ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση των δικτύων των παράνομων διακινητών μέσω της περαιτέρω ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών αστυνόμευσης και δικαιοσύνης των δύο χωρών.

Στρατηγικό σχέδιο για τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος υπεγράφη σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τoυ Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ.

Λόγω της πανδημίας, η υπογραφή του κειμένου έγινε από κάθε υπουργό χωριστά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή των υπογεγραμμένων κειμένων δια της διπλωματικής οδού. Παρούσα στο ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης κατά την υπογραφή του στρατηγικού σχεδίου ήταν η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, το στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει ενδεικτικά την καταπολέμηση των δικτύων των παράνομων διακινητών μέσω της περαιτέρω ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών αστυνόμευσης και δικαιοσύνης των δύο χωρών, τη μετεγκατάσταση στη Βρετανία ασυνόδευτων παιδιών, την επανένωση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα με συγγενείς τους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη δικαστική συνεργασία των δύο χωρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διαδικασία των προσφυγών, τη μεταφραστική υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα των επιστροφών. Επίσης, τη συνεργασία του ελληνικού Λιμενικού Σώματος με τη βρετανική Συνοριοφυλακή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και τέλος τη σύσταση στρατηγικού διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος, με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου και της αποτελεσματικότητας των κοινών δράσεων.

Μετά την υπογραφή του Στρατηγικού Σχεδίου Συνεργασίας, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι «σήμερα γίνεται ένα νέο βήμα αποτελεσματικότερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, για την καλύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει γενικότερα η Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο». Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη σημερινή θετική κατάληξη, αποτέλεσμα εργασίας πολλών μηνών», αλλά και τις ευχαριστίες του «για την άψογη συνεργασία των δύο χωρών, στην οποία ιδιαίτερη συμβολή είχε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, Κέιτ Σμιθ».

Από την πλευρά της η κ. Σμιθ τόνισε ότι «η υπογραφή συνιστά την επαναβεβαίωση της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας εδώ και πέντε χρόνια στον τομέα της μετανάστευσης, για την καλύτερη διαχείρισή της και την καταπολέμηση της παράτυπης έκφρασής της», Η κ. Σμιθ χαρακτήρισε «υψηλή προτεραιότητα» την προστασία των ευάλωτων ανηλίκων και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να παρέχουμε προστασία και υποδοχή αυτών των παιδιών στη Βρετανία στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου». Τέλος, παρατήρησε ότι «η συμμετοχή του βρετανικού σκάφους θα συνεχιστεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο» και κατέληξε λέγοντας ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι προτεραιότητα για όλους μας στο θέμα της μετανάστευσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη του λιμενικού δύο διακινητές στην Κώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις βραδινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗ» ν. Κω, το οποίο μόλις είχε αποβιβάσει αριθμό αλλοδαπών σε παρακείμενη παραλία.
certificate-covid19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και σοβαρή νόσηση από COVID-19

Ένας σημαντικός αριθμός σοβαρών εκβάσεων της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εισαγωγών στο νοσοκομείο ή θανάτων από COVID-19, μπορεί να αποφευχθεί εάν εφαρμοστούν πλήρως τα συνιστώμενα προγράμματα εμβολιασμού.