ΓΔ: 2370.04 0.96% Τζίρος: 347.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:37
Ρυμουλκό στο λιμάνι
Ρυμουλκό πλοίο κινείται σε ήρεμα νερά ελληνικού λιμανιού, με φόντο βουνά.

Σειρά επιχειρήσεων του Λιμενικού σε Φαρμακονήσι, Γαύδο, Αλόννησο και Θήρα

Από αποβιβάσεις μεταναστών και συλλήψεις διακινητών έως θαλάσσιες πυρκαγιές και επείγουσες διακομιδές ασθενών, το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε ποικίλα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

Σειρά περιστατικών που αφορούν τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών, συμβάντα ασφαλείας και υγειονομικής φύσεως αντιμετώπισαν οι λιμενικές αρχές τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ταχύπλοο σκάφος να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς το Φαρμακονήσι. Το σκάφος αποβίβασε τους επιβαίνοντες στις νότιες ακτές του νησιού. 

Έπειτα από έρευνες, εντοπίστηκαν 21 αλλοδαποί (12 άνδρες, 6 γυναίκες και 3 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Λέρο και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή του νησιού. 

Μία 42χρονη διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Λέρου και στη συνέχεια στη Ρόδο και το Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Από την προανάκριση, συνελήφθη 24χρονος υπήκοος Αιγύπτου ως διακινητής, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην περιοχή «Βατσιανών» της Γαύδου, στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν 68 αλλοδαπούς άνδρες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα και στη συνέχεια σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στα Χανιά. 

Εντοπίστηκε ακόμη ένας αλλοδαπός στην περιοχή «Κόρφου» και οδηγήθηκε σε χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου. Την υπόθεση χειρίζεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

Κατά τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, πυρκαγιά ξέσπασε σε ιστιοφόρο σκάφος ελληνικής σημαίας στη θαλάσσια περιοχή «Στενή Βάλα» της Αλοννήσου. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, ωστόσο το σκάφος βυθίστηκε προκαλώντας μικρής έκτασης θαλάσσια ρύπανση. 

Εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού της ρύπανσης. Οι τέσσερις επιβαίνοντες, υπήκοοι Μεγάλης Βρετανίας, είναι καλά στην υγεία τους.

Το πρωί της Τρίτης, στη Μυτιλήνη, συνελήφθη 17χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αιγύπτου για κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου κατά τη διάρκεια ελέγχου στο λιμάνι, ενώ κατασχέθηκε το σχετικό έγγραφο και κινητό τηλέφωνο.

Στη Θήρα, δύο περιστατικά υγειονομικής φύσεως αντιμετωπίστηκαν από το Λιμενικό. Μια 67χρονη επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου σημαίας Μπαχάμες μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο νοσοκομείο Θήρας λόγω ανάγκης άμεσης ιατρικής φροντίδας. 

Παράλληλα, 30χρονος Ινδονήσιος μέλος πληρώματος άλλου κρουαζιερόπλοιου μεταφέρθηκε αρχικά σε ιδιωτική κλινική της Θήρας και στη συνέχεια στην Αθήνα για νοσηλεία.

Στην Κέρκυρα, 51χρονος αλλοδαπός υπήκοος Ουγγαρίας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την παραλία Αγίου Σπυρίδωνα και διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο. Διεξάγεται νεκροψία-νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας.

Τέλος, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού, διακομίστηκε 25χρονη ασθενής από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα με ναυαγοσωστικό σκάφος για άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο ανοικτά Ομάν — σώο το πλήρωμα

Ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ δέχθηκε πλήγμα ανοιχτά του Ομάν το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά το περιστατικό.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Άνοδος 51% στις έκτακτες επιθεωρήσεις στα πλοία

Αυξημένες κατά 51% ήταν φέτος οι έκτακτες επιθεωρήσεις σε πλοία, φτάνοντας τις 515 έως 21 Μαΐου, ενώ οι απαγορεύσεις απόπλου ανήλθαν σε 50, σημαντικά περισσότερες από τις 4 πέρσι, μετά από εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας σε Κομισιόν: Παρέμβαση για την παράνομη αλιεία από Τούρκους

Ο Β. Κικίλιας συζήτησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κ. Καδή τις προκλήσεις των Τούρκων ψαράδων, την παράνομη αλιεία και ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και τον σεβασμό του δικαίου της θάλασσας.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Στο 97% η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Β. Κικίλιας, ανακοίνωσε μείωση 10% στα θανατηφόρα ατυχήματα στη θάλασσα το 2025 και κάλυψη ναυαγοσωστών 97% στις ελληνικές παραλίες, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της πρόληψης για να σωθούν περισσότερες ζωές.
Γιοτ σε γαλάζια θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εποχή για το yachting με το «e-Ναυλοσύμφωνο» βλέπουν οι εκπρόσωποι

Το νέο ψηφιακό «e-Ναυλοσύμφωνο» παρουσιάστηκε στο Λαύριο, με θετικά σχόλια από εκπροσώπους ναυτιλίας και θαλάσσιου τουρισμού για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η ναυτιλία χρειάζεται άμεσα ψηφιακό μετασχηματισμό

Από το Λαύριο, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το νέο e-Ναυλοσύμφωνο, ένα ψηφιακό σύστημα που μειώνει τη γραφειοκρατία στον θαλάσσιο τουρισμό και θα λειτουργεί πλήρως ως τις 30 Ιουνίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.