ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εγκώμιο στην Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας από το γερμανικό Τύπο

Ένα διθυραμβικό δημοσίευμα για την Ελλάδα και τη διαχείριση του κορονοϊού, αλλά και οι δυσκολίες του ελληνικού τουρισμού δεσπόζουν στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

Μια εγκωμιαστική συνέντευξη για τη διαχείριση από πλευράς της Ελλάδας της πανδημίας του κορoνοϊού, φιλοξενεί το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι SWR, το οποίο σημειώνει πως «καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο καλά υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη όσο η Ελλάδα. Ο ανταποκριτής του καναλιού Τόμας Μπόρμαν, ο οποίος ζει στην Αθήνα, εξηγεί το γιατί: «Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία. Ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα κορoνοϊού, η κυβέρνηση απαγόρευσε το καρναβάλι. Από τις αρχές Μαρτίου ήδη έκλεισε όλα τα σχολεία και τελικά τα καφέ και τις ταβέρνες. Οι αριθμοί δικαιώνουν τώρα την κυβέρνηση. Και για να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα ισχύουν αυστηρές απαγορεύσεις. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγουν έξω παρά μόνο για να πάνε στη δουλειά ή για να αγοράσουν τρόφιμα ή για μια σύντομη βόλτα. Αυτό ισχύει εδώ και πέντε εβδομάδες και προς το παρόν τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν».

Ο ανταποκριτής δηλώνει έκπληκτος από το πόσο καλά η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση. «Αλλά, η κυβέρνηση έχει και έναν καλό σύμβουλο, τον Σωτήρη Τσιόδρα. Κάθε απόγευμα στις 6 εμφανίζεται στην τηλεόραση και δίνει συμβουλές. Πρόσφατα δήλωσε πως είναι καλύτερα τα σχολεία και τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Έτσι τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων θα παραμείνουν χαμηλά και τα νοσοκομεία δεν θα επιβαρυνθούν. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης δεν είναι καλά εξοπλισμένα» συμπληρώνει.

Οι φόβοι για μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο για τη μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα το καλοκαίρι. «Ο τουρισμός ακόμα και στα χρόνια της κρίσης ήταν ένα αξιόπιστο στήριγμα της οικονομίας. Φέτος δεν μπορεί να είναι. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια ποιο θα είναι το ύψος των ζημιών, δηλώνει ο Βασίλης Σακκάς από το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα. Σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ διαφορετικές κατά περιοχές. Μπορεί ο τουρισμός στην Αττική, όπου ανήκει και η Αθήνα να μην συμβάλλει παρά με 5% στο ΑΕΠ, υπάρχουν όμως άλλες περιοχές, για παράδειγμα στο νότιο Αιγαίο, που εξαρτώνται από τον τουρισμό».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Νησιά όπως η Μύκονος ή η Κως, η οποία πλήττεται επιπλέον από την προσφυγική κρίση, εξασφαλίζουν το 90% των εσόδων τους από τον τουρισμό. Στην Κρήτη, τον πιο αγαπημένο προορισμό των Γερμανών, είναι 50%. ‘Από τον τουρισμό εξαρτώνται και άλλοι τομείς έμμεσα, όπως προμηθευτές και άλλες επιχειρήσεις, περίπου το 40% των θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα’ σύμφωνα με τον κ. Σακκά. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ‘το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει, διότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα γεγονότα στην Ελλάδα αλλά και από το τι συμβαίνει στις μεγάλες αγορές μας, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία-χώρες που κάθε χρόνο μας στέλνουν πολλούς τουρίστες’. Αυτό επισημαίνουν και οι ξενοδόχοι. Από τα 31 εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν το 2019 στη χώρα, τα τέσσερα εκατομμύρια ήρθαν μόνο από τη Γερμανία. Πόσοι όμως θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν διακοπές;»

Πηγή: DW

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα δώρισε 703.200 εμβόλια κατά της Covid-19 στην Ινδονησία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας, σε ανάρτηση της Διεύθυνσης για την Αμερική και την Ευρώπη στο Twitter, εκφράζει την εκτίμηση της χώρας για την υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της κατά της πανδημίας Covid-19.
Aeroplano, Airplane
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόνο με αρνητικό τεστ θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών στην Ελλάδα

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και από τις 6:00 το πρωί, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19 και ενώ εντείνεται η ανησυχία για τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.