ΓΔ: 2527.76 1.41% Τζίρος: 147.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:32
Γιατρός με στηθοσκόπιο
Φωτο: Shutterstock

Κινητοποιήσεις γιατρών σε ΕΣΥ και ιδιωτικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα

Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια λόγω κινητοποίησης της ΠΟΕΡΓΙ, ενώ συνεχίζεται η απεργία της ΟΕΝΓΕ. Οι γιατροί ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις και κατάργηση του clawback.

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ) πραγματοποιεί 24ωρη κινητοποίηση, διεκδικώντας την κατάργηση του clawback. Οι γιατροί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

 Οι γιατροί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Υγείας στις 12:00, ενώ αιτούνται συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στόχος της κινητοποίησης, όπως επισημαίνουν, είναι η ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η διεκδίκηση ενός σχεδίου ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τη στήριξή του στους νοσοκομειακούς ιατρούς και στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων του ΕΣΥ περιλαμβάνουν:

• Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

• Αναβάθμιση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας, ανάλογη της προσφοράς και της ευθύνης των επαγγελματιών υγείας

Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στον τομέα της υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής εργασία των λειτουργών του συστήματος και η παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας σε όλους τους πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταξί σε αναμονή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργούν τα ταξί για το νέο φορολογικό ν/σ την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου

Κατά την ημέρα της στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας από την λεωφόρο Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου θα κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. για τον προϋπολογισμό στα α' εξάμηνο

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026 ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,49 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος Μαρκόπουλου με φορείς ενόψει της ΔΕΘ

Ο υφυπουργός Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε σειρά συναντήσεων με φορείς και οργανώσεις, συζητώντας θέματα όπως φόροι, ΦΠΑ, ρευστότητα και συνταξιούχους, ενόψει της ΔΕΘ, με στόχο την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Ισχυρή οικονομία στηρίζει κοινωνία και επιχειρήσεις

Ο Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνοντας τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας. Εγκαινιάστηκαν νέα έργα υγείας και ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νοσοκομεία και υποδομές.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, επισημαίνοντας ότι η δημόσια περιουσία ανήκει σε όλους και οι Ολυμπιακές υποδομές αποκτούν αξία όταν συμβάλλουν και στις νίκες του μέλλοντος.