ΓΔ: 1442.49 -0.43% Τζίρος: 22.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις ειδικές κατηγορίες

Διαθέσιμο είναι πλέον το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης που αφορά τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ειδικών κατηγοριών που πλήττονται από την πανδημία.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία παρουσιάζεται η υπεύθυνη δήλωση εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, όπως ισχύει.

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται στην ειδική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr).

Το υπουργείο Εργασίας είχε εκδώσει εγκύκλιο, σχετικά με την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν κατά την υποβολή δηλώσεων εργαζομένων στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εργασίας και, συγκεκριμένα, σε ειδικές περιπτώσεις απασχόλησης, προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο, επιλύονται ζητήματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται η τρέχουσα κατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» να μην αποτύπωνε με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση της εργασιακής σχέσης ή και το αντίστροφο, δηλαδή να εμφάνιζε σε τρέχουσα κατάσταση ενεργή σχέση εργασίας, ενώ αυτή δεν υπήρχε πλέον. Αποτέλεσμα ήταν ότι οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Επενδύουμε στις δεξιότητες των συμπολιτών μας

Αυτό περιλαμβάνει, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύο σημεία: την ενίσχυση ενός κλίματος που ενθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου, την υποστήριξη των startups και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες για όλους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορηγούνται άδειες διαμονής σε μετανάστες που έχουν εργοδότη

Η εν λόγω ρύθμιση, δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηρότερα μέτρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ η ρύθμιση των συνθηκών εργασίας σε περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Εργασίας, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών μεταξύ 12-17:00 σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός εκείνο το χρονικό διάστημα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή των νέων εργασιακών κανόνων

Με την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν τις συμβάσεις εργασίας καθώς και τα θέματα των απεργιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.