ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

Μενδώνη: Ο Πολιτισμός ως αναπτυξιακό κεφάλαιο και εθνική στρατηγική

Στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για πολιτισμό, επενδύσεις, ψηφιακά έργα, προστασία κληρονομιάς και επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, τονίζοντας τον ρόλο του Πολιτισμού στην ανάπτυξη.

Τις βασικές στρατηγικές και προτεραιότητες της πολιτιστικής πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης παρουσίασε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ως προσκεκλημένη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 Η ομιλία της επικεντρώθηκε στη διατήρηση, προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αναδεικνύοντας τον Πολιτισμό ως εθνικό αναπτυξιακό κεφάλαιο και μοχλό πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Η κα Μενδώνη τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν πρέπει να παραμένει στατική, αλλά να αποτελεί ενεργό μέρος της κοινωνίας, δημιουργώντας πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική δραστηριότητα. Η ενσωμάτωσή της στην καθημερινή ζωή ενισχύει τα κίνητρα για προστασία και αυξάνει τον κοινωνικό της αντίκτυπο.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη δημιουργία συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας εισόδημα, θέσεις εργασίας και επενδύσεις, ενώ ενισχύουν τον τουρισμό. 

Τα μουσεία και τα μνημεία λειτουργούν ως ορόσημα συλλογικής μνήμης και ταυτότητας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την εξωστρέφεια των τοπικών κοινωνιών.

Από το 2019, όπως επισήμανε η Υπουργός, υιοθετήθηκε ένα νέο, ευέλικτο μοντέλο πολιτιστικής διαχείρισης, βασισμένο στην επιστημονική γνώση, την ανάλυση δεδομένων και τον ρεαλιστικό προγραμματισμό. Στόχος είναι η επίτευξη πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων, η ενίσχυση της καινοτομίας και η αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την «Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας» για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με χρονικό ορίζοντα έως το 2030. Η Χάρτα αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για την προώθηση του πολιτισμού, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε περιοχής, περιλαμβάνοντας έργα υποδομής, πολιτιστικές ενισχύσεις και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών επενδύσεων που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με περισσότερα από 850 έργα και πρωτοβουλίες συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,3 δισ. ευρώ. 

Από το 2019 έχουν παραδοθεί στο κοινό 28 νέα ή πλήρως ανακαινισμένα μουσεία, ενώ μέχρι το 2028 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση ακόμη 28 μουσείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποκατάσταση και επανάχρηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, το οποίο μετατρέπεται σε πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κόμβο, με στόχο τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και την ανάδειξη του ως σύγχρονου προορισμού που συνδυάζει πολιτισμό, φύση και αναψυχή.

Παράλληλα, το Υπουργείο επενδύει στην ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά και τη συνεργασία με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε βασικούς τομείς, όπως η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση των πολιτιστικών αγαθών, η συντήρηση, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, καθώς και η ανάπτυξη ηθικών πλαισίων για τη διαφάνεια και την προστασία δεδομένων.

Η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση, η οποία συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και οδηγεί σε απώλεια και καταστροφή ιστορικής μνήμης. 

Η στρατηγική του Υπουργείου βασίζεται στην πρόληψη, τη διεθνή συνεργασία και τον συστηματικό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων από ξένα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο αίτημα επαναπατρισμού και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, που παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο. Η πίεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο αυξάνεται, καθώς διεθνώς αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη διόρθωσης ιστορικών αδικιών στον χειρισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κλείνοντας, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η σωστή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητά της ως ζωτικού πόρου για τις επόμενες γενιές, συνδυάζοντας σύγχρονες μεθόδους με σεβασμό στις διαχρονικές αξίες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανόραμα Νέων 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στο Μέγαρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Β΄ Πιλοτική Φάση του προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, με το Μέγαρο Μουσικής να προσφέρει μουσικά και παραστασιακά εργαστήρια σε 45 συμμετέχοντες, ενισχύοντας τη δημιουργική έκφραση και τη συνοχή.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη - Τσιενκόφσκα: Ώθηση στη πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Πολωνίας

Συνάντηση Μενδώνη-Τσιενκόφσκα στη Βαρσοβία εστίασε στη διμερή συνεργασία στον πολιτισμό, την ΕΕ πολιτική ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγαθών και την κλιματική αλλαγή. Προγραμματίζεται έκθεση ελληνικής τέχνης στην Πολωνία το 2027.
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Μνημείο ιστορίας η συλλογή φωτογραφιών Καισαριανής

Η απόκτηση από το ΥΠΠΟ της συλλογής με τις 262 φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή το 1944 αποτελεί πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο. Ο Ν. Κακλαμάνης συνεχάρη το υπουργείο και υπογράμμισε τη στήριξη της Βουλής.
Στοίβα βιβλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της εκτέλεσης 200 την Πρωτομαγιά του 1944

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη Συλλογή Χόιερ, μεταξύ τους και από την εκτέλεση στην Καισαριανή το 1944, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του ΥΠΠΟ. Ανακοινώθηκε και η ίδρυση Εθνικού Φωτογραφικού Αρχείου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μενδώνη με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας προωθώντας τη συνεργασία στον πολιτισμό. Με την Ινδονησία συζητήθηκαν η υπογραφή μνημονίου, ανταλλαγή δράσεων και γλυπτών, και πρόσκληση υπουργού στην Ελλάδα.