Κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου στη βόρεια Ελλάδα απέκλεισαν σήμερα αγρότες, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.
Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι από Επανομή, Τρίλοφο, Βασιλικά και διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν στα «Πράσινα Φανάρια», στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, κοντά στην είσοδο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να μεταβούν στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία», όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την περιοχή. Σύμφωνα με μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας τη δημιουργία μπλόκου και στον κόμβο του αεροδρομίου.
Από το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι από Επανομή, Τρίλοφο και Βασιλικά κινήθηκαν προς την αερογέφυρα της Θέρμης, ενώνοντας δυνάμεις με συναδέλφους από τη Χαλκιδική.
Οι τελευταίοι είχαν ήδη συγκεντρωθεί με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον κόμβο της Τρίγλιας, στη διασταύρωση που συνδέει τον οδικό άξονα προς Νέα Μουδανιά, Κασσάνδρα, Πολύγυρο και τα ανατολικά της Χαλκιδικής.
Παράλληλα, κλειστή παραμένει η είσοδος στη Χαλκηδόνα, και στα δύο ρεύματα, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Οι κινητοποιήσεις στο σημείο διαρκούν συνήθως δύο με τρεις ώρες και η κυκλοφορία αναμένεται να αποκατασταθεί μεταξύ 15:00 και 16:00.
Στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Κερδυλλίων, η αυτοκινητοπομπή των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις Σέρρες πραγματοποίησε συμβολικό αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα. Η διάρκεια του αποκλεισμού θα καθορίζεται καθημερινά από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.
Όπως αναφέρθηκε από μέλος της συντονιστικής επιτροπής, στόχος είναι να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την κοινωνία, επιτρέποντας την κυκλοφορία λεωφορείων και ΙΧ, αλλά όχι φορτηγών, τα οποία υποχρεώνονται σε παράκαμψη.
Επιπλέον, τετράωρο αποκλεισμό έως τις 17:00 αποφάσισαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι Αμυνταίου και Εορδαίας στον κόμβο Φιλώτα, στον κάθετο άξονα Κοζάνης-Φλώρινας του Πανευρωπαϊκού Άξονα Χ.
Παράλληλα, μέχρι τις 16:00 παραμένει αποκλεισμένο το οδόστρωμα στη διασταύρωση Κοκκινογείων-Προσοτσάνης, σημείο κεντρικής σύνδεσης των οικισμών της περιοχής, που οδηγεί προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο πέρασμα της Εξαπλατάνου και προς τη Δράμα