ΓΔ: 2560.34 0.91% Τζίρος: 296.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:04
Μετέωρα μοναστήρι άποψη
Το εντυπωσιακό μοναστήρι στα Μετέωρα συνδυάζει ιστορία και μαγευτικό τοπίο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

Aνθίζει ο θρησκευτικός τουρισμός στα Μετέωρα

Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης, με μοναστήρια και εκκλησίες να προσελκύουν Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες.

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο τμήμα της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή τόσο στην οικονομία όσο και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Η χώρα διαθέτει πλήθος θρησκευτικών μνημείων, όπως μοναστήρια και εκκλησίες, που προσελκύουν επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, είτε ως βασικό προορισμό είτε ως συμπληρωματική επιλογή στο ταξίδι τους.

Σύμφωνα με μελέτη του ομότιμου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σεραφείμ Πολύζου, η Ελλάδα διακρίνεται για τον πλούτο των ναών και μνημείων του ορθόδοξου χριστιανισμού, τα οποία αποτελούν βασικό πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές. Τα μνημεία αυτά, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τη μακραίωνη ιστορία τους, συνθέτουν μια πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά.

Όλοι οι νομοί της χώρας διαθέτουν σημαντικούς κειμηλιακούς θησαυρούς, καθιστώντας τους ελκυστικούς προορισμούς για τουρίστες με ενδιαφέροντα που εκτείνονται πέραν της θρησκείας, αγγίζοντας την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, καθεδρικοί ναοί, ξωκλήσια και μοναστήρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πολιτιστικής παρακαταθήκης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα Μετέωρα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα σημαντικότερα μνημεία που σχετίζονται με τον θρησκευτικό τουρισμό εντοπίζονται στις περιοχές Καλαμπάκα-Μετέωρα, Πήλιο, Σκόπελος και Όλυμπος. Τα Μετέωρα ξεχωρίζουν ως ο ισχυρότερος πόλος έλξης, χάρη στον μεγάλο αριθμό μονών και τη μοναδική θρησκευτική και πολιτισμική τους αξία.

Στον νομό Τρικάλων, εκτός από τα 6 εν λειτουργία μοναστήρια των Μετεώρων, ξεχωρίζουν η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα, το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Σαρακίνα και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμά.

Στον νομό Καρδίτσας, αξιοσημείωτα μνημεία είναι η Μονή Κορώνας, η Μονή Πελεκητής, η Μονή Γέννησης της Θεοτόκου και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Μορφοβουνίου.

Στη Μαγνησία, περιλαμβάνονται ο μητροπολιτικός ναός των Τριών Ιεραρχών της Σκιάθου, η Μονή Ευαγγελίστριας και η Μονή Παναγιάς Κουνίστρας, μεταξύ άλλων.

Ο νομός Λάρισας διακρίνεται επίσης για τον μεγάλο αριθμό επισκέψιμων χριστιανικών μνημείων, ιδίως στις περιοχές Ελασσόνας και Ολύμπου.

Προφίλ και κίνητρα των επισκεπτών στα Μετέωρα

Επιτόπια έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγράφει ότι το 72% των επισκεπτών στα Μετέωρα είναι αλλοδαποί, με προέλευση από χώρες όπως η Ρωσία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ρουμανία, αλλά και μακρινές περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Κίνα. Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των επισκεπτών είναι χαρακτηριστικό, καθώς η πλειονότητα είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα κίνητρα των ταξιδιωτών δεν περιορίζονται αποκλειστικά στη θρησκευτική λατρεία, αλλά συνδυάζουν το θρησκευτικό ενδιαφέρον με πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, ιστορικά και φυσιολατρικά στοιχεία. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση ενισχύει τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αυξάνει τη διάρκεια παραμονής και την κατανάλωση τοπικών αγαθών και υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πολύζος, ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με σημαντική επίδραση στην εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η αξιοποίηση του πλούσιου αποθέματος θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων σε όλη τη χώρα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιοχές με λιγότερες ευκαιρίες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαντορίνη αρχιτεκτονική θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αθηνά Σπακουρή νέα γενική διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Η Αθηνά Σπακουρή αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια του ΕΟΤ από 1η Ιουλίου 2026. Διαθέτει μακρά εμπειρία στον Οργανισμό, σπουδές στη Νομική ΕΚΠΑ και στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ έχει συμβάλει σημαντικά στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου.
Παραλία Τενερίφης πανόραμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ρεκόρ 100 εκατ. τουριστών αναμένεται φέτος λόγω αυξημένης ζήτησης

Η Ισπανία αναμένεται φέτος να φθάσει τα 100 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, ενισχυμένη από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Το 2025 υποδέχθηκε 96,8 εκατομμύρια τουρίστες, καταγράφοντας ρεκόρ, με αύξηση 3,2% σε σχέση με πέρυσι.
Τραπέζι-Εστιατόριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Επενδυτικό κύμα αλλά και πιέσεις σε κόστος και προσωπικό

Η αγορά εστίασης στην Ελλάδα αλλάζει, με αυξημένες επενδύσεις λόγω ισχυρού τουρισμού και ζήτησης για ποιοτικές γεύσεις. Παρά τα νέα deals, ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένα κόστη, ελλείψεις προσωπικού και περιορισμένη αγοραστική δύναμη.
Ερμούπολη Σύρου θέα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σύρος αναδεικνύεται ως κορυφαίος πολιτιστικός και αρχιτεκτονικός προορισμός

Η Σύρος αναδεικνύεται από το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο EnVols της Air France ως κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός των Κυκλάδων, ξεχωρίζοντας για την ιστορία, αρχιτεκτονική και αυθεντικότητά της στις ταξιδιωτικές προτάσεις του.
Γλυφάδα, Αθηναϊκή Ριβιέρα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γλυφάδα: Η πόλη της Αττικής που ξεχωρίζει για τη βαθιά της σχέση με τη θάλασσα

Η Γλυφάδα ξεχωρίζει για τη βαθιά της σχέση με τη θάλασσα και τις τέσσερις μαρίνες της, αποτελώντας πρότυπο ανάπτυξης, ναυταθλητισμού και ποιότητας ζωής, όπως αναδεικνύει το αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά.