γροιλανδίας

Δανία, Γροιλανδία και ΗΠΑ υπογράφουν αύριο συμφωνία για την ασφάλεια της Γροιλανδίας, βάζοντας την Αρκτική υπό επίβλεψη του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία ακολουθεί πιέσεις από τον Τραμπ και στοχεύει σε σεβασμό της κυριαρχίας του νησιού.
Πολωνικό F-16
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνική Αεροπορία ολοκλήρωσε τις έκτακτες επιχειρήσεις της

Η Πολωνία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των προληπτικών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία. Δεν εντοπίστηκε παραβίαση του εναέριου χώρου, ενώ τα αντιαεροπορικά συστήματα λειτουργούν κανονικά.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η καινοτομία στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει την ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους θεσμούς, επισημαίνοντας τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες της εποχής.