ΓΔ: 1372.64 -0.61% Τζίρος: 3.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:42:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για στήριξη του βιβλίου και του Τύπου

Ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι να διατεθεί στον πολιτισμό σημαντικό μέρος των 340 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στη χώρα μας από τα κονδύλια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού.

Με επιστολή-έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ενώσεις και οι σύλλογοι συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, καθώς και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ζητούν την προσοχή και στήριξη του πρωθυπουργού, διατυπώνοντας σειρά αιτημάτων, προτείνοντας συγκεκριμένες ενέργειες και ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Δηλώνουν δε την πρόθεσή τους «να συμβάλουν με την τεχνογνωσία και όλες τους τις δυνάμεις τους στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για την στήριξη του βιβλίου, του Τύπου και της πολιτιστικής βιομηχανίας εν γένει».

Ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι να διατεθεί στον πολιτισμό σημαντικό μέρος των 340 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στη χώρα μας από τα κονδύλια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative CRII και CRII Plus), αλλά και κάθε άλλου ταμείου ή κονδυλίου που προορίζεται για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ακόμα, ζητούν την προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), την καταπολέμηση της λογοκλοπής και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής των δημιουργών.

Βασικά αιτήματα στον χώρο του βιβλίου, είναι «η άμεση επίλυση του θέματος του δημόσιου δανεισμού, η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks), η άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και κατά προτεραιότητα του συγγενικού δικαιώματος στο ενημερωτικό ψηφιακό περιεχόμενο, προκειμένου να διεκδικηθεί αμοιβή από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Επίσης, ζητούν να ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021 το ανώτατο όριο των διαχειριστικών εξόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), που επιβάλλει το άρθρο 18 του ν. 4481/2017. Επίλυση του ζητήματος του ΦΠΑ επί των διαχειριστικών εξόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας που να επιβεβαιώνει ότι δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές στην περίπτωση εσόδων από πνευματικά δικαιώματα».

Την επιστολή προς τον πρωθυπουργό συνυπογράφουν ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (GREEK ΙΒΒΥ), η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ) και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλαρώνουν τα μέτρα, ανοίγουν θερινά σινεμά και ξεκινούν οι συναυλίες

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου σηματοδοτεί το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων καθώς τα μουσεία ξεκινούν και πάλι να λειτουργούν στις 14 Μαΐου και ανοίγουν τα θερινά σινεμά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SOS εκπέμπουν καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στον πολιτισμό ζητούν 22 σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου με επιστολή τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος

«Πόσοι θεατές παρουσιάστηκαν θετικοί σε τυχαία τεστ;» ρωτάει η ΠΟΘΑ στην επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση τονίζοντας πως οι αποφάσεις της οδηγούν σε «οικονομική και ηθική εξόντωση καθώς και στην συκοφάντηση του κλάδου».
naupakt limani
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώνεται ως τα τέλη του ΄24 η αποκατάσταση του ενετικού λιμένα στη Ναύπακτο

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Ναύπακτο».