Φώτο: ΑΠΕ

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και η Coca Cola στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Πρόγραμμα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων υλοποιούν το Ίδρυμα Μποδοσάκη και η Coca Cola. Αναλυτικά οι δράσεις που περιλαμβάνει.

Διανύουμε μία πρωτόγνωρη περίοδο, η οποία θέτει πολλά ερωτήματα αλλά και νέες προκλήσεις για την επόμενη ημέρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο η κρίση του κορoνοϊού έχει φέρει στο προσκήνιο καινούργια δεδομένα τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, μεταβάλλοντας, την ίδια στιγμή, σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Η υγειονομική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της και στη χώρα μας, φέροντας μαζί της καθοριστικές αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων της. Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, καθώς και η κοινωνία των πολιτών χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στη νέα πραγματικότητα. Παράλληλα, επιχειρήσεις και οργανισμοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας τους ανθρώπους τους και λαμβάνοντας ενεργή  δράση για να σταθούν στο πλευρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των ευπαθών ομάδων και του συνόλου της κοινωνίας μας, αποδεικνύοντας πως μέσω της συνεργασίας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής. Μικρές και μεγάλες εταιρίες, οργανισμοί και ιδρύματα, παρά τις μεταβολές που είχαν υποστεί στον ρυθμό λειτουργίας και την οικονομική τους ευημερία, προχώρησαν άμεσα σε πρωτοβουλίες και κοινωνικές δράσεις ώστε να συμβάλλουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Με τον τρόπο αυτό, δείχνουν πως δε λειτουργούν κατά μόνας και ξέχωρα από το κοινωνικό σύνολο, αλλά ως μέρη των κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούνται για το καλό όλων και όχι των λίγων.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί το Ίδρυμα Μποδοσάκη ως αποτέλεσμα συνδημιουργίας και συνεργασίας με την Coca-Cola στην Ελλάδα και με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και περιλαμβάνει:

  • Τρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πλήρως εξοπλισμένες, που διαθέτουν αναπνευστήρες θετικής πίεσης, μόνιτορ συνεχούς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και ηλεκτρικές θεραπευτικές κλίνες
  • Αντιδραστήρια για την υλοποίηση 12.000 διαγνωστικών ελέγχων κορωνοϊού, στηρίζοντας το έργο και τον αγώνα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων
  • Υποστήριξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» του Δήμου Αθηναίων, προσφέροντας κατ’ οίκον παράδοση αγαθών πρώτης ανάγκης παροχή ψυχολογικής υποστήριξης από κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου Αθηναίων για την κάλυψη των αναγκών χιλιάδων πολιτών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καθημερινή διανομή των αναγκαίων αγαθών με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων της Coca-Cola στην Ελλάδα

Μέσα από τη συνεργασία τους, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και η Coca-Cola στην Ελλάδα συμβάλλουν με τρόπο ουσιαστικό στη στήριξη των έκτακτων  αναγκών της χώρας, όπως το ίδιο είχαν πράξει από κοινού στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 αλλά και των εν γένει σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ο πλανήτης, αναδεικνύοντας πως μέσα από την συνεργασία και τη συλλογική δράση μπορούμε να τα καταφέρουμε πολλά και να κάνουμε τη διαφορά.

Επιπλέον, σε εγχώριο επίπεδο, η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει προχωρήσει στη δωρεά 3 αναπνευστήρων για την κάλυψη επιπλέον αναγκών των μονάδων εντατικής θεραπείας και στην προσφορά 150.000 προϊόντων σε περισσότερους από 19.000 γιατρούς και νοσηλευτές που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» μιας συντονισμένης εθνικής προσπάθειας, αλλά και στην προσφορά άνω των 120.000 προϊόντων σε Κοινωνικά Παντοπωλεία σε όλη τη χώρα, στηρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες των συνανθρώπων μας, μία προσφορά που θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Η συνεισφορά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελπιδοφόρα για ένα καλύτερο μέλλον

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πως από την αρχή της πανδημίας, μεγάλες εταιρείας δεσμεύτηκαν να σταθούν στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών ώστε αυτή η κρίση να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ενδεικτικά, η The Coca-Cola Company μαζί με τους Εμφιαλωτές της και το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) συνεισφέρει πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από τον COVID-19, εστιάζοντας στην ενίσχυση νοσοκομειακού εξοπλισμού, στη στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στη διάθεση τροφίμων για τις ευπαθείς ομάδες.

Η Google, σε ανακοίνωσή της, μέσα από μία ειδική ενότητα στο site της, αναφέρει πως έως τις 30 Απριλίου για κάθε 1 δολάριο που δωρίζεται, θα προσφέρει 2 δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του Ιδρύματος του ΟΗΕ, για την ενίσχυση του Ταμείο Αλληλεγγύης για τον COVID-19. Οικονομικός στόχος της εταιρίας είναι η συγκέντρωση 7,5 εκατ. δολαρίων.

Έπειτα, η Google μαζί με την Apple ετοιμάζουν από κοινού ένα σύστημα παρακολούθησης για τον κορονοϊό μέσα στα Android και τα IOS. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους για τη δημιουργία νέων APIs, που με τη βοήθεια του Bluetooth θα ειδοποιούν έναν χρήστη σε περίπτωση που βρίσκεται κοντά σε κάποιον που έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Τα APIs των Apple και Google θα είναι διαθέσιμα από το Μάιο, ωστόσο, στους επόμενους μήνες αυτού του είδους η παρακολούθηση μέσω Bluetooth θα ενσωματωθεί στα λειτουργικά συστήματα Android και iOS.

Τέλος και η P&G στηρίζει τον αγώνα ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού προσφέροντας προϊόντα, ύψους 15 εκατ. δολάρια σε είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακής φροντίδας. Εκατομμύρια προϊόντα από περισσότερα από 30 brands της εταιρίας έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο. Έπειτα, η P&G προχώρησε στην εφαρμογή νέων γραμμών παραγωγής για απολυμαντικό χεριών στις εγκαταστάσεις της, με σκοπό την παραγωγή χιλιάδων λίτρων τουλάχιστον ανά εβδομάδα.

Με γνώμονα την κάλυψη των σημαντικών αναγκών και την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, οι συνεργασίες και τα προγράμματα συνεισφοράς αποτελούν ίσως ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα και ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα που θα βοηθήσουν το κράτος, την κοινωνία και όλους μας να βγούμε από αυτήν την «μαύρη» πραγματικότητα πιο δυνατοί και πιο αλληλέγγυοι γνωρίζοντας πως όταν δουλεύουμε μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να πάμε μπροστά και μπορούμε να  κάνουμε την διαφορά – όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι αυτή, σίγουρα μετράει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλεγχοι για COVID-19 στα μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου MeinSchiff6

Όπως αναφέρει η TUI Cruises, σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες λειτουργίας που ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές, τα δώδεκα μέλη του πληρώματος τέθηκαν σε απομόνωση εντός του πλοίου.