ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Με Προεδρικό Διάταγμα τα όρια ύψους των κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη

«Θα βγάλουμε Προεδρικό Διάταγμα και θα δώσουμε τον λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ζητούν οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.

Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστεί το ύψος των νεόδμητων κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι".«Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός.

Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το έτος 2019, σημείωσε πως από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πέρυσι το καλοκαίρι. «Η ΔΕΗ που …δεν είχε πρόβλημα -και ήταν αποκύημα της φαντασίας μου ότι είχε πρόβλημα!- "μπήκε μέσα" πέρυσι 1,6 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα είχε κάνει όλα τέλεια!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε: «Από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. Μπήκε η ΔΕΗ σε έναν δρόμο, δεν σημαίνει ότι "πετάει" και γι' αυτό το λόγο είμαστε προσεκτικοί, αλλά πάντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση».

Για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μειώνει δραστικά τον χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, από 6-8 χρόνια, σε 100-150 μέρες, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και με σεβασμό του περιβάλλοντος. «Ακολουθούμε το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που τα καταφέρνουν μια χαρά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Για τις περιοχές Natura σημείωσε ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θα υπάρχουν 24 διαχειριστικά σχέδια σε όλη τη χώρα και για κάθε διαχειριστικό σχέδιο θα υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έχει την σφραγίδα, την έγκριση, την αποδοχή του ΣτΕ.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στους δασικούς χάρτες «για να τελειώσει η ομηρία 170.000 νοικοκυριών που έχουν κάνει ενστάσεις στην πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών, γιατί το Δημόσιο ενώ έχει δώσει στο παρελθόν π.χ. χωράφια σε πρόσφυγες με αναδασμούς, έρχεται σήμερα, μετά από 50-100 χρόνια και λέει ότι αυτά δεν είναι χωράφια, αλλά δάσος! Όλα αυτά τα ρυθμίζουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα και στην κοινή λογική».

Τέλος, προβλέπεται ότι δεν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες αν δεν έχει ληφθεί μέριμνα προηγουμένως για τη διαχείριση των μπάζων ενώ επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους.

Θα ζητηθεί αποζημίωση για το «κούρεμα» του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη

Όπως έγραφε νωρίτερα το Business Daily, αποζημιώσεις και μάλιστα αρκετών εκατ. ευρώ αναμένεται να διεκδικήσει η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat), μετά την εισήγηση «βόμβα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την υποχρέωση αποκοπής των τελευταίων δύο ορόφων και του δώματος του νεόδμητου ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC, μια επένδυση άνω των 11 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση που σπάνια καταγράφεται στην αγορά ακινήτων και η οποία αναδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας, η οποία δεν νομοθέτησε με σαφήνεια τους σχετικούς πολεοδομικούς όρους, ενώ στη μέση του κυκεώνα αυτού βρίσκονται οι επενδυτές.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ΚΑΣ έκρινε ότι το κτίριο θα πρέπει να είναι στα 24 μέτρα ύψος και ως εκ τούτου οι δύο τελευταίοι όροφοι θα πρέπει να αποκοπούν. Το εν λόγω ξενοδοχείο, στη συμβολή των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά από αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και συλλογικοτήτων πριν από περίπου 18 μήνες, όταν έγινε αντιληπτό το ύψος του και η εγγύτητα με την Ακρόπολη.

Ακολούθησε προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο με απόφασή του προχώρησε στην ακύρωση της αναθεώρησης της άδειας δόμησης που είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. Βάσει αυτής είχε εγκριθεί η ανέγερση ξενοδοχείου έως 33 μέτρα με τρία υπόγεια, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα. Η αναθεώρηση αυτή επέτρεπε και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στο δώμα. Το ΣτΕ ακύρωσε την άδεια αυτή (24/2019) επειδή δεν είχε λάβει και την έγκριση του Υπ. Πολιτισμού και συγκεκριμένα του ΚΑΣ.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη «πάσχει πολεοδομικά», καθώς παρότι θα έπρεπε να έχει αυστηρότερους όρους δόμησης, λόγω της ένταξής της στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών ήδη από το 2004, ακριβώς για να προστατεύεται το μνημείο, εντούτοις αυτοί δεν έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα. Έτσι, παρότι οι επενδυτές δεν παρανόμησαν ούτε υπερέβησαν τους όρους δόμησης με βάση τις άδειες που είχαν εξασφαλίσει, εντούτοις καλούνται να γκρεμίσουν μέρος του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μόλις 12 μήνες.

Πρόκειται για την «ναυαρχίδα» της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα της οικογένειας Ευμορφίδη. Με βάση την κατάσταση επενδύσεων της εταιρείας, η εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου στο τέλος του 2019 είχε αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή σε 22 εκατ. ευρώ. Η επιφάνεια ανωδομής του κτιρίου ανέρχεται σε 2.672 τ.μ., ενώ μισθωτής είναι η Hotel Cluster του ομίλου Ευμορφίδη. Το οικόπεδο επί του οποίου κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο είχε αποκτηθεί το 2016.

Μάλιστα, η εταιρεία είχε αποκτήσει κι ένα ακόμα κτίριο στην περιοχή, επίσης στην οδό Φαλήρου, στη συμβολή με την οδό Δημητρακοπούλου. Πρόκειται για έναν πολυόροφο σταθμό αυτοκινήτων, τον οποίο επίσης σχεδίαζε να ανακατασκευάσει, προκειμένου να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Το συγκεκριμένο κτίριο των 5.500 τ.μ. είχε αποκτηθεί στο πλαίσιο πλειστηριασμού, με το τίμημα να ανέρχεται σε 1,38 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι η διοίκηση της Μπλε Κέδρος επιχειρεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο να πουλήσει αμφότερα τα ακίνητα της οδού Φαλήρου, αποτιμώντας τα προς 30 εκατ. ευρώ συνολικά. Ενδιαφέρον έδειξε τόσο η Trastor ΑΕΕΑΠ, όσο και άλλη εταιρεία ακινήτων, χωρίς όμως να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις, καθώς οι επίδοξοι αγοραστές, φοβούμενοι τυχόν πολεοδομικές επιπλοκές, επιδίωκαν την μείωση του τιμήματος. Όπως φαίνεται, οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν, παρότι αναγνωρίζεται ότι στην προκειμένη περίπτωση, ο επενδυτής δεν φέρει κάποια ευθύνη, καθώς ακολούθησε την κείμενη νομοθεσία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

anakiklosi, perivallon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση στην επόμενη τετραετία

Αναφορικά με τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος είπε ότι στόχος είναι να να αρχίσει να εφαρμόζεται, σε ευρεία κλίμακα, το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» στα απόβλητα.
Katedafisi-Attiki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα κατεδαφίσεων ξεκινά το Υπ. Περιβάλλοντος από την Αττική

Το εν λόγω πρόγραμμα εκκινεί, πιλοτικά, από την Αττική με την κατεδάφιση 16 ακινήτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις και πρόκειται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Greenpeace
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Greenpeace: Τονίζει την ανάγκη για εθνική αγροτική στρατηγική στην Ελλάδα

Το ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης έστειλε επιστολή στα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας να τοποθετηθεί ο αγροδιατροφικός τομέας στο επίκεντρο της κυβέρνησης.
exoikonomo-anakainisi-ypen
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δράση «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»

Το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον 30%. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια.