ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φώτο: ΑΠΘ

Συμπόσιο UNESCO–ΑΠΘ για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Το Κέντρο UNESCO C2C του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει το συμπόσιο «Νερό και Βιωσιμότητα» για τα 50 χρόνια του Διακυβερνητικού Υδρολογικού Προγράμματος (IHP) της UNESCO.

Οι προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη πίεση στους υδάτινους πόρους, λόγω ενός μη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς συμποσίου με τίτλο «Νερό και Βιωσιμότητα: 50 χρόνια Διακυβερνητικού Υδρολογικού Προγράμματος (IHP) της UNESCO»

Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Κέντρο UNESCO C2C Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΔΕΑ.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το σημερινό μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης οδηγεί σε υπεράντληση υδάτων, αρνητικά υδατικά ισοζύγια, ρύπανση, άνιση κατανομή των πόρων και επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. 

Παρά τον πλούτο υδάτινων πόρων σε ορισμένες περιοχές, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς.

Το Διακυβερνητικό Υδρολογικό Πρόγραμμα (IHP) της UNESCO έχει ως στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης νερού. 

Στο πλαίσιο του συμποσίου, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες διεθνών ειδικών, παρουσιάσεις από εκπροσώπους Κέντρων Νερού και Εδρών UNESCO, καθώς και ειδική συνεδρία για το έργο των Ελληνικών Εδρών της UNESCO που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα νερού.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα από Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, προβλέπεται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου UNESCO και της CrediaBank, με στόχο την κοινή υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων.

Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών με τα Τμήματα του Αριστοτελείου και την προώθηση πρακτικών ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, οι δράσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της περιβαλλοντικής ευημερίας και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Στο πλαίσιο του συμποσίου, θα προβληθεί και ένα video με τίτλο «Το νερό μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς», το οποίο δημιούργησαν φοιτήτριες και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Αρκούδα σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Επανένταξη νεαρής αρκούδας στη φύση μετά από διάσωση

Η νεαρή αρκούδα Κίρκη, που διασώθηκε σοβαρά τραυματισμένη το 2025, επέστρεψε στη φύση μετά από φροντίδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Με ειδικό κολάρο, παρακολουθούνται οι κινήσεις της, δείχνοντας ενθαρρυντική προσαρμογή.
Φωτιά σε βιομηχανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά ξέσπασε σε προαύλιο επιχείρησης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Φωτιά σε αυλή επιχείρησης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης καίει ξερά χόρτα κι απορρίμματα. Ενημερώθηκε η πυροσβεστική λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ενώ στο σημείο βρίσκονται 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα.
Πλαστικές σακούλες σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλαστική σακούλα: Δεύτερο χειρότερο απόβλητο μετά τα χημικά στη Θεσσαλονίκη

Η πλαστική σακούλα των σούπερ μάρκετ θεωρείται από τα πιο δύσκολα απορρίμματα, αφού ανακτάται ελάχιστα και δεν ανακυκλώνεται λόγω χαμηλής ποιότητας. Ο ΦΟΔΣΑ καλεί σε καινοτόμες λύσεις για τη διαχείρισή της μέσω διαγωνισμού.