Φώτο: ΑΠΕ

Μέτρα στήριξης 15 εκατ. ευρώ για τον πολιτισμό - Ποιοι δικαιούνται επίδομα 800 ευρώ

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού με ενεργές συμβάσεις εντάσσονται στο βοήθημα των 800 ευρω. Οι μακροχρονια άνεργοι εντάσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα με βοηθήματα σε ανέργους.

Στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον χώρο του πολιτισμού αναφέρθηκε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μιλώντας για το κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ, εξήγησε ότι το Υπουργείο δεν έχει αρμοδιότητα για τη χορήγηση επιδομάτων, μπορεί μόνο να χρηματοδοτεί δράσεις τόνισε όμως πως βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας για τη διεύρυνση των κατηγοριών εργαζομένων που θα ενταχθούν στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.

Επίδομα 800 ευρώ και σε καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού – Ποιοι τα δικαιούνται

Νωρίτερα σήμερα ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου και των εργαζομένων στον πολιτισμό. Ειδικότερα ανακοίνωσε:

  • Για τους καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού που έχουν ενεργές συμβάσεις εντάσσονται στο βοήθημα των 800 ευρω
  • Οι μακροχρονια άνεργοι από τον χώρο του πολιτισμού εντάσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα με βοηθήματα σε ανέργους
  • Είναι ήδη διαθέσιμα για το ΥΠΠΟ 15 εκ ευρώ για δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών προγραμμάτων
  • Οι ωρομίσθιοι, ηθοποιοί, ταξιθέτες, κλπ δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ

Συγκεκριμένα ο Στελιος Πέτσας σημείωσε ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Αναλυτικότερα προβλέπεται ότι όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 17 Ιουλίου κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα παιδιού

Η τρίτη διμηνιαία δόση του 2020 (αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο) θα καταβληθεί την Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί για το σύνολο των επιδομάτων).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταβάλλονται σήμερα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

Επίδομα γέννησης, προνοιακά αναπηρικά και διατροφικό επίδομα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), επίδομα στέγασης, στεγαστική συνδρομή, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, σύνταξη υπερηλίκων, επίδομα ομογενών, «Συνεισφορά δημοσίου του ν. 4605/2019».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έργα ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στους Φιλίππους

«Είναι ανάγκη οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν προορισμούς για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε η τουριστική περίοδος να επεκταθεί πέραν των θερινών μηνών» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Μενδώνη.